Președintele Klaus Iohannis spune că nu are convingerea că se va găsi o soluție după prima rundă de consultări cu partidele. Întrebat, miercuri, despre posibilitatea refacerii coaliției de guvernare, Iohannis a spus că este greu de negociat cu un partid care a dărâmat Guvernul. Despre varianta ca Florin Cîțu să fie desemnat din nou premier, Iohannis a susținut că nu există "nicio piedică".

Presedintele Klaus IohannisFoto: Captura video

Aflat miercuri în Slovenia, Iohannis a fost întrebat de jurnaliști de ce a convocat abia săptămâna viitoare consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern și a dat vina pe partidele care au demis Cabinetul Cîțu.

  • ”Am constatat ieri, în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, și dumneavoastră ați putut să observați, după ce s-a încheiat moțiunea liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune au avut diverse abordări.
  • Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărâmat un guvern și habar nu au ce o să se întâmple după aceea, deci nu vin la consultări. Alții au țopăit pe acolo strigând că vor să suspende președintele. Nu văd ce ar rezolva suspendarea președintelui în relația dintre partide, dar cu siguranță ar crea circ și probabil despre asta vorbim, vor doar circ.
  • Alții au venit în fața microfoanelor cu texte ca și cum acum prima dată s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliția și au dus la căderea Guvernului.
  • Eu cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale, politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți, fiecare este împotriva fiecăruia. Or așa nu se poate.
  • Doar prin maturitate, și nu prin țâfnă, se rezolvă această criză guvernamentală și, să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara, cineva trebuie să formeze guvernul și guvernul se formează cu o majoritate parlamentară.
    Așa că am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea guvernului se stinge un pic, lumea ajunge să își pună problema: bun, acum ce urmează și să începem discuții așezate, serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni din ce în ce mai complicate”, a susținut Iohannis.

El a afirmat că această criză este diferită de alte crize, pentru că politicienii au încept să aibă discursuri "anti-toţi”.

  • ”Aşa nu se poate. Doar prin maturitate, şi nu prin ţâfnă se rezolvă această criză guvernamentală şi, să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze ţara şi să formeze Guvernul.
  • Am considerat că este nevoie de câteva zile pentru ca acest entuziasm legat de căderea Guverului să se stingă un pic, să începem discuţii aşezate, mature pentru că altfel problemele devin din ce în ce mai complicate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Mai poate fi desemnat Florin Cîțu premier?

Președintele Klaus Iohannis susține că nu există nicio piedică:

  • "Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Evident. Aşa scrie în Constituţie, nu există nicio piedică”.

Întrebat dacă Ludovic Orban este luat în calcul ca propunere de premier, şeful statului a răspuns: "Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”.

Mai este posibilă refacerea coaliției de guvernare?

Klaus Iohannis spune că este greu să negociezi cu un partid care a votat să îşi dărâme propriul guvern.

  • ”Când se formează un guvern, persoana desemnată de președinte trebuie să caute să facă o majoritate, deci problema trebuie să și-o pună cel care va fi desemnat să își caute o majoritate, dar sigur că pe mine mă preocupă.
  • Întrebarea este legitimă fiindcă dacă vrem să analizăm faptele și nu poveștile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD și cu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte.
  • Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul.”, a răspuns şeful statului.

El a mai spus că nu are convingerea că se va găsi o soluție după prima rundă de consultări cu partidele.

Ce soluții sunt - un guvern minoritar sau alegeri anticipate?

  • "Tocmai aceste soluții vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc și dacă am spus că situația este mai complicată decât altă dată, eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții.
  • Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotroceni. Coalițiile se formează între partide, oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul acela patetic în urmă, să se așeze și să discute concret ce se poate face pentru România. Fiindcă România trebuie guvernată, trebuie să existe un Guvern.
  • Ori dacă partidele nu se înțeleg, să vă explic ce se întâmplă. Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție. Nu există niciun înlocuitor, țara nu poate să rămână total neguvernată și cred că până la urmă toată lumea va înțelege că este mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât un guvern interimar", a răspuns șeful statului.

Chestionat din nou despre posibilitatea declanșării de alegeri anticipate, Iohannis a spus că nu exclude "niciun pas constituțional":

  • "Nu exclud niciun pas constituțional. Dar, orice am face, trebuie să ducă la o soluție. Or soluția, indiferent cum o abordăm, trebuie să fie în final formarea unui guvern care merge mai departe și rezolvă problemele României și ale românilor. Acesta este scopul politicii.