Vizita lui Merkel în Polonia de sâmbătă, parte a unui turneu de la revedere din Europa, pentru cel mai longeviv lider al continentului, riscă să fie umbrită de tensiuni asupra gazoductului Nord Stream și naște întrebări despre moștenirea ei în Europa centrală, scrie Reuters.

Traseul Nord StreamFoto: Wikipedia

Hotârârea lui Merkel de a realiza conducta de gaz Nord Stream 2 cu Rusia a înrăutățit relațiile.

Conducta pune în față Germania, cea mai mare economie a UE, cu națiunile din Europa Centrală și de Est, unele dintre ele membre ale UE, care spun că va crește dependența blocului de gazul rusesc.

”În general, Merkel era văzută ca cineva care înțelegea centrul și Europa de Est", a spus Michal Baranowski, șeful Biroul Marshall Fund din Varșovia, adăugând că relații polono-germane au fost într-un „moment dificil”.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat pentru Radioul public vineri, se aștepta să apară Nord Stream 2 în discuțiile lui Merkel cu premierul Mateusz Morawiecki, alături de Planul național de redresare polonez COVID-19, care nu a fost aprobat de Bruxelles din cauza îngrijorărilor cu privire la angajamentul față de statul de drept.