Ludovic Orban, care sâmbătă a pierdut alegerile pentru șefia PNL, spune că luni și-a depus la partid demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și îi dă lui Florin Cîțu un termen de cel mult 15 zile pentru a o depune la Camera Deputaților.

Iohannis, Orban si Citu, la Congresul PNLFoto: Presidency.ro
  • "Demisia nu e pe termen nelimitat la dispoziția domnului Cîțu.
  • Dacă în maximum 15 zile demisia nu va fi depusă la Camera Deputaților, la finalul acestei perioade îmi voi depune eu, personal, demisia.
  • Este o decizie irevocabilă pe care o voi pune în practică”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban spunea că nu își depune demisia la secretariatul Camerei Deputaților, ci la partid, la Florin Cîțu, pentru că, dacă ar face asta, ar fi organizate imediat alegeri pentru acest post și ar exista riscul ca PNL să piardă această funcție și să fie ales cineva de la PSD.

  • "Dacă eu îmi depun luni demisia la Cameră, marți sau miercuri se organizează alegeri pentru funcția de președinte al Camerei. Acum, e risc major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei.
  • Eu sunt membru al PNL, obiectivul meu e ca această funcție să rămână unui deputat al PNL.
  • Demisia e un act unilateral, decizia mea e irevocabilă, dar eu sunt membru al PNL și nu vreau să creez șansa să se aleagă Ciolacu președinte al Camerei sau alt PSD-ist care va candida", și-a explicat Orban gestul.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților este una cheie în activitatea parlamentară, Camera fiind una decizională la legi în multe domenii importante, precum justiția. Președintele Camerei este ales cu voturile majorității deputaților.

PNL (93 mandate) și UDMR (20 mandate) au împreună doar 113 voturi, iar majoritatea este de 165 de voturi.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că noua conducere a PNL nu va iniția imediat negocierile cu celelalte partide politice, ci va aștepta ca și la USR-PLUS să se finalizeze alegerea noii conduceri. "În primă instanță, Florin Roman ar putea prelua interimatul funcției, din postura de vicepreședinte al Camerei. Vom decide în cursul zile de azi", au explicat sursele citate.

În PNL există mulți doritori ai funcției și, potrivit surselor citate, printre aceștia se numără Robert Sighiartău, Florin Roman, Gigel Știrbu și Raluca Turcan.

Negocierile pentru susținerea unui nou președinte al Camerei se anunță a fi unele dure pentru că toți liderii partidelor parlamentare râvnesc acest scaun. În primă instanță, în Coaliție va fi o negociere dură pentru că și Kelemen Hunor, dar și Dan Barna și-ar dori acest post.

Dacă PNL nu reușește să ajungă la un consens cu USR-PLUS, va avea nevoie de susținerea tacită a PSD. Social-democrații cunosc importanța funcției și vor negocia dur prețul pentru o eventuală susținere a unui lider PNL.