Cum se împart banii din programul „Anghel Saligny”. Suma minimă prealocată fiecărei unități administrativ teritoriale

de D.D.     HotNews.ro
Joi, 16 septembrie 2021, 9:26 Actualitate | Politic


Pe un drum judetean din tara
Foto: Google Street View
​Fiecare unitate administrativ-teritorială va avea prealocată finanţarea minimă pentru cel puţin un proiect eligibil, în limita sumei prevăzute în normele metodologice de aplicare a OUG nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) arată într-un comunicat de presă că a supus consultării publice ordinul pentru aprobarea "Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", pentru categoriile de investiţii prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) - d).

"Pentru a evita creşterea disparităţilor şi pentru a asigura coeziunea teritorială, fiecare unitate administrativ-teritorială va avea prealocată finanţarea minimă pentru cel puţin un proiect eligibil, în limita sumei prevăzute în normele metodologice. Totodată, localităţile care accesează împreună fondurile disponibile prin acest program, prin Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară, vor putea beneficia de o finanţare sporită cu 10%", a precizat Cseke Attila, citat în comunicat.

Ministrul Dezvoltării a adăugat că, odată aprobat proiectul de ordin, care prevede normele metodologice, MDLPA pune la dispoziţia beneficiarilor platforma digitală investitii.mdlpa.ro. Astfel, derularea programului va fi total transparentă, întrucât UAT-urile şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti îşi vor putea crea conturi individuale pe platforma digitală prin care vor fi gestionate proiectele finanţate prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

Aşadar, vor fi alocate cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, 4 milioane pentru fiecare comună şi 7 milioane de lei pentru fiecare oraş. De asemenea, pentru fiecare municipiu (în afară de reşedinţele de judeţ) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar pentru fiecare reşedinţă de judeţ 43 de milioane de lei. Fiecare sector al municipiului Bucureşti poate accesa fonduri în valoare totală de 35 milioane lei pentru proiecte prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

Potrivit indicatorilor minimali, prin program vor fi finanţate 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale.

Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" prevede finanţarea proiectelor pentru alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor, poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice.

În plus, normele iau în considerare componenta de mediu ca obiectiv specific pentru investiţiile ce se vor finanţa prin program. Ministrul a specificat că îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare, a calităţii mediului şi diminuarea surselor de poluare la nivel local vor fi parte a obiectivelor proiectelor locale.

"Contractele de finanţare multianuale încheiate între MDLPA şi beneficiari au o durată de maximum 5 ani bugetari, fără a depăşi data de 31 decembrie 2028, şi se încheie în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare. Execuţia contractelor va fi permanent monitorizată pentru a evita deturnările de fonduri. Va fi organizată o structură specială în cadrul MDLPA, care va asigura monitorizarea proiectelor", se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că pentru evitarea situaţiilor în care lucrările recente de asfaltare sunt sparte pentru construirea reţelei de apă şi canalizare, se vor finanţa proiecte de modernizări de drumuri doar acolo unde există deja reţea de apă şi canalizare.

Pe pagina Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei se mai găsesc, în consultare publică, proiectele de acte normative prin care se stabilesc standardele de cost privind dezvoltarea reţelelor de apă, canalizare şi gaze, care sunt preluate din proiectele finanţate din fonduri europene. Totodată, standardele de cost pentru modernizarea reţelei de drumuri au la bază standardele adoptate în 2010, dar abrogate în 2018, ajustate, pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, cu creşterea preţurilor materialelor de construcţii. (sursa: Agerpres)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2699 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  cum se imparte mita / spaga (Joi, 16 septembrie 2021, 9:38)

  qwerasdf [utilizator]

  pentru mentinerea guvernului si a castigarii lui cacatzu alegerilor interne!

  asta ar fi titlul mai potrivit
 • +2 (2 voturi)    
  "alocată" (Joi, 16 septembrie 2021, 9:40)

  pehash [utilizator]

  Dar se vor vira in primii 3 ani cu prioritate pentru localitățile cu primari care îl susțin pe Cîțu?..
  Restul, așteaptă următorul guvern.
 • +1 (1 vot)    
  Structura va monitoriza in permanenta... (Joi, 16 septembrie 2021, 10:09)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...traseul spagii !
 • 0 (0 voturi)    
  S-a omis ceva foarte important! (Joi, 16 septembrie 2021, 11:07)

  Azra [utilizator]

  Lasand laoparte acuzatiile de "preferinte politice"in alocatrea banilor la nivelul unor primarii si pentru a fi cu adevarat national si deosebit de ultil in special pentru dezvoltarea agriculturii, acest program, in afara tripletei:canalizare, apa potabila, gaze ar fi trebuit sa cuprinda, in mod necesar si dezvoltarea unor unitati industriale locale (la nivelul judetelor, in functie de specificul acestora) pentru colectarea si prelucrarea produselor agro-zootehnice. Aceasta este una din marile suferinte-nerezolvate inca- cu care se confrunta fermierii romani si care genereaza exportul acestor produse ca materii prime, indeosebi cerealele,animale vii, cu consecinta importurilor,la nivelul de 60-70% din necesitat si la preturi de 7 ori mai mari, de produse prelucrate, din aceste materii prime, care ar putea fi produse cu usurinta in tara noastra; de unde si dezechilibrul balantei comerciale a Romaniei. Ca sa nu mai vorbim de locurile de munca numeroase pe care le-ar crea in mediul rural asemenea unitati de prelucrare a produselor agro-zootehnice, franandu-se exodul de popuatie in strainatate, cu toate gravele urmari economico-sociale pentru tara!
  • +1 (1 vot)    
   așa și... (Joi, 16 septembrie 2021, 12:36)

   gicutotala [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   după colectare și prelucrare ce faci cu ele?
   cineva să facă...
   să se facă...
   să ni se dea...
 • +1 (1 vot)    
  ok (Joi, 16 septembrie 2021, 12:40)

  gicutotala [utilizator]

  dar cu cine se vor proiecta și mai ales construi toate acestea?
  constructorii nu au muncitori nici acum
  să vedeți lucrări fușerite și dezastruos făcute!
  lucrari începute și nefinalizate nici după cinci ani. si acum sunt să vedeți după...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by