Congresul PNL se va desfăşura în condiţii de legalitate şi de siguranţă maximă, iar oricine va încerca să îl amâne nu are nicio şansă, susține Florin Cîţu. Reamintim că miercuri rata de infectare în București a trecut de 3 la mia de locuitori, iar liberalii au avut grijă să-și asigure cadrul legal pentru organizarea congresului de la Romexpo unde vor participa 5000 de delegați.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cîțu a fost întrebat de jurnalişti la Palatul Victoria dacă, în contextul creşterii numărului de bolnavi de COVID din ultimele zile, Congresul PNL se va desfăşura cu 5.000 de oameni într-un spaţiu relativ mic.

  • "Nu este spaţiu mic, sunt 15.000 metri pătraţi, vor fi 3 metri pătraţi pentru fiecare persoană. Dacă vin 5.000 de persoane, vor fi 3 metri pătraţi pentru fiecare persoană, va fi cu certificat verde şi centre de testare acolo, deci va fi în condiţii regulamentare.
  • Înţeleg că este şi o recomandare pe care au cerut-o de la cei de la CNSU, va fi organizat în condiţii de legalitate şi de siguranţă maximă Congresul PNL. Oricine încearcă să amâne acest congres nu are nicio şansă", a răspuns Florin Cîţu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, lista finală a vicepreşedinţilor care vor fi aleşi în forurile de conducere ale PNL, din tabăra susţinătorilor săi, a fost stabilită deja. S-a stabilit şi secretarul general al partidului - Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor şi interimar la Transporturi.

Întrebat dacă sunt tensiuni înainte de congres şi dacă au mai avut loc ultime negocieri purtate prin telefon, Cîţu a susținut că pe el nu îl sună nimeni și nici el, la rândul său, nu şi-a sunat vreun coleg din partid.

  • "Chiar nu stau să sun oamenii. Vă daţi seama - după ce ai avut votul a 40 de filiale, eu cred că i-am convins pe colegii mei liberali că 'România liberală' este singura soluţie pentru a merge mai departe, iar după ce au văzut ce s-a întâmplat în Parlamentul României în ultimele două săptămâni şi au văzut ce se întâmplă în ultimele două zile, cred că i-a convins şi mai mult pe colegii mei că există doar o soluţie: 'România liberală'", a completat Cîţu.

PNL a apelat la Guvern și la Departamentul Situațiilor de Urgență condus de Raed Arafat care le-au trasat condițiile în care 5000 de oameni pot sta în interior.

În primă instanță, Guvernul a modificat săptămâna trecută hotărârea care reglementa restricțiile pe perioada prelungirii stării de alertă pe teritoriul României.

Modificarea care permite prezența delegațiilor la congres arată așa:

  • organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.
  • Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.

De precizat este că Romexpo are o capacitate de 10.000 de locuri, potrivit site-ului oficial. Cu alte cuvinte, modificările de mai sus permit participarea celor 5.000 de delegați care înseamnă folosirea a 50% din capacitatea sălii.

Totodată, liberalii au anunțat că la congres toți delegații vor avea certificat verde care să ateste că sunt vaccinați, au un test PCR sau antigen negativ sau că se află în perioada cuprinsă între 15 - 180 de zile de la confirmarea infectării cu virusul.

PNL și-a programat pentru sâmbătă congresul la Romexpo, în interiorul complexului expozițional, unde urmează să participe circa 5.000 de delegați din toate județele țării. Liberalii urmează să-și aleagă președintele pentru următoarea perioadă. La eveniment și-a anunțat prezența și președintele Klaus Iohannis.