​​41 de parlamentari ai PNL cer susținerea lui Ludovic Orban ca premier, după demiterea prin moțiune de cenzură a Guvernului Florin Cîțu. Este vorba de liberalii care i-au rămas fideli fostului președinte al PNL.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

Ei spun că este nevoie de o soluție rapidă pentru ieșirea din criza politică, iar pentru asta propun refacerea coaliției cu UDMR și USR, cu Ludovic Orban premier.

Ce scriu cei 41 de parlamentari PNL în scrisoarea deschisă (text integral aici):

  • Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice. Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății românești.
  • România este în fața unui dezastru umanitar determinat de impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 și de incapacitatea Guvernului astăzi demis de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului. Este previzibil faptul că situația sanitară se va agrava semnificativ în perioada imediat următoare, cu prețul pierderii vieții tot mai multor persoane. Totodată, crizei sanitare i se suprapune o evoluție economică extrem de dificilă, determinată de creșterea prețurilor la energie în perioada sezonului rece și de erodarea puterii de cumpărare.
  • Prioritatea absolută a acestui moment este una clară și lipsită de echivoc: soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcțiune imediat și să facă față conjuncturii extreme în care se află România!
  • Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.
  • Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului.

Semnatarii scrisorii deschise:

Corneliu Olar Deputat

Sorin Bumb Senator

Ioan Cristina Senator

Adrian Miuțescu Deputat

Dănuț Bica Senator

Cătălina Ciofu Deputat

Elena Hărătău Deputat

Ioan Cupșa Deputat

Diana Morar Deputat

Ovidiu Iosif Florean Senator

Alexandru Popa Deputat

Cristina Vecerdi Deputat

Dumitru Flucuș Deputat

Adrian Oros Senator

Sabin Sărmaș Deputat

Bogdan Bola Deputat

Gabriel Plăiașu Deputat

George Scarlat Deputat

Onuț Atanasiu Deputat

Nicolae Giugea Deputat

Ion Iordache Senator

Luminița Barcari Deputat

Alexandru Kocsis Deputat

Sorin Năcuță Deputat

Daniel Gheorghe Deputat

Ervin Molnar Deputat

Alexandru Nazare Deputat

George Ionescu Deputat

Constantin Șovăială Deputat

Christine Tellmann Deputat

Costel Barbu Deputat

Claudiu Chira Deputat

Claudia Banu Senator

Iulian Mihai Bîca Senator

on Ștefan Deputat

Ionel Dancă Deputat

Raluca Ioan Senator

Violeta Alexandru Deputat

Antonel Tănase Deputat

Viorel Badea Senator

Valentin Făgărășian Deputat