Lupta pentru blocarea moțiunii de cenzură se mută la CCR / Cum i-a consiliat PSD pe parlamentarii PNL să forțeze procedurile și să susțină sesizarea Guvernului / USR-PLUS: Un nou abuz fără precedent

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Marţi, 14 septembrie 2021, 15:52 Actualitate | Politic


Motiune de cenzura
Foto: Hotnews
PNL, PSD și UDMR continuă demersul de blocare al moțiunii de cenzură. De această dată bătălia se dă la Curtea Constituțională. PNL, PSD și UDMR au reușit să impună, marți, în conducerea Parlamentului, un punct de vedere care contestă procedurile de depunere și citirea moțiunii de cenzură. Majoritatea PNL, PSD, UDMR încalcă din nou regulile și creează un nou precedent în cutuma parlamentară.

Curtea Constituțională urmează să dezbată în următoarele zile sesizarea făcută de Guvern pe moțiunea de cenzură. Pentru a bloca dezbaterea și votul moțiunii de cenzură, premierul Florin Cîțu a sesizat săptămâna trecută CCR pe motiv că există un conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Judecătorii CCR au luat act de sesizarea Guvernului și au solicitat un punct de vedere până pe 15 septembrie ale ambelor părți implicate.

În acest context, la comisia de constituționalitate a Senatului a redactat marți un punct de vedere care a fost adoptat de către Biroul Permanent al Senatului care precizează că moțiunea de cenzură "a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României şi, în consecinţă, solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României".

Cu alte cuvinte, punctul de vedere pe care îl transmite Parlamentul este unul care îi dă dreptate Guvernului. Surse parlamentare au explicat pentru HotNews.ro că social-democrații au fost cei care i-au sfătuit și direcționat pe liberali să redacteze prin comisia de constituționalitate, punctul de vedere și să-l trimită apoi spre Biroul Permanent spre aprobare.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL INTEGRAL

Președintele Senatului Anca Dragu a refuzat să semneze punctul de vedere redactat de către comisia de constituționaliate. Cu toate acestea, majoritatea PNL, PSD și UDMR din Biroul Permanent l-au adoptat și intenționează să-l trimită către Curtea Constituțională.

Mai mult de atât și conducerea Camerei Deputaților și-a însușit punctul de vedere al Senatului. În absența președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, în ședința Biroului Permanent majoritatea PNL, PSD și UDMR au votat punctul de vedere redactat de către comisia de constituționalitate.

Cum arată procedura în viziunea PNL, PSD, UDMR

 • Florin Roman(PNL): "Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat decizia de a-şi însuşi punctul de vedere exprimat de Comisia de constituţionalitate a Senatului, favorabil Guvernului, în privinţa sesizării la CCR privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR".
Întrebat dacă preşedinţii celor două Camere au avut un cuvânt de spus în privinţa acestor puncte de vedere, Roman a precizat: "Discuţiile exprimate în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor au opinat că avem de a face cu un conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament, nu între premier, preşedintele Camerei şi preşedintele Senatului".
 • Alfred Simonis (PSD): "Astăzi am avut punctul de vedere al Biroului permanent al Senatului, care a fost asumat de Biroul permanent la Camerei. Practic, avem un punct de vedre al celor două Birouri permanente. (...) Acel punct de vedere a fost supus votului şi a trecut. (...) Am avut o singură propunere de argument sau de poziţie a Biroului permanent, nu au fost două. A fost singura poziţie a Camerei Deputaţilor propusă în Biroul permanent de către cel care exercită atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor. Pe de altă parte, Curtea Constituţională cere punctul de vedere al Parlamentului. (...) Conflictul este între Parlament şi Guvern, nu între Orban şi Cîţu, există şi ăla dar nu pe speţa asta. Preşedintele acestei instituţii (Camerei Deputaţilor - n.r.) a fost Florin Roman care a făcut o propunere. (...) Aveam de ales între a răspunde Curţii Constituţionale sau nu", a precizat Simonis, la finalul şedinţei de Bp al Camerei Deputaţilor.
Întrebat cum comentează faptul că PSD votează în ultimele două săptămâni la fel ca PNL şi UDMR, Simonis a răspuns: "Nu este adevărat. În fiecare săptămână la Bp votăm şi cu USR şi cu PNL, şi AUR cu USR, şi AUR cu PNL, şi aşa mai departe. Fiecare vot în parte este exprimat în funcţie de care este părerea noastră pe acel moment".
 • Ionuț Moșteanu (USR-PLUS): "La Biroul permanent al Camerei Deputaţilor am asistat la un nou abuz fără precedent. Astăzi, domnul Orban a plecat şi i-a lăsat atribuţiile vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Roman. Domnul Roman a suplimentat ordinea de zi a Biroului permanent şi a cerut introducerea unui nou punct la final şi anume un vot pe o opinie care trebuie trimisă la CCR, a Camerei Deputaţilor, în acest conflict între Guvern şi Parlament. Ei, bine, hârtia asta ne-a fost pusă pe masă, este o hârtie care n-are niciun număr de intrare la Camera Deputaţilor, e o hârtie de la Senat, e o hârtie de pe stradă. Şi i-am atras atenţia domnului Roman, care conducea şedinţa, că încalcă grav Regulamentul".

Cum pot bloca președinții celor două Camere demersul majorității PNL, PSD, UDMR


Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și respectiv, președintele Senatului Anca Dragu (USR PLUS), intenționează să depună miercuri, la CCR, puncte de vedere proprii în scandalul conflictului ridicat de premierul Florin Cîțu pe tema moțiunii de cenzură, susțin sursele HotNews.ro.

De altfel, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat că va trimite Curţii Constituţionale două puncte de vedere - unul al Comisiei de resort, însuşit de Biroul permanent, şi altul în nume personal - referitoare la sesizarea Guvernului transmisă Curţii privind existenţa unui conflict juridic Guvern - Parlament în cazul moţiunii de cenzură.

"Punctul de vedere a trecut în Comisia de constituţionalitate cu 8 la 3 voturi, iar în Biroul permanent a trecut cu 9 la 4. Este punctul de vedere însuşit de Biroul permanent. A fost solicitarea de a adăuga opinia USR PLUS la acest punct de vedere, dar a fost respinsă. Ca atare, pentru prima dată, Biroul permanent trimite către CCR un punct de vedere defavorabil Senatului. PSD, PNL şi UDMR au votat pentru acest punct de vedere al Comisiei de constituţionalitate", a afirmat Dragu după şedinţa conducerii Senatului.

Ea a precizat că punctul său de vedere, ca preşedinte al Senatului, va fi transmis CCR cel târziu miercuri dimineaţă.

"Vom explica că ceea ce susţine Guvernul este incorect, informarea Guvernului a avut loc atunci când am avut Birouri permanente întrunite. Timp de 4-5 zile, aceste Birouri nu s-au întrunit. Ei invocă faptul că nu a fost informat Guvernul în aceeaşi zi, dar cutuma spune că informarea Guvernului se face ataşându-se calendarul stabilit pentru moţiunea ce a fost depusă. Noi, pe 3 septembrie, nu am avut un calendar, nici pe 4, nici pe 5, nici pe 6. (...) Procedural, eu, ca preşedinte, pot să trimit un punct de vedere către CCR. Aşteptăm decizia CCR pe sesizarea formulată de Guvern", a adăugat Dragu.

Cine are dreptul să redacteze punctul de vedere al Parlamentului

Controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare sau controlul de constituţionalitate a priori este reglementat de dispoziţiile art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi de art.15-18 din Legea nr.47/1992. Este un control abstract şi direct, exercitat numai la sesizarea unor autori calificaţi.
 • Dacă sesizarea s-a făcut de preşedintele uneia dintre Camerele Parlamentului, Curtea Constituţională o va comunica preşedintelui celeilalte Camere, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, iar dacă sesizarea s-a făcut de către Guvern, Curtea o va comunica preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, precum şi Avocatului Poporului, precizând şi data când vor avea loc dezbaterile.
 • Până la data dezbaterilor, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului pot prezenta, în scris, punctele lor de vedere. Punctul de vedere al Guvernului se prezintă numai sub semnătura primului-ministru.
 • Dezbaterea are loc în plenul Curţii Constituţionale, pe baza sesizării, a documentelor şi a punctelor de vedere primite şi poartă atât asupra prevederilor menţionate în sesizare, cât şi asupra celor de care, în mod necesar şi evident, nu pot fi disociate.
Curtea Constituțională așteaptă un punct de vedere al ambelor părți implicate până miercuri, 15 septembrie. Reamintim că premierul Florin Cîțu a sesizat săptămâna trecută CCR pe motiv că există un conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7753 vizualizari

 • -18 (34 voturi)    
  Mai bine o procedura decat bataie in Parlament (Marţi, 14 septembrie 2021, 16:13)

  animatron [utilizator]

  E mult mai "educational" pt clasa politica romaneasca sa se razboiasca cu argumente juridice in fata judecatorilor constitutionalisti decat sa se impinga si sa se agreseze golaneste prin salile Parlamentului.

  CCR-ul va decide daca Guvernul si conducerea Parlamentului au respectat regulamentele si cutumele parlamentare, nu se poate ramane doar la ce zic unii si altii pt ca sunt adversari politici si au obiceiul sa minta si sa manipuleze.

  De remarcat ca dna Dragu nu mai are sustinerea majoritatii senatorilor, cum ar fi normal pt a pretinde la sefia Senatului, deci ramanerea ei in functie devine o problema care se va pune cu certitudine, probabil ca actuala majoritate "ad hoc" va cauta o solutie juridica constitutionala.

  O alta remarca priveste comportamentul unor parlamentari, care au crezut de cuviinta ca e ok sa creeze un precedent de violenta la prezidiul Camerei, a fost penibil si sper sa se ajunga la o ancheta si masuri in consecinta contra faptasilor.

  Li se poate intampla si lor (celor de la AUR) si oricarui partid, daca se accepta ideea ca e "normal" ca atunci cand nu-ti convine o situatie sa iei de guler adversarul si sa-l dai afara din sala sau de la prezidiu.

  Cei care in Romania oamenilor simpli au privit circul din Parlament vor fi incurajati sa creada ca e ok sa dai de pamant cu cine nu-ti place.

  Nu trebuie sa promovam asemenea comportamente, parlamentarii, de la orice partid, ar trebui sa se comporte civilizat, exemplar, atunci cand ii vede toata natiunea, e o cerinta minima.
  • +12 (18 voturi)    
   Oara cum nu am putut sa vedem asta!? (Marţi, 14 septembrie 2021, 17:19)

   methalman [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Cand Parlamentul stabileste in Biroul Permanent ca are dreptate Guvernul evident ca nu poate fi un alt raspuns din partea Curtii Constitutionale.
   E mai frumos cand in liniste PNL joaca de aceeasi parte cu PSD si UDMR si nu exista scandal in Parlament. De 30 de ani e acelasi joc surd in care ne lasa aparenta ca sunt in tabere diferite, ei fiind de fapt in aceeasi tabara neo-comunista.

   Cand esti analfabet functional inseamna ca stii sa citesti dar nu esti capabil sa intelegi ce ai citit:
   "În acest context, la comisia de constituționalitate a Senatului a redactat marți un punct de vedere care a fost adoptat de către Biroul Permanent al Senatului care precizează că moțiunea de cenzură "a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României şi, în consecinţă, solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României"."

   Noapte buna!
  • +13 (17 voturi)    
   Penibil ! (Marţi, 14 septembrie 2021, 17:19)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   vorbesti de crearea acum a unui "precedent de violenta la prezidiul Camerei" ?!!!!

   Dar unde erai pe vremea CPUN cand prezida un membru al opozitiei ?
   Dar mai incoace pe vremea lui Vadim Tudor ? Si cele facute in 2012 ?

   PS. Ce memorie selectiva ai !
   • -3 (11 voturi)    
    Adevarat selectiva, coane! (Marţi, 14 septembrie 2021, 18:33)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Da chiar sa uiti tu- asa neselectiv cum te dai- circul USR-ist din Parlament din precedenta legislatura?! Ala cu boxe, tipete, bannere, dat cu c... de pamant, etc,. Sau ala era bun, ca era "circ progresist"?.Nu-i frumos!
    • +1 (7 voturi)    
     Jucam in ligi diferite ! Tu, intr-una mult (Marţi, 14 septembrie 2021, 20:18)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui atc

     inferioara celei in care joc eu !
     Aici e vorba de precedente de violenta. @Animatron a afirmat textual asta iar eu i-am raspuns. Si acum te intreb
     pe tine : Pe cine au violentat fizic in precedenta legislatura parlamentarii USR ?

     PS. Eu tin minte ca unul dintre ei, Gotiu si-a furat-o de la un pesedist chiar intr-un studiou de televiziune.

     PPS. Stiu ca te-am tarnosit pe aici pe forumuri... iar imi dai prilejul s-o fac ?
 • +6 (26 voturi)    
  haha (Marţi, 14 septembrie 2021, 16:31)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  traisca uslasii, mereu alaturi unii de altii si poporul alaturi de ei!
 • +17 (25 voturi)    
  Unde esti tu Tepes? (Marţi, 14 septembrie 2021, 16:33)

  Imax [utilizator]

  Astia sunt niste derbedei care numai de tara nu le pasa!!!
  • +5 (11 voturi)    
   Dacă Mafia Politică Transpartinică (MPT) (Marţi, 14 septembrie 2021, 18:57)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Imax

   continuă bătaia de joc în acest mod iresponsabil,
   chiar criminal,va apare și un Vlad Țepeș.Problema grea este că va trebui să importe lemn pentru țepe,
   deoarece alianța toxică și antinațională PSD/PCR+
   PNL/PCR + UDMR/PCR maghiar au chelit pădurile
   ca niște termite.Cît despre Ciolacus&Comp.-scârbă
   maximă!
 • +15 (25 voturi)    
  Intrebarea pusa de reporter... (Marţi, 14 septembrie 2021, 16:36)

  index [utilizator]

  ..."cum comentează faptul că PSD votează în ultimele două săptămâni la fel ca PNL şi UDMR..."
  nu a fost bine pusa. Trebuia intrebat: " cum comentează faptul că PSD votează în ultimele două săptămâni la fel ca PNL şi UDMR" in privinta motiunii de cenzura. Atunci era interesant de vazut raspunsul.

  Oricum, se vede ca parlamentul, la aceasta ora, este plin de unsurosi puturosi. Ar fi cazul, dupa atatia ani de exerienta cu aceste specimene incorectabile sa avem o Adevarata Motiune de Cenzura prin votul Poporului. Azvariliti aceasta gloata de derbedei smecheri si puturosi la gunoi, unde le este locul firesc! Daca Poporul nu devine constient de pericolul pe care-l reprezinta acest Parlament al rusinii, va pierde nu numai mandria de om ci si respectul copiilor sai care vor pleca pe taramuri straine intr-un ritm si mai accelerat.
 • +22 (36 voturi)    
  Ati votat PNL = ati votat PSD (Marţi, 14 septembrie 2021, 16:46)

  neagoe [utilizator]

  Motiunea de cenzura este prin definitia Constitutiei un conflict intre Parlament si Guvern.

  Mafia USL se reface sub conducerea Cotrocenilor?
 • +16 (30 voturi)    
  ... (Marţi, 14 septembrie 2021, 16:47)

  mihaivls [utilizator]

  PNL, copilul had al PSD...
  • +6 (8 voturi)    
   Esti in eroare ! E geamanul al doilea, iesit (Marţi, 14 septembrie 2021, 18:23)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui mihaivls

   in decembrie 89 dupa primul (FSN), cu cordonul ombilical al lauzei secu, infasurat in jurul gatului de catre geamanul prim, salvat in ultima clipa dar ramas cu sechele ! Primele s-au manifestat cand liberalul Radu Campeanu l-a propus pe regele Mihai candidat la Presedintia Romaniei, dupa care s-au manifestat din nou intre 2006-2008 (guvernarea Tariceanu sustinuta in Parlament de PSD). Apoi manifestarile s-au agravat - crearea in 20013 a USL - pt ca ceea ce vedem acum sa fie o continuare a manifestarii dizabilitatilor PNL.
 • +18 (32 voturi)    
  Veti vota din nou cu PSDNL, voi nu ganditi (Marţi, 14 septembrie 2021, 17:08)

  emil bobu [utilizator]

  PSDNL poate sa faca ce vrea, voi ii veti vota din nou.

  PSD a omorat Romania, dar in 2020 a luat 30% din voturi.

  Deci voi distrugeti tara.
 • +15 (21 voturi)    
  Sper ca votantii PNL sunt mandrii acum! (Marţi, 14 septembrie 2021, 17:15)

  mircea112 [utilizator]

  Ma gandesc ca atunci cand au pus stampila pe PNL s-au gandit la o Romanie moderna ca in afara, iesita de sub metehnele comuniste implementate de PSD.
 • +14 (20 voturi)    
  Ce dracu se mai luptă USR-ul? (Marţi, 14 septembrie 2021, 17:26)

  ploiesteanu [utilizator]

  Nu se vede și din avion că PNL Cîțu e sprijinit zdravăn de PSD și de Iohannis iar ei se luptă cu morile de vânt? Dar undeva fac bine. Să vadă toată lumea coabitarea celor 2 partide.
  • -3 (9 voturi)    
   Ghinion! (Marţi, 14 septembrie 2021, 18:39)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Pai, s-ar putea "sa vada toata lumea" si sa ia "coabitarea" peste 60% la urmatoarele alegeri. Iar pe useristi sa-i cautam pe liste, da' degeaba!
 • +5 (9 voturi)    
  Iohannis e un PSD-ist (Marţi, 14 septembrie 2021, 19:10)

  John_Re [utilizator]

  vopsit.

  asta e beleaua si unic in ultimii 30 de ani.
 • +2 (4 voturi)    
  PNL se comporta exact ca PSD-ul lui... (Marţi, 14 septembrie 2021, 22:37)

  Olyx [utilizator]

  L.Dragnea. Si acum, ca si atunci, majoritatea parlamentara face ce doreste "muschii" ei !!! Calca in picioare principii democratice si constitutionale, nu conteaza faptul ca noua "majoritate" e doar una "de conjunctura"... Sau, poate ca nu este ??!!!
 • +1 (1 vot)    
  acum vedeti ca sunt proceduri (Miercuri, 15 septembrie 2021, 10:02)

  Levellers [utilizator]

  ambigue, dar ”300” va mai spune ceva ? Ah, a trecut prea mult timp. Ce a facut parlamentarul roman ca sa repare dezastrul lasat de comunisti si sa repuna Romania pe un drum civilizator ? De ce tara asta e cea mai saraca, frustrata, trista, inculta din Europa ? Ce-ati facut, in afara de a va acorda privilegii pe care nici namabii nu le viseaza ?
 • 0 (0 voturi)    
  Deci nu se termină niciodată?! (Miercuri, 15 septembrie 2021, 22:23)

  mr_mojo [utilizator]

  Adică ce sens mai are moțiunea de cenzură dacă nici nu ajunge să fie votată?!
  Se deschide Cutia Pandorei și unora le va părea rău că au participat la asta.
  Plus ca KKR primește noi prerogative în tot KKT-ul ăsta și (prea) mult vânt din spate în condițiile in care deja blochează mai tot.
  KKR-ul ar trebui mutat în Parlament, la Comisiile Juridice unde să își dea cu părerea înainte să fie votată o lege, nu după.
  Și termen de gândire 3 zile, nu 2-3 săptămâni, după cum vor unii și alții.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by