Liderul USR, Dacian Cioloș, este propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru postul de premier. Anunțul a fost făcut de șeful statului luni seară, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, pentru formarea unui nou guvern după ce Cabinetul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Presedintele Klaus IohannisFoto: Captura video

UPDATE 19.50: Decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat în Monitorul Oficial.

UPDATE: Administrația prezidențială a anunțat că Klaus Iohannis a semnatdecretul privind desemnarea lui Dacian Julien Cioloș în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.

Declarațiile președintelui:

  • Am avut astăzi consultări cu formațiunile parlamentare, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează.
  • Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.
  • De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori.
  • Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice.
  • Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de Prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș.

Reamintim că la finalul consultărilor de la Cotroceni Dacian Cioloș anunțase că USR este singurul partid care a mers la Cotroceni cu o propunere de premier. De asemenea, Kelemen Hunor a anunțat că și el este gata să își asume rolul de a conduce un guvern, pentru 6 luni, în timp ce PNL a susținut că nu a mers la Cotroceni cu nicio propunere de premier, iar PSD a insistat pe varianta alegerilor anticipate.

Conform Constituției, premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a cere Parlamentului votul de încredere asupra programului și a întregii liste a Cabinetului.

Potrivit regulamentului, birourile parlamentare stabilesc data ședinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.