Copreşedintele USR-PLUS Dacian Cioloş spune că nu se aștepta să câștige primul tur al alegerilor interne din partid, în fața lui Dan Barna, iar dacă va câştiga preşedinţia partidului îşi va depune mandatul în 2023, precizând că va susţine un amendament la statut pentru ca preşedintele să fie ales pentru un mandat de doi ani.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Nu m-am aşteptat la acest rezultat. Nu m-am aşteptat să avem atât de mulţi colegi prezenţi la vot", a spus Cioloș într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului.

El a afirmat că dacă va câştiga preşedinţia USR-PLUS, atunci îşi va depune mandatul în 2023, chiar deoarece este important să fie făcută o evaluare a activităţii partidului de până atunci, iar conducerea formaţiunii să fie validată din nou prin vot.

  • "Da, deci oricum, eu dacă voi câştiga preşedinţia partidului, în 2023 îmi voi depune mandatul, pentru că cred că înainte de alegerile din 2024, care sunt foarte importante, va fi un moment bun să facem o evaluare a felului în care a funcţionat partidul, ce am reuşit să facem până atunci şi conducerea partidului, cel puţin preşedintele, dacă eu voi câştiga preşedinţia partidului să fie validat printr-un vot chiar înainte de alegeri.
  • Vom avea acum o discuţie la Congres şi despre modificarea statului. Sigur voi propune această modificare (n.r. - mandat de 2 ani pentru funcția de președinte al partidului). Şi asta şi mai multe modificări”, a afirmat Dacian Cioloş, întrebat dacă va susţine în continuare amendamentul din statutul USR PLUS ca preşedintele să fie ales pentru un mandat de doi ani.

El a mai spus că vor fi întâlniri cu membri ai partidului pentru a-i convinge să voteze în turul al doilea al alegerilor interne, în condiţiile în care aproape 12.000 de persoane din USR - PLUS nu au votat în primul tur.

De asemenea, Cioloș a spus că nu va mai candida la șefia grupului Renew Europe din Parlamentul European dacă va fi ales președinte al USR-PLUS.

Copreşedinţii USR-PLUS Dacian Cioloş şi Dan Barna merg în turul doi al alegerilor pentru şefia partidului. În urma primului tur, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna a întrunit 14.404 voturi (43,9%),iar Irineu Darău are 3.300 de voturi (10,1%). Din 44.114 membri cu drept de vot, au votat 32.815 (74,4%).

Rezultatul scrutinului online urmează să fie validat de congresul USR PLUS, care va avea loc în weekendul 2-3 octombrie, la Romexpo, în Bucureşti.