​Președintele Klaus Iohannis ar încălca Constituția, dacă l-ar desemna premier tot pe Florin Cîțu, declară la RFI fostul lider al PNL, Ludovic Orban. Șeful Camerei Deputaților spune că ”toată acțiunea lui Iohannis în ultimele trei luni nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României”.

Iohannis cu Orban si Citu, la congresul PNLFoto: Presidency.ro

Ludovic Orban a declarat, totodată, că decizia conducerii PNL de a-l propune tot pe Florin Cîțu pentru funcția de premier la consultările de luni de la Cotroceni este „o aberație”. Fostul lider al PNL a invocat o decizie a CCR după ce guvernul pe care el îl conducea a fost demis prin moțiune de cenzură.

„De asemenea, e o inepție politică să vii să-l propui pe Florin Cîțu, în condițiile în care practic cu această propunere de premier, nu există nici o șansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, ca hoții, într-o ședință convocată pe picior, că pentru a putea învesti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi. La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu dețin decât 163 de parlamentari (...). Această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîțu, cât și a apropiaților lui Florin Cîțu și arată că pentru acești colegi ai mei, România nu contează, ci contează interesele lor de grup”, a spus Orban.

Fostul lider al PNL îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a încălcat Constituția.

”Iohannis și-a încălcat statutul constituțional, s-a coborât la a interveni în competiția internă a unui partid politic și toată acțiunea lui Iohannis în ultimele trei luni de zile nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României. Acesta este adevărul, un adevăr care este văzut de un număr din ce în ce mai mare de români. Practic, Iohannis pare că nu mai are nici o legătură cu realitatea și toate acțiunile lui Iohannis sunt cu efecte negative pentru România”, a mai spus el.

„Și dacă-l va desemna pe Florin Cîțu, va încălca Constituția, pentru că nu respectă o decizie a CCR. De altfel, nici nu pot să-mi imaginez că poate să ajungă chiar în situația de a încălca atât de flagrant și de evident o decizie a CCR”, a completat Orban.

Întrebat despre o posibilă suspendare a președintelui, el a comentat că este o procedură complicată.

„O discuție pe această temă poate avea loc, după ce se vor derula toate evenimentele legate de învestirea Guvernului, dar repet, pentru mine, fundamental e interesul României. Interesul României este ca această criză politică să înceteze cât mai repede”, a mai declarat Orban la RFI.