USR-PLUS spune că a luat act cu "neplăcută surprindere" de faptul că preşedintele Klaus Iohannis "nu se grăbeşte" să organizeze consultări cu partidele parlamentare şi îl îndeamnă pe şeful statului "să nu tragă de timp".

HotNews.roFoto: Hotnews

USR a transmis marți seară, printr-un comunicat de presă, că Biroul Naţional al partidului "a luat act cu neplăcută surprindere de faptul că preşedintele Klaus Iohannis a permis acţiunile pripite, haotice şi prost concepute ale fostului premier Florin Cîţu, prin care a scos USR de la guvernare, dar nu se grăbeşte să organizeze consultări cu partidele".

Reprezentanții USR spun că este evident că organizarea rapidă a consultărilor şi desemnarea unui premier capabil să creeze o majoritate sunt singura modalitate de a rezolva rapid această criză politică.

  • "Acesta nu poate fi Florin Cîţu, care tocmai a demonstrat că e capabil să creeze o majoritate în Parlament, însă împotriva sa, nu pentru un Guvern funcţional.
  • USR PLUS îl îndeamnă pe preşedintele României să nu tragă de timp şi să medieze politic această criză", adaugă USR.

"Trist, dar adevărat" - așa și-a început președintele Klaus Iohannis primul mesaj transmis după căderea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, în care a susținut că situația a fost generată de "politicieni cinici, unii purtând masca reformismului”.

El a spus că România este în criză și că este nevoie cât mai rapid de un guvern care să vină cu soluții, însă a anunțat convocarea consultărilor cu partidele abia săptămâna viitoare, argumentând că le dă timp să vină cu o abordare matură. În declarația sa de presă, Iohannis a ținut să sublinieze "faptele": USR a plecat din guvern și a votat moțiunea de cenzură alături de PSD și AUR.

Cabinetul Cîțu a fost demis marți prin moțiune de cenzură. Scorul este unul istoric: 281 de voturi. Toți cei 281 de parlamentari prezenți au votat „pentru”. Până acum, recordul era deținut de Executivul condus de Ludovic Orban, care a fost demis, în februarie 2020, cu 261 de voturi.