Premieră în Parlament cu două moțiuni de cenzură / Roman: În cazul USR-AUR, trebuie să așteptăm motivarea CCR / Se discută calendarul moțiunii PSD

de L.P.     HotNews.ro
Marţi, 28 septembrie 2021, 13:24 Actualitate | Politic


plen Parlament
Foto: AGERPRES
Conducerea Parlamentului a convocat marți, la ora 15.30, ședința Birourilor Permanente pentru a dezbate calendarul celor două moțiuni de cenzură. După ce judecătorii CCR au decis că moțiunea USR-PLUS poate să-și continue parcursul, Birourile Permanente reunite pot stabili un calendar în acest sens. Cu toate acestea vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman a declarat că Parlamentul nu poate trece la votul moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR până când Curtea Constituțională nu publică motivarea deciziei sale. Roman precizează că moțiunea PSD va fi luată în discuție.

"Parlamentul nu poate trece la votul moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR până când Curtea Constituțională nu publică motivarea deciziei sale. Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului vor lua în discuție moțiunea de cenzură depusă de PSD și, dacă sunt îndeplinite condițiile legale, vor stabili un calendar pentru dezbatere și vot", a declarat Florin Roman, la Parlament.

PSD a depus moțiune de cenzură, în cursul zilei de marți, chiar în timpul ședinței CCR în care se discuta soarta moțiunii USR-AUR. Moțiunea a fost înregistrată la Camera Deputaților.

De precizat este că în comunicatul emis de judecătorii CCR se precizează clar ce a fost sau nu regulamentar. Astfel "moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept și alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat", se arată în comunicatul de presă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6203 vizualizari

 • +24 (28 voturi)    
  au gasit pcr-istii (psd si pnl) niste tertipuri (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:40)

  qwerasdf [utilizator]

  si ce mangealâcuri au facut ei... de a iesit o ciorba pe care nu o intelege nimeni

  scopul? tragerea de timp! in culise se impart banii!
  • +7 (11 voturi)    
   CCR a dat dreptate USR (Marţi, 28 septembrie 2021, 15:03)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   motiunea trebuie dezbatuta si votata, desi PSD si PNL se opun
   • +2 (4 voturi)    
    Nu chiar, fii atent ce a scrsi CCR in decizie (Marţi, 28 septembrie 2021, 16:20)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    "2. Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale."

    "exigențelor constituționale" si "principiului loialității constituționale." = faceti voi bine si asteptati si motivarea deciziei, ca sa respectati toate exigentele.

    CCR a plasat din nou mingea la PSD si PNL. Motivarea scrisa a deciziei poate sa fie foarte bine si peste 30 de zile.

    Deja Florin Roman a sarit la cap exact in directia asta.
    • +1 (1 vot)    
     Ba chiar asta a facut : a dat dreptate USR ! ! (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:59)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     Singurul ajutor pe care CCR l-a dat PNL (la insistentele PSD) a fost de ordin administrativ si a constat in acordarea unui termen de judecare a sesizarii depuse de Guvern prea lung fata de necesitatile reale ale spetei.
   • +2 (4 voturi)    
    Nu prea, admite sesizarea guvernului... (Marţi, 28 septembrie 2021, 16:52)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    ...si face referire la 3 articole incalcate din regulamentul de functionare (chiar daca zice ca trebuie dezbatuta si votata) iar de aceasta "decizie" se va mai agata Citu inca odata dupa eventualul vot de demitere din Parlament...adica alta judecata CCR...alt timp pierdut indiferent de rezultat.

    Guvernul ca sa traga de timp va ataca la CCR si motiunea pesede chiar daca are sau nu motive (asta e viatza...a invatat de la Iohanis)(nimeni nu lasa ciolanul altuia de buna voie sau din ratiuni de "moralitate"...) iar daca CCR respinge cererea...atunci nu se mai pierde timp, se trece la vot si atunci deabia vom constata cine si ce are in capatzana :))) (sau scris in palma...dupa caz).

    Acuma USR a spus clar ca va vota prima motiune care va ajunge la vot, AUR si PSD au spus la fel cu mentiunea ca PSD vrea Anticipate. Deci n-ar fi surprize...doar ca unii dintre acestia sa se suceasca in functie de interes si negocierile pe ciolan.
    • +2 (2 voturi)    
     Păi admite sesizarea guvernului (Marţi, 28 septembrie 2021, 18:15)

     ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

     dar nu aia cu semnăturile fotografiate sau cu faptul că-l vrea jos numai pe Câțu, nu întreg Guvernul, ci pentru că Orban n-a anunțat în termen de o zi Guvernul de depunerea moțiunii. Ori conflictul ăsta se va perpetua pentru că președintele Camerei este întotdeauna reprezentantul puterii. Și atunci ce facem? De fiecare dată amânăm la nesfârșit o moțiune că așa vrea puterea?
     • +1 (1 vot)    
      Motivarea Curtii va cuprinde obligatoriu (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:03)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

      si precizari vis a vis de ce se intampla in caz de incalcare a termenului de o zi, in sensul ca va face referiri la sanctiunile penale si/sau civile la care se expun cei care incalca cu rea credinta dispozitiile constitutionale.
 • +24 (28 voturi)    
  de ce (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:46)

  varavara [utilizator]

  trebuie asteptata motivarea deciziei CCR ? Pentru ca vrea florin roman, acest ciordache al anului 2021?
  • +1 (1 vot)    
   Am scris mai sus ce a pus CCR in decizie (Marţi, 28 septembrie 2021, 16:22)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui varavara

   2. Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale.

   Exact asa va interpreta din nou CCR, daca cumva se ajunge la votul motiunii inainte de motivare. Ca parlamentul nu a respectat "exigențelor constituționale" si nu aplicat "principiului loialității constituționale"

   Deci, motiunea se amana pana la anul si la multi ani.
   • +1 (1 vot)    
    Nu înțeleg ce vrei să zice nene Sile (Marţi, 28 septembrie 2021, 18:45)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    CCR spune clar care e conflictul și anume greșeala lui Orban: Art. 113 al. 2. "Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii". Celelalte articole încălcate, adică Art. 1 al 5 din Constituție: "În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie" și Art. 94 al. 1 din Regulamentul comun al Camerelor: "Moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii", țin de fapt de nerespectarea articolului 113 al.2. din Constituție. Ce vrei mai clar de atât?
 • +13 (21 voturi)    
  USR trebuie sa divizeze PNL! (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:50)

  safieasa [utilizator]

  !
  • +14 (18 voturi)    
   Prea tarziu (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:01)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui safieasa

   S-au descurcat si singuri :D
  • -3 (15 voturi)    
   E deja divizat (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:02)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui safieasa

   Și asta nu e un motiv constructiv pentru USR și nici moral.
   • +6 (10 voturi)    
    da (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:18)

    varavara [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    iar USR n-ar avea nimic de castigat sa includa in randurile sale o aripa disidenta din PNL, ar avea numai de pierdut...
    • 0 (4 voturi)    
     Daca nu iau primari nu au voturi (Marţi, 28 septembrie 2021, 17:03)

     FortApache [utilizator] i-a raspuns lui varavara

     Iar media ultimelor alegeri la care au participat indica o stagnare in jurul 15%.

     Este foarte greu sa cresti numai din online chiar daca au luat chinuit doua sectoare in Buc, Timisoara si inca cateva primarii....

     Poate vine Ciolos cu solutii mai bune cine stie.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu cred ca mai e nimic de valoare acolo (Marţi, 28 septembrie 2021, 16:26)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui safieasa

   PNL-ul e deja un PSD, de sus si pana jos. Chiar nu mai ai ce prelua din ei.

   Poate cel mult persoane eliminate de mult din jocul politic, de genul lui Ovidiu Raetchi.

   Dar mai mult, nu: nu vad ce fost consilier, primar sau parlamentar PNL ar putea sa fie util in constructia USRPlus azi.

   Plus ca nici macar nu ar exista un castig pentru care ai inghiti aceste broaste raioase: USRPlus e departe acum de posibilitatea de a fi pilonul principal al guvernarii, cu 18% in parlament.

   Din pacate, nu se mai poate face nimic acum. S-a pierdut totul in 2020, cand PSD_PNL au luat impreuna 55% din voturi. Poate peste 3 ani, la alegerile din 2024.
 • +2 (20 voturi)    
  Pretext juridic corect, dar scopul e politic (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:03)

  animatron [utilizator]

  Motivarea CCR permite Parlamentului sa aiba confirmarea scrisa legala pentru conditiile cerute de CCR.
  Daca nu ar astepta motivarea s-ar expune la un alt blocaj juridic de rezolvat tot pe la CCR.
  De altfel, in toate spetele rezolvate la CCR s-a asteptat motivarea pt a nu risca un "conflict institutional" care ar duce tot la CCR.

  Scopul urmarit de PNL e insa unul politic, acela de a intarzia cat mai mult motiunea USR-AUR.

  Asta lasa timp de negocieri pt toata lumea, mai ales ca si motiunea PSD e in curs si nu e sigur ca USR-ul se va grabi saptamana asta la votarea unei motiuni pesediste, inainte de alegerile pt sefia partidului.

  PSD-ul joaca politic, direct contra PNL si indirect contra USR, dl Ciolacu e mai abil decat il vor oponentii sai, ar trebui sa dea de gandit ca a reusit sa controleze un partid atat de mare ca PSD, acolo executarea sefilor e practic "traditie istorica".

  USR-ul e intr-o situatie foarte neplacuta, blocat de alegeri interne, dependent de AUR pt o motiune proprie, speriat de anticipate si umilit de manevre PNL.

  PNL-ul a terminat cu circul intern, dl Citu a invins curentul "traditional-nationalist" al dlui Orban, partidul se pare ca o va lua spre "centrismul" social-liberal practicat prin PE si in institutiile birocratiei europeiste, centrism dorit in Romania de presedintele Iohannis, dupa model "merkelian".

  E un curent care amesteca socialism si liberalism, adunand impreuna partide social-democrate, liberale si progresiste. Eventual cu o spoiala demagogica despre "valori", "modernizare", etc.

  In Germania s-a guvernat asa in 12 din ultimii 16 ani, gratie influentei dnei Merkel asupra CDU, partid de dreapta pe care l-a convins sa guverneze cu PSD-ul german.

  Numai ca electoratul german de dreapta in final a sanctionat CDU pt centrism, iar electoratul romanesc de dreapta, deja contra coalitiei cu USR, e chiar mai pornit sa sanctioneze PNL pt eventuale acorduri cu PSD.
  • +2 (4 voturi)    
   Scris mult, destul de inexact (Marţi, 28 septembrie 2021, 16:36)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   "nu e sigur ca USR-ul se va grabi saptamana asta la votarea unei motiuni pesediste, inainte de alegerile pt sefia partidului."

   Nu se poate vota motiunea in saptamana asta, nu exista timp, conform Constitutiei.

   "partidul se pare ca o va lua spre "centrismul" social-liberal practicat prin PE si in institutiile birocratiei europeiste"

   Numai sa vrea si Grivei. Iohannis a tras ultimul glont si s-a cam terminat ce munitie mai avea. Cam tot PNL-ul incepe sa vada asta si incepe sa se intrebe ce anume a castigat partidul din aventura asta dementa din ultimele doua luni. Iar langa domnul Citu, care e deja istorie, vedem toata floarea cea vestita a CPF-ului liberal. Pe scurt: nu prea exista resurse care sa duca PNL-ul acolo.

   "electoratul romanesc de dreapta, deja contra coalitiei cu USR" - e o gluma buna.

   Sper ca USRPlus sa gaseeasca o cale si sa ramana in opozitie. Si o sa vedem unde se duce electoratul de dreapta in 2024. Bingo, exact la "neomarxistii" pe care cica nu ii suporta azi.
 • +11 (19 voturi)    
  Să vedem ce va mai zice acum (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:05)

  ploiesteanu [utilizator]

  cuplul de aur al comediei în politica românească supercîțu și ion de cotroceni.
 • 0 (2 voturi)    
  sa se contopeasca... (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:56)

  young_e [utilizator]

  precum condamnarile tuturor penalilor (care sunt)...si sa se anuleze. Se da cu suspendare, ca sa inteleaga si dragnea...
 • +3 (5 voturi)    
  Sa vedeti motivare!!:)) (Marţi, 28 septembrie 2021, 15:04)

  yol [utilizator]

  Odata declarata admisibila cererea usl-ului, toate motiunile se vor lovi de acum incolo de CCR.
  Sa fie oare o coincidenta ca CSM, ANTENA 3, iar acum CCR fac jocurile usl?:))))
  • +2 (2 voturi)    
   Daca imi amintesc bine... (Marţi, 28 septembrie 2021, 17:10)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui yol

   ...treaba cu sesizarile CCR a fost "patentata" de Iohanis

   Metoda asta a disperat Romania timp de 3 ani...nimic nu a promulgat decat dupa deciziile CCR indiferent ca a castigat sau nu iar Citu este in barca lui :)))
 • +6 (8 voturi)    
  zarurile sunt aruncate (Marţi, 28 septembrie 2021, 15:06)

  Zentrix [utilizator]

  PNL nu are ca scop sa duca la bun sfarsit guvernarea ci sa bage botul adanc in borcanul cu miere. Au facut totul pe repede inainte si aparent au reusit.
  Misiunea e completa, au "amanat" si explozia de covid dar o sa plece cu buzunarele doldora de bani, ce sa zic, jucat ca la carte.
  • +1 (1 vot)    
   Nu cred (Marţi, 28 septembrie 2021, 16:39)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Zentrix

   Iohannis a facut cele mai demente miscari in ultimele luni pentru a ramane in control: adica sa poata controla principalul partid de guvernamant si premierul.

   Are motive extrem de puternice pentru care face asta. nu stim care, dar putem banui. Deci nu va ceda guvernarea.

   Si doi, nici PSD nu vrea guvernarea acum, ca situatia e belita si ei sunt artisti sa evite situatii belite (vezi 1997, 2010 sau 2020/2021). Poate pe la primavarea.
 • +5 (7 voturi)    
  2 moțiuni (Marţi, 28 septembrie 2021, 15:12)

  ratonel [utilizator]

  Foate multă politică în țara asta . dar de o vreme bună nici una dintre politici nu se mai referă la poporul nenorocit , furat și batjocorit . Tot circul are un scenariu de prost gust . oamenii se uită(sau nu) și numai atâta înțeleg(sau nu) că despre ei au și uitat politicienii .
  Dă Doamne să înțeleagă tot românul că gloata asta trebue luat de urechi și așezat undeva în banca din spate ....
 • +2 (10 voturi)    
  E tara lor, e legea lor, fac ce vor (Marţi, 28 septembrie 2021, 15:14)

  emil bobu [utilizator]

  Nu va duce capul sa votati cu USR, deci tot astia raman la putere. Natie de inteligenti ce sunteti.
 • -2 (2 voturi)    
  motivarea CC se va bate cap in cap cu... (Marţi, 28 septembrie 2021, 16:05)

  demaGOGU [utilizator]

  ..decizia CCR pe care o motiveaza (sic).

  totul pentru a castiga timp pentru negocierile eminamente politice care se deruleaza la moment, sub foc continuu, intre toti actorii politici.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by