Consilierul local ieşean al USR-PLUS Iulian Huşanu a anunțat marți că a demisionat din partid și își pierde postul de consilier, după ce presa locală a dezvăluit că firma la care este acţionar unic a încheiat mai multe contracte cu primăria localităţii Mirceşti, condusă de un edil din același partid. El susține că nu a avut niciun contract care să îi permită "îmbogățirea peste noapte", să își schimbe mașina sau să câștige influență, iar "în decursul existenței sale" firma sa "a dat dovadă de flexibilitate și seriozitate în relația cu clienții atât societăți cu capital de stat, instituții publice sau diverse societăți comerciale".

HotNews.roFoto: Hotnews

Miercuri însă, domnul Hușanu s-a răzgândit și spune că se mai gândește, impresionat fiind de ”apelurile d ela colegii din USR Plus”

”Având în vedere mesajele primite de la foarte mulți colegi din USR-PLUS, am decis să reevaluez momentul oficierii demisiei. Ca urmare, rămân deocamdată membru de partid, și, mai mult decât atât, voi consilia și pe alți colegi pentru ca să nu se mai repete trecutul. Reconfirm retragerea din toate intențiile de colaborare cu Primăria Mircești, deși tot ce am făcut a fost legal, și spre ajutorul comunității respective. Îmi pare rău pentru ei, vor trebui să se descurce cumva astfel încât campania de vaccinare să nu sufere. Iar PUZ-ul rămâne un drept legal al familiei mele”, a scris Hușanu pe pagina sa de Facebook.

Ziarul de Iaşi a scris că Urvas Com, firma la care Iulian Huşanu este asociat unic, a încheiat cu Primăria Mirceşti şase achiziţii directe, în valoare totală de aproape 110.000 lei, iar acestea au avut legătură, în principal, cu centrul de vaccinare amenajat în localitate. Primăria Mirceşti este condusă de un edil USR-PLUS. Suma încasată de Urvas Com plasează firma consilierului USR-PLUS pe locul doi între furnizorii din acest an ai Primăriei Mirceşti, la achiziţii directe, fiind întrecută doar de o companie care a livrat şi a montat o staţie de pompare ape uzate, conform publicației locale.

Urvas Com a început să facă livrări la Primăria Mirceşti în luna aprilie 2021. Pentru aproape 12.000 lei, firma a furnizat materiale diverse în cadrul unei singure proceduri: produse de curăţenie, accesorii birou, truse medicale, consumabile medicale, dispenser (pentru gel dezinfectant), mobilier (birou, canapea), chiuvetă, dozator, termometru şi, nu în ultimul rând, programe software. Toate aceste bunuri au fost cumpărate la pachet, iar funcţionarii Primăriei au realizat achiziţia într-un timp record, respectiv patru minute (29 aprilie, ora 14:30 a fost publicat anunţul de achiziţie, iar la ora 14:34 era deja finalizată).

  • "Eu, personal, nu-mi amintesc, poate angajaţii mei. Ideea e că, pe unele achiziţii directe, nu vorbesc numai despre Mirceşti, se fac nişte concursuri de ofertă şi, în urma cărora, se publică (în catalogul electronic al firmei din SICAP, n.r.), conform înţelegerii, iar achizitorul accesează. Din acest motiv apare, la unele achiziţii, un timp mai scurt”, a spus Iulian Huşanu, întrebat de Ziarul de Iaşi dacă a făcut vreo înţelegere cu Primăria Mirceşti anterior achiziţiei.

Totodată, Urvas Com a vândut către Primăria Mirceşti top de hârtie - 308 de bucăţi la un preţ de 16,20 lei/bucata, respectiv aproape 5.000 lei. Achiziţia a fost finalizată de Primărie pe final de program de lucru (ora 16:15), în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, şi la circa 30 minute de la iniţierea procedurii. Au urmat apoi alte patru proceduri, în perioada mai - august, iar, în principal, firma consilierului USR a vândut materiale sanitare, produse de curăţenie şi echipamente de protecţie pentru centrul de vaccinare. Cea mai recentă achiziţie la Primăria Mirceşti a vizat dotarea centrului cu apă şi pahare de unică folosinţă pentru dozatoare şi mănuşi. În total, aproape 18.500 lei. La fel, achiziţia a fost făcută rapid, în doar 10 minute: a fost publicată pe 31 august la ora 09.56 şi a fost finalizată la ora 10.06.

Toate vânzările către Mirceşti ale Urvas Com din acest an se ridică la aproape 110.000 lei.

Compania consilierului USR PLUS a avut în ultima perioadă contracte şi cu alte instituţii ieşene.

Ziarul de Iaşi a identificat în SICAP aproape 1.000 de achiziţii directe ale firmei lui Iulian Huşanu în perioada 2018 - 2021, în valoare de aproape 2,5 milioane lei. Cele mai multe dintre achiziţii (circa 85 la sută) au fost făcute înainte de octombrie 2020, când Huşanu nu era consilier local. Printre clienţii firmei se numără spitale, universităţi, poliţia de frontieră, societăţi de stat, penitenciare, şcoli, servicii şi direcţii deconcentrate, instituţii de cultură şi aeroporturi.

În 2020, firma lui Iulian Huşanu a avut o cifră de afaceri de 3,9 milioane lei şi un profit net de circa 280.000 lei.

"După ce am ajuns consilier local am preferat sa nu procedez aşa cum fac vechii politicieni, adică sa îmi mut afacerile pe soţie sau copii"

Iulian Huşanu a reacționat, marţi, pe Facebook, unde a anunțat că demisionează din USR-PLUS, ceea ce înseamnă și pierderea mandatului de consilier local.

  • "Având în vedere că în prezent unii colegi din USR PLUS consideră că realizarea unui PUZ sau afacerile cu instituţiile publice, chiar şi cu cele care nu au legătură cu USR-PLUS, nu pot fi realizate de către un membru de partid, vă rog să luaţi în considerare următoarea declaraţie: Subsemnatul, Iulian Huşanu, vă rog să luaţi act de demisia mea din calitatea de membru USR-PLUS. Sunt pe deplin conştient că această demisie îmi anulează şi dreptul de a mai fi consilier local”, a arătat Iulian Huşanu.

El spune că societatea URVAS COM SRL a fost înființată în 1999 și încă de atunci a derulat afaceri legale cu statul.

  • "Nu am avut niciun contract care să-mi permită îmbogățirea peste noapte, să-mi schimb mașina sau să câștig influență. În decursul existenței sale, firma mea a dat dovadă de flexibilitate și seriozitate în relația cu clienții atât societăți cu capital de stat, instituții publice sau diverse societăți comerciale.
  • După ce am ajuns şi consilier local am preferat sa nu procedez aşa cum fac vechii politicieni, adică sa îmi mut afacerile pe soţie, copii sau rude. Am continuat să fac ce făceam si înainte, dar cu mai puţin timp alocat.
  • Mai mult, cifra de afaceri a societății nu a avut fluctuații notabile nici după intrarea mea în USR și nici după intrarea mea în Consiliul Local Iași.
  • Concret, media anuală a cifrei de afaceri a URVAS COM SRL între 2007 și 2017 a fost de aproximativ 0.9 milioane de euro, în timp ce media anuală a cifrei de afaceri între 2018 și 2020 a fost de aprox 0,85 milioane euro. Nu există o corelație între dinamica afacerilor URVAS COM SRL și rolul asumat de politicianul Iulian Huşanu", susține el.

În iunie 2021, când şi-a completat declaraţia de interese, Iulian Huşanu nu a făcut public vreun contract încheiat cu statul, aşa cum prevede legea.

  • "Declaraţia de Interese este întradevar (sic) eronată pentru ca trebuia să trec şi contractele în derulare cu instituţiile publice. Necunoaşterea legii nu mă absolvă de vina aceasta, dar este bine ca greşeala se poate repara printr-o Declaratie Rectificativa", a mai susținut Hușanu.

Reacția USR-PLUS Iași

Conducerea USR-PLUS Iaşi a reacționat printr-un comunicat de presă în care spune că "transparenţa şi corectitudinea sunt principalele valori care ghidează activitatea aleşilor locali USR PLUS", iar demisia lui Iulian Huşanu este un gest de onoare şi etică:

  • "Transparența și corectitudinea sunt principalele valori care ghidează activitatea aleșilor locali USR PLUS. Atunci când proiectele personale interferează cu activitatea politică, aceste valori sunt cele care dictează drumul către o decizie corectă. Demisia colegului nostru este un gest de onoare și etică.
  • Iulian Hușanu este un antreprenor de succes, cu multe proiecte personale importante pentru comunitate. Îi mulțumim pentru toate eforturile depuse până acum în activitatea de consilier și îi dorim mult succes în proiectele viitoare pentru Iași."