​Cu președintele Klaus Iohannis care a lăsat timp de gândire partidelor o săptămână după demiterea Guvernului la moțiunea de cenzură, Florin Cîțu face o primă mutare. 1 miliard de lei sunt scoși din Fondul de rezervă și alocați primăriilor și Consiliilor județene.

Florin CituFoto: Hotnews

„25-30% se vor duce si catre primarii PSD”, a susținut premierul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, 2.756 de administrații locale din România au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei.

”Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Cseke Attila.

2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe - 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii. Ministrul a arătatcă fondurile sunt necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale

Mutarea premierului demis vine în contextul în care liberalii iau în calcul tot mai serios un guvern minoritar, cu susținerea PSD care în schimb ar avea acces la resurse.

HotNews.ro a relatat încă din 4 septembrie că, în plin scandal politic PNL-USR, președintele Klaus Iohannis a făcut o înțelegere cu PSD pentru a bloca moțiunea USR și a-l menține pe Florin Cîțu la șefia Guvernului până când acesta va fi ales președintele PNL. Social democrații primeau la schimb accesul la resursele statului, prin susținerea unui Guvern minoritar.

În această cheie trebuie privite mutările de pe scena politică, după căderea Guvernului Cîțu.

Sursele HotNews.ro susțin că planul inițial dintre președintele Klaus Iohnnis și Marcel Ciolacu a suferit modificări. Mai exact, PSD nu este dispus să-și asume un Guvern minoritar în Parlament dacă va fi condus din nou de Florin Cîțu.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că liderii vechi din PSD, Paul Stănescu, dar și Gabriela Firea i-ar fi transmis lui Marcel Ciolacu că este exclusă orice viitoare susținere în Parlament a lui Florin Cîțu pentru postul de premier.

"În plină criză epidemiologică și energetică, PNL poate invoca soluția de compromis - PSD care va fi singurul dispus să susțină un guvern minoritar. Condițiile PSD sunt fără Florin Cîțu, funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Marcel Ciolacu și bani din PNRR pentru investițiile propriilor primari. De asemenea, PSD ar putea cere ca două-trei ministere cheie (Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției) din viitorul Guvern să fie conduse de tehnocrați. Negocierile concrete vor demara de săptămâna viitoare", au explicat sursele citate.