​Președinții celor două Camere ale Parlamentului, Anca Dragu și respectiv Ludovic Orban au depus miercuri, la Curtea Constituțională câte un punct de vedere în legătură cu sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. Surse din Curtea Constituțională au declarat pentru HotNews.ro că judecătorii nu vor lua o decizie până după congresul PNL din 25 septembrie. Cel mai probabil se va da un termen de judecată a conflictului după alegerile interne ale PNL.

Judecatori CCR in ParlamentFoto: Hotnews

Curtea Constituțională a solicitat ambelor părți împlicate în sesizare să prezinte un punct de vedere până miercuri, 15 septembrie. După ce vor primi pozițiile scrise ale Parlamentului și Guvernului, judecătorii CCR stabilesc un termen de judecată a cauzei.

Potrivit surselor citate CCR ar inteționa să amâne o decizie în acest conflict după data de 25 septembrie. De precizat că alegerile interne din PNL sunt programate pe 25 septembrie iar premierul Florin Cîțu candidează la șefia partidului.

Astfel, PNL reușește să blocheze dezbaterea moțiunii de cenzură iar Florin Cîțu rămâne în continuare premier până după alegerile interne.

Reamintim că, în ciuda protestului președintelui Senatului, Anca Dragu, PNL, PSD și UDMR au reușit să impună, marți, în conducerea Parlamentului, un punct de vedere care contestă procedurile de depunere și citirea moțiunii de cenzură. Majoritatea PNL, PSD, UDMR au încalcat astfel din nou regulile și au creat un nou precedent în cutuma parlamentară.

La o zi după scandalul din birourile permanente al Parlamentului, preşedintele Senatului, Anca Dragu a trimis punctul de vedere al Camerei superioare a Parlamentului în legătură cu sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. ”E un conflict politic mai degrabă, care, de la nivelul Guvernului, se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională”, a declarat Anca Dragu.

”Arătăm că nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor 2 instituţii, numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict juridic de natură constituţională. E un conflict politic mai degrabă care de la nivelul Guvernului se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională”, a declarat Anca Dragu.

La rândul său,președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a transmis punctul său de vedere către Curtea Constituțională. Orban semnalează că "situaţia prezentată de Guvern în sesizarea depusă la CCR privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură nu presupune şi nici nu conduce la existenţa unui astfel de conflict între autorităţi ale statului, în sensul Constituţiei şi al legislaţiei subsecvente".

PNL, PSD și UDMR au reușit să impună, marți, în conducerea Parlamentului, un punct de vedere care contestă procedurile de depunere și citirea moțiunii de cenzură. Majoritatea PNL, PSD, UDMR au încalcat astfel din nou regulile și au creat un nou precedent în cutuma parlamentară.

Atfel majoritatea PNL, PSD și UDMR au redactat cu o zi în urmă, în comisia de constituționalitate a Senatului, un punct de vedere care a fost adoptat de către Biroul Permanent al Senatului care precizează că moțiunea de cenzură "a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României şi, în consecinţă, solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României".

Cu alte cuvinte, punctul de vedere pe care îl transmite Parlamentul este unul care îi dă dreptate Guvernului.