Decizia luată de Guvernul Cîțu de a scoate 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru a-l aloca primăriilor și Consiliilor județene „mai puțin primăriilor conduse de primari USR” este o „nemernicie”, acuză vicepreședintele USR, Dan Barna.

Dan Barna și Florin CîțuFoto: Colaj foto

„Nemernicia prin care Câțu a golit fondul de rezervă al Guvernului și l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puțin primăriilor conduse de primari USR, confirmă, o dată în plus, că acest om nu avea ce să caute în această pozitie, că pălăria îi era mult prea mare”, a scris Dan Barna pe Facebook.

„Să te răzbuni pe niște sute de mii de cetățenii ai României pentru că nu mai ai susținere în Parlament arată nu doar cinism ci și o nedisimulată ticăloșie”, a spus Barna.

Marcel Ciolacu, despre miliardul dat de Cîțu primarilor: Facem plângere penală pentru abuz în serviciu

Liderul PSD Marcel Ciolacu spune că premierul demis Florin Cîțu "și-a plătit funcția" la Congresul PNL și a anunțat că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor demnitarilor implicați în decizia luată de guvern.

  • „Iohannis și Cîțu au decis că, dacă nu trăiți într-o comunitate condusă de un liberal, veți suferi de frig, sărăcie și foame! Au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR”, a spus Ciolacu.

Cum vrea Cîțu să împartă miliardul din Fondul de rezervă

Cu președintele Klaus Iohannis care a lăsat timp de gândire partidelor o săptămână după demiterea Guvernului la moțiunea de cenzură, Florin Cîțu a făcut miercuri o primă mutare. 1 miliard de lei sunt scoși din Fondul de rezervă și alocați primăriilor și Consiliilor județene.

„25-30% se vor duce si catre primarii PSD”, a susținut premierul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, 2.756 de administrații locale din România au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei.

”Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Cseke Attila.

2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe - 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii. Ministrul a arătat că fondurile sunt necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale.

Mutarea premierului demis vine în contextul în care liberalii iau în calcul tot mai serios un guvern minoritar, cu susținerea PSD care în schimb ar avea acces la resurse.

HotNews.ro a relatat încă din 4 septembrie că, în plin scandal politic PNL-USR, președintele Klaus Iohannis a făcut o înțelegere cu PSD pentru a bloca moțiunea USR și a-l menține pe Florin Cîțu la șefia Guvernului până când acesta va fi ales președintele PNL. Social democrații primeau la schimb accesul la resursele statului, prin susținerea unui Guvern minoritar.

În această cheie trebuie privite mutările de pe scena politică, după căderea Guvernului Cîțu.

Sursele HotNews.ro susțin că planul inițial dintre președintele Klaus Iohnnis și Marcel Ciolacu a suferit modificări. Mai exact, PSD nu este dispus să-și asume un Guvern minoritar în Parlament dacă va fi condus din nou de Florin Cîțu.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că liderii vechi din PSD, Paul Stănescu, dar și Gabriela Firea i-ar fi transmis lui Marcel Ciolacu că este exclusă orice viitoare susținere în Parlament a lui Florin Cîțu pentru postul de premier.

"În plină criză epidemiologică și energetică, PNL poate invoca soluția de compromis - PSD care va fi singurul dispus să susțină un guvern minoritar. Condițiile PSD sunt fără Florin Cîțu, funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Marcel Ciolacu și bani din PNRR pentru investițiile propriilor primari. De asemenea, PSD ar putea cere ca două-trei ministere cheie (Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției) din viitorul Guvern să fie conduse de tehnocrați. Negocierile concrete vor demara de săptămâna viitoare", au explicat sursele citate.