Dupa mai bine de sase ore de dezbateri, declaratii demagogice si aparatii televizate in timpul sedintei de plen, deputatii au adoptat, marti, votul uninominal cu 231 de voturi pentru, 11 impotriva (PRM) si 18 abtineri (UDMR) Teoretic, votul uninominal ar putea fi aplicat la alegerile parlamentare din 2008, asta in cazul in care proiectul de lege nu va fi contestat la Curtea Constititionala, asa cum ameninta PRM si PC. Marele castigator de marti e PSD, care si-a impus doua puncte de vedere: pragul de 5% si uninominalul pentru sefii Consiliilor Judetene.

Ce presupune noua lege

Formula de vot uninominal adoptata de Parlament presupune un singur tur de scrutin, in colegii uninominale, al caror numar va fi egal cu numarul senatorilor si deputatilor. Candidatii care au obtinut jumatate plus unu din voturile dintr-un colegiu intra direct in Parlament. Mandatele ramase se distribuie in functie de scorul pe care partidul l-a obtinut la nivel de judet si, mai departe, la nivel de tara.

Mai exact, varianta aprobata de Parlament da posibilitatea partidelor sa isi numeasca oamenii in Parlament chiar daca nu ating pragul electoral de 5%, cu conditia ca respectivul partid sa aiba 6 candidati plasati pe primul loc in colegii pentru Camera Deputatilor si 3 pentru Senat. De asemenea, respectivii candidati pot avea procente situate sub 50% plus unu din numarul de voturi valabil exprimate intr-un colegiu.

Uninominalul pentru presedintii de Consilii Judetene poate duce legea la Curtea Constitutionala

Introducerea votului uninominal pentru presedintii de Consilii Judetene ar putea suspenda aplicarea votului uninominal la alegerile parlamentare din 2008. Deputatii au adoptat in sedinta de marti cu 132 de voturi pentru, 42 impotriva si 62 de abtineri amendamentul PSD care prevede ca si presedintii Consiliilor Judetene sa fie alesi prin vot uninominal.

PNL, UDMR, PC si PRM s-au opus acestei prevederi, explicand ca va permite contestarea legii la Curtea Constitutionala. De altfel, PRM a anuntat deja ca va demara strangerea de semnaturi pentru a ataca proiectul la Curte.

Introducerea votului uninominal pentru presedintii CJ poate fi atacata la Curte pe motiv de constitutionaliate. Presedintele Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu (PNL), a declarat ca introducerea acestui amendament "nu-si are locul in legea care prevedea alegerea membrilor Camerei Deputatilor si Senatului, ci intr-o lege care prevede modalitatea de alegere a alesilor locali".

Potrivit Constitutiei, o lege poate fi atacata la CCR si de catre un numar de 50 de deputati sau 25 de senatori. PRM si PC au in total 41 de deputati, lipsindu-le doar noua semnaturi.

In cazul in care Curtea Constitutionala va da castig de cauza contestatarilor, legea votului uninominal va fi intoarsa in Parlament pentru a fi pusa in concordanta cu motivatia Curtii. Asta inseamna o noua prelungire si o amanare a aplicarii legii. Astfel, legea votului uninominal ar putea fi ingropata din nou la comisii si neaplicabila la alegerile din 2008.

Reactii politice dupa adoptarea Legii Uninominalului

Anghel Stanciu, PSD

"Este o zi importanta in Parlament, pentru PSD si pentru mine, care, impreuna cu colegul Voicu, suntem artizanii acestui vot. Romania ar fi a cincea tara din UE ce nu mai are vot pe lista. Sistemul nu este perfect, dar ofera sanse egale tuturor. Toti sunteti pe primul loc la start, regret ca nu s-a gasit o solutie prin care sa fiti pe primul loc toti si la linia de sosire".

Bogdan Olteanu, PNL

“Sper sa nu se mai caute chitibusuri constitutionale acolo unde probabil nu sunt, sper ca presedintele sa promulge legea cat mai repede. PNL se teme ca introducerea in lege a prevederii referitoare la alegerea prin vot uninominal a presedintilor de consilii judetene sa nu fie un pretext pentru atacarea legii la Curtea Constitutionala. Din punctul meu de vedere, amendamentul este constitutional. Dar putem oricand sa avem o surpriza de la Curtea Constitutionala, de care eu as vrea sa ma feresc”

Cristian Radulescu, PD-L

"PD-L vede acum plecat vaporul acestui sistem uninominal. Este un prim pas, vor mai fi, evident, niste modificari pe parcurs, oricum este foarte important ca proiectul a fost votat in acest moment. Mai devreme sau mai tarziu ajungeam aici. Sa trecem la aplicarea legii asa cum este cat mai curand".

Marton Arpad, UDMR

"UDMR s-a abtinut de la vot pentru ca prin acest sistem nu isi alege poporul reprezentantii, ci niste sisteme matematice. 98% dintre romanii din strainatate raman fara drept de vot si ma refer aici la cei care nu lucreaza cu acte legale in strainatate si nu au acel tip de pasaport de cetatean roman cu domiciul in strainatate".

Marcu Tudor, PRM

"Dupa adoptarea entuziasta si prosteasca a uninominalului, veti plimba carutul prin Cismigiu. PRM a votat impotriva pentru ca ne-am saturat sa intre in Parlament mafioti, hoti, pungasi sau parlamentari cumparati de acesti mafioti. Imi voi pune deoparte o suma de bani pentru a va trmite felicitari tuturor care nu vor mai prinde un loc".

Dragos Dumitriu, PC

"Se poate spune ca este o lege acceptabila, cu exceptia alegerilor presedintilor de CJ. Vreau sa-mi felicit colegii pentru tenacitatea cu care au militat pentru o lege curata. Am remarcat ca legea a fost adoptata la 31 de ani de la marele cutremur din 1977. De atunci Ceausescu a innebunit. Sa fim foarte atenti pentru ca daca nu vom colabora toti riscam sa o luam intr-o directie la fel de periculoasa".