Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la Parlament că este exclus ca social-democraţii să mai voteze un guvern minoritar, aşa cum au făcut-o când au susţinut guvernul condus de Ludovic Orban. Președintele PSD a precizat că îşi doreşte o înţelegere politică "inclusiv cu preşedintele României" pentru declanşarea alegerilor anticipate, urmând ca până atunci Executivul să fie condus de tehnocraţi.

Marcel Ciolacu votează la motiunea de cenzuraFoto: AGERPRES

"Am văzut cum un gest politic asumat mai ales de către mine a fost transformat într-o armă politică împotriva nu numai a PSD-ului, ci a întregului popor român. Să nu uităm guvernarea la fel de dezastruoasă a domnului Orban, când noi am considerat că trebuie să fim responsabili şi momentul dificil prin care trece România, trebuie cu seriozitate văzut şi în acel context. Mie nu-mi pare rău de acel gest, dar de această dată este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar sau în altă formulă, decât dacă vom merge la alegeri anticipate. Facem o înţelegere politică inclusiv cu preşedintele României că vom face alegeri anticipate şi până atunci România va fi condusă de către un guvern de tehnocraţi", a declarat Ciolacu, la Parlament înaintea citirii moțiunii de cenzură.

Președintele PSD a subliniat că este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar condus de "orice prim-ministru politic". Ciolacu a ținut să precizeze că până la declanşarea alegerilor anticipate se poate face un acord cu toate forţele politice, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Este exclus să votăm un guvern minoritar, condus de orice prim-ministru politic. Până la alegeri anticipate suntem de acord să facem un acord cu toate forţele politice, inclusiv cu preşedintele României, că vrem cu toţii alegeri anticipate şi atunci poate să vină un guvern tehnocrat", a susţinut Ciolacu.

Liderul PSD a explicat şi mecanismul pentru a se ajunge la anticipate.

"Cad două guverne şi pe urmă acceptăm un guvern minoritar care, pe baza unui acord făcut şi cu preşedintele, să facă anticipate. După două guverne, scrie în Constituţie că poate preşedintele să dizolve Parlamentul. Este perfect constituţional ceea ce v-am spus. Două guverne vor cădea, se vine cu o echipă şi cu o asumare politică, un acord cu preşedintele că în martie vor fi alegeri", a conchis Ciolacu.

Declarațiile liderului PSD sunt făcute în contextul în care social-democrații au depus la începutul săptămânii o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Cîțu. De precizat este că PSD a reușit cu ajutorul PNL să stabilească un calendar de dezbatere și vot al moțiunii deși moțiunea USR-PLUS avea prioritatea depunerii.

În acest context, cu o Coaliție ruptă (după plecarea USR-PLUS din Executiv), doar cu UDMR și Minoritățile drept aliați în Parlament, Florin Cîțu nu are protecția unei majorități parlamentare iar zilele Guvernului său sunt numărate.

PSD a rupt orice colaborare parlamentară cu PNL și liderii PSD sunt dispuși să meargă mai degrabă la alegeri anticipate decât să-l susțină pe Florin Cîțu - premier.