Fostul lider al PNL Ludovic Orban a anunțat că miercuri își depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Reamintim că Orban a anunțat că demisioneză încă din 25 septembrie, când a pierdut șefia PNL, și și-a depus demisia la sediul partidului, spunând că îi dă termen 15 zile lui Florin Cîțu pentru a-i depune demisia la Camera Deputaților.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

"Voi demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților mâine la ora 12.00", a anunțat marți Ludovic Orban.

Ludovic Orban a anunțat în 25 septembrie, după Congresul PNL în care a pierdut alegerile pentru funcția de președinte al partidului, că va demisiona de la șefia Camerei Deputaților. Două zile mai târziu, el și-a depus demisia din funcție la biroul noului președinte al PNL, Florin Cîțu, spunând că lasă la latitudinea acestuia momentul depunerii. Pentru a produce efecte, demisia trebuia înregistrată la secretariatul Camerei Deputaților.

El motiva că vrea să rămână în funcție până când se va forma o majoritate parlamentară care să împiedice alegerea la șefia Camerei Deputaților a unui pesedist:

  • "Dacă ar fi alegeri mâine-poimâine, s-ar alege PSD la Camera Deputaților. Acum există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei. Funcția trebuie să rămână unui deputat PNL. Nu vreau să creez șansa să se aleagă Ciolacu (...)
  • Nu rămân la mâna lui Florin Cîțu. Este un gest firesc să las la latitudinea președintelui partidului să depună demisia când consideră că are majoritate parlamentară (...)
  • Eu nu fac cadouri PSD, din cauza asta demisia este la dispoziţia domnului Cîţu pentru a o opera în momentul în care avem majoritatea şi garanţia că Partidul Naţional Liberal va avea funcţia".

Tot atunci, Ludovic Orban i-a dat lui Florin Cîțu un termen de cel mult 15 zile pentru a-i depune demisia la Camera Deputaților:

  • "Demisia nu e pe termen nelimitat la dispoziția domnului Cîțu.
  • Dacă în maximum 15 zile demisia nu va fi depusă la Camera Deputaților, la finalul acestei perioade îmi voi depune eu, personal, demisia.
  • Este o decizie irevocabilă pe care o voi pune în practică”.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților este una cheie în activitatea parlamentară, Camera fiind una decizională la legi în multe domenii importante, precum justiția. Președintele Camerei este ales cu voturile majorității deputaților.