Președintele PNL în exercițiu și contracandidat al premierului Florin Cîțu în alegerile interne din partid, Ludovic Orban, l-a contrazis pe acesta, afirmând că nu există nicio variantă în care executivul să nu fie obligat să ceară votul de încredere al Parlamentului pentru o nouă formulă guvernamentală. În același timp, Orban a spus că ”presimte” că se va ajunge din nou la arbitrajul Curții Constituționale, ceea ce presupune o prelungire a crizei politice.

HotNews.roFoto: Hotnews

”La expirarea termenului constituțional de 45 de zile prevăzut pentru interimat (la protofoliile rămase vacante după demisiile miniștrilor USR PLUS –n.red) premierul are obligația să vină în Parlament în cazul în care se face o remaniere cu configurația politică schimbată”, a declarat Orban.

Dacă noii miniștri sunt din alte formațiuni politice, premierul trebuie să se prezinte în fața parlamentului. Orban a spus că ar fi fără precedent dacă noii miniștri ar veni în Parlament și nu ar obține majoritatea votului deputaților și senatorilor.

Ce se va întâmpla într-o astfel de situație? ”Aș prefera să nu îmi exprim un punct de vedere. Presimt că se va ajunge la CCR, dacă mă întrebați pe mine”.

Ministerele vor rămâne fără oameni care să le conducă și să semneze documente și asta e fără precedent, a adăugat Orban. El a mai spus că va convoca Birourile Permanente ale celor două Camere pentru calendarul moțiunii de cenzură în cursul zilei de luni.

Orban a mai comentat ironic că mai toate deciziile legate de criza politică se amână până după congresul PNL. ”Premier va fi cine va câștiga congresul, dacă va putea fi premier. Ca prin minune, printr-o stranie coincidență totul se amână până după congres”.