PSD a anunțat, miercuri, că parlamentarii partidului vor depune în Parlament un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie. Social-democrații susțin că vor negocia cu toate grupurile politice din Parlament pentru a forma o majoritate solida pentru acest proiect. Inițiativa legislativă prevede printre altele plafonarea prețului la media ultimelor 6 luni, respectiv martie-septembrie.

Foto:

De asemenea, proiectul de lege propune ca statul să suporte 50% din scumpiri pentru consumatorul final. Totodată mecanismul prevede plafonarea pentru 6 luni a prețului, la o medie pe ultimele 6 luni de la momentul intrării în vigoare a legii.

Proiectul de lege integral inițiat de PSD

"PSD va depune astăzi sau mâine un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie în România. Principiile de bază sunt următoare: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenţia guvernului că aceasta este o soluţie temporară, o soluţie la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă", a anunțat europarlamentarul Mihau Tudose, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Anunțul PSD vine în contextul în care Guvernul pregătește o ordonanță care vizează compensarea facturilor la energie si gaze.

Parlamentul a adoptat săptămâna trecută proiectul legii consumatorului vulnerabil de energie, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021. Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurilor de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.

De precizat este că PSD a reușit să introducă în proiectul Guvernului o serie de amendamente care vizau ajutorul pentru încălzire.