Liderul UDMR, Kelemen Hunor, se declară sceptic privind refacerea coaliției de guvernare și spune că varianta fezabilă ar fi cea a unui guvern minoritar. El acuză partidele care au dat jos Guvernul că nu au venit cu o alternativă.

Kelemen HunorFoto: Guvern

Kelemen Hunor a declarat pentru Agerpres că rezultatul moțiunii de cenzură este unul aşteptat, nefiind nicio surpriză, "fiindcă nu te cerţi cu matematica".

  • "Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, că de obicei, când ai majoritate de 280 de voturi, dai jos un Guvern, vii cu alternativă. Asta este aşteptarea societăţii, asta este aşteptarea în lumea politică şi economică. Dai jos Guvernul, ăsta este jocul democratic, şi vii cu o propunere de prim-ministru, o coaliţie PSD-USR PLUS-AUR.
  • Dar ei nu cred că se gândesc la această variantă fiindcă, dacă s-ar fi gândit, ei ar fi anunţat deja o astfel de alianţă şi o astfel de majoritate. Pentru ei era mai important să fie dat jos Guvernul decât să se uite ce se va întâmpla mâine, poimâine", a afirmat liderul UDMR.

El spune că, în aceste condiţii, trebuie începute discuţiile cu USR PLUS, pentru a vedea dacă există posibilitatea de a reface coaliţia.

Kelemen Hunor se declară însă foarte sceptic în legătură cu o astfel de posibilitate, de refacere a coaliţiei de guvernare:

  • "După discursurile de astăzi, după tot ce s-a întâmplat în aceste zile, e greu de crezut că se poate. Deci poţi să dai jos pe primul ministru, care este şi preşedintele PNL-ului, dar în a doua clipă cu el trebuie să stai la masă, să discuţi.
  • Şi asta înseamnă că ori nu vrei să te întorci la guvernare, ori nu ţii cont de o grămadă de chestii umane, nu de altceva. Din acest punct de vedere, există o oarecare reţinere în ceea ce ne priveşte".

O altă variantă care poate fi luată în considerare, în acest context, este aceea a unui guvern minoritar, liderul UDMR apreciind că aceasta ar fi soluția "absolut fezabilă".

  • "Dar aici trebuie să găseşti un om care are capacitatea de a închega o majoritate parlamentară pentru un guvern minoritar şi pentru susţinere parlamentară, pentru o anumită perioadă - de jumătate de an, de un an, de trei ani, acum depinde.
  • Şi această variantă cred că este o variantă absolut fezabilă, important este să găsim o soluţie cât de repede se poate, fiindcă suntem în valul 4 al pandemiei, plus celelalte chestiuni - inflaţia, preţurile la energie şi tot ce ţine de guvernarea ţării. Deci trebuie să ne mişcăm destul de repede".

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, marţi, de Parlament, cu 281 de voturi, un scor record în istoria moțiunilor de cenzură.