Curtea Constituțională a stabilit joi ca judecata conflictului constituțional dintre Parlament și Guvern pe tema moțiunii de cenzură să se desfășoare pe data de 28 septembrie. Astfel, amânarea unei decizii a judecătorilor CCR blochează dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR. Cu sprijinul larg al PSD, miza premierului Florin Cîțu și a susținătorilor acestuia se poate îndeplini: Cîțu va putea candida la șefia PNL, din postura de premier și cu drepturi depline, ceea ce îi conferă un avantaj în fața contracandidatului său Ludovic Orban.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Judecătorii au decis ca ședința de judecată pentru conflictul formulat de prim-ministru să se desfășoare pe data de 28 septembrie ora 10.00, au anunțat surse oficiale. Ședința se va transmite pe site-ul instituției.

Reamintim că pentru a bloca dezbaterea și votul moțiunii de cenzură, premierul Florin Cîțu a sesizat săptămâna trecută CCR pe motiv că există un conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Curtea Constituțională a solicitat ambelor părți împlicate în sesizare să prezinte un punct de vedere până miercuri, 15 septembrie. După ce vor primi pozițiile scrise ale Parlamentului și Guvernului, judecătorii CCR stabilesc un termen de judecată a cauzei.

În urmă cu o zi, președinții celor două Camere ale Parlamentului, Anca Dragu și respectiv Ludovic Orban au depus la Curtea Constituțională câte un punct de vedere în legătură cu sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură.

Surse din Curtea Constituțională au declarat pentru HotNews.ro că judecătorii nu vor lua o decizie până după congresul PNL din 25 septembrie. Cel mai probabil se va da un termen de judecată a conflictului după alegerile interne ale PNL.