35 de parlamentari PNL, susținători ai lui Ludovic Orban, au postat marți, mesaje pe Facebook prin care resping posibilitatea unei înțelegeri cu PSD pentru susținerea Guvernului ca alternativă la actuala coaliție. Mesajele liberalilor vin în contextul în care PNL împreună cu PSD au boicotat calendarul moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR.

Florin Citu in ParlamentFoto: Guvernul Romaniei

Printe cei care au postat se numără, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare dar și deputații Adrian Miuțescu (Argeș), George Scarlat (Galați), Ioan Cupșa (Bihor) și Alexandru Kocsis (Iași).

Câteva dintre postările făcute parlamenatrii PNL:

  • Violeta Alexandru (București): "PSD cere. PSD comandă PNL ceea ce trebuie să facă. PSD să fie servit. PSD așteaptă ca PNL de la guvernare să îi rezolve urgent ..... x, y, z. Indiferent de argumentele de bun simț. Florin, are you kidding me? Cum de ne-ai adus aici? Tu lângă PSD și negociindu-se pentru tine cu PSD? Incredibil".
  • Alexandru Nazare (Prahova): "Îi invit pe colegii care cochetează cu opțiunea unei susțineri a PSD să reflecteze bine ce spațiu de manevră din perspectiva reformelor ar mai avea un guvern liberal în respectiva ipostază. Cum vom putea duce la îndeplinire agenda de reforme pe care ne-am asumat-o? Cu ce costuri?”
  • Alexandru Miuțescu (Argeș): „Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a dovedit și în trecut că este un om echilibrat, deschis dialogului, capabil să negocieze în interesul țării. Mai mult, s-a dovedit a fi un partener politic de încredere, care își respectă înțelegerile și cuvântul dat. Sunt convins că soluția cea mai bună pentru România este continuarea colaborării cu USR PLUS și menținerea coaliției de dreapta. Un guvern minoritar PNL, susținut tacit de PSD, este inacceptabil din punct de vedere politic! O astfel de construcție ar avea repercusiuni dezastruoase asupra Partidului Național Liberal, așa cum s-a mai întâmplat… Am fost unul dintre cei care au criticat vehement formarea USL și istoria a dovedit că asocierea cu PSD a fost una extrem de nocivă”.
  • Ionel Dancă (Vrancea): ”În calitate de deputat al Partidului Național Liberal, am fost ales de cetățenii județului Vrancea pentru o guvernare liberală fără PSD, pentru dezvoltarea Romaniei, în care nicio regiune nu va mai fi lăsată în urmă, și nu voi accepta și nu voi susține o nouă majoritate în Parlament cu PSD care a blocat dezvoltarea județului Vrancea și a multor regiuni din țară. #faraPSD”
  • Sabin Sărmaș (Cluj): ”N-am întâlnit nici măcar o persoană care să ne voteze cu gândul că într-un oarecare viitor ne-am putea alia cu PSD. Am întâlnit, mai degrabă, reproșuri cu privire la parteneriatele nefirești din trecut. Dincolo de bariere ideologice, de diferențe majore de viziune, absolut firești, în opinia mea, orice colaborare cu PSD nu poate reprezenta decât trădare supremă pentru electoratul nostru, al Partidului Național Liberal.”

Mesajele parlamentarilor PNL susținători ai lui Ludovic Orban apar în contextul în care premierul și candidatul la șefia PNL, Florin Cîțu a pierdut susținerea partenerilor de Coaliție USR-PLUS și caută o nouă soluție pentru susținerea viitorului Guvern.

Actuala criză politică a pornit de la bătălia internă din PNL. Mai exact, pe 25 septembrie este programat congresul PNL iar liberalii își vor alege președintele partidului. Bătălia internă din PNL a generat actuala criză politică care a blocat atât Guvernul cât și Parlamentul. Reamintim că Florin Cîțu a impus partenerilor de guvernare adoptarea programului Anghel Saligny în Guvern fapt care a generat demisia miniștriilor USR-PLUS.

De partea cealaltă, președintele PNL, Ludovic Orban încearcă să-l pună în dificultate pe Florin Cîțu. Orban pledează pentru menținerea USR-PLUS în Coaliție și, în același timp, speculează colaborarea lui liberalilor din tabăra lui Florin Cîțu cu PSD în încercarea de a bloca moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR.