​USR PLUS a trimis luni președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, o solicitare oficială de preschimbare a termenului stabilit pentru dezbaterea sesizării privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS, astfel încât o decizie să fie luată rapid și să nu dureze și mai mult blocajul existent.

Dacian Ciolos si Dan BarnaFoto: Agerpres
  • "Am solicitat Curții Constituționale să judece cu celeritate sesizarea de neconstituționalitate formulată de Guvernul României. Articolul 113 din Constituție stipulează foarte clar că moțiunea trebuie dezbătută și votată după 3 zile de la citirea ei.
  • Consider că termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat, iar instrumentul juridic al moțiunii de cenzură este, astfel, golit de conținut. Din acest motiv am cerut devansarea acestei date pentru una cât mai curând posibilă”, a declarat președintele Senatului, Anca Dragu, citată într-un comunicat al USR PLUS.

USR PLUS reclamă că, la 11 zile de la citirea moțiunii de cenzură, parlamentarii sunt în continuare împiedicați să se pronunțe prin vot asupra demersului USR PLUS de înlăturare a premierului Florin Cîțu: "Blaturile din Parlament blochează un drept constituțional al senatorilor și deputaților doar pentru ca actualul premier să fie menținut în funcție până după congresul PNL".

Partidul condus de Dan Barna și de Dacian Cioloș cere Curții Constituționale "să nu se implice în acest atac la democrație și să revină asupra termenului pentru dezbaterea sesizării privind moțiunea de cenzură".

  • "Curtea Constituțională este învestită cu prerogativa de a soluționa blocajul de la nivelul de vârf al statului chiar de legea supremă. Desigur, orice zi întârziere adâncește acest blocaj.
  • De aceea, am solicitat preschimbarea termenului de judecată fixat pentru deblocatea moțiunii de cenzură în data de 28.09.2021, la limita maximă prevăzută de lege, pentru un moment cât mai timpuriu, mai ales ținând cont de termenul constituțional de 3 zile de la data citirii moțiunii în Parlament, când ar fi trebuit să fie votată.
  • În cazul respingerii cererii, Curtea va fi datoare să vină cu o explicație solidă, încărcătura acesteia neputând constitui motiv suficient într-o situație de criză politică și paralizare a unui instrument democratic”, afirmă deputatul USR PLUS Oana Murariu.