​Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului și consilier al lui Florin Cîțu, a transmis o scrisoare omologilor săi din UE, Israel și SUA în care susține că „alianța conjuncturală” dintre USR-PLUS și AUR „creează premisele aducerii la putere a unui partid neofascist, xenofob, antisemit”.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, documentul a fost transmis și celor 108 deputați din Parlamentul European, care provin din 22 de State Membre ale UE, membri ai grupului politic Renew Europe, din care face parte USR-PLUS.

Alexandru Muraru:

  • În documentul oficial, am subliniat faptul că noua alianță conjuncturală creează premisele aducerii la putere a unui partid neofascist, xenofob, antisemit, care a ultragiat în permanență memoria victimelor Holocaustului, a încercat reabilitarea criminalilor de război și a promovat ura împotriva minorităților etnice și sexuale.
  • Am atras atenția, în documentul transmis, că este pentru prima dată, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când un partid extremist de factură neo-fascistă, xenofob, antisemit, este cooptat de o forță politică pro-europeană aflată la guvernare pentru a vota o moțiune de cenzură împotriva propriului cabinet.
  • Practic, prin această acțiune politică, alianța USR-PLUS ia locul PSD și reîntoarce România în urmă cu 30 de ani, când, pe atunci, socialiștii români guvernau deschis cu partide extremiste, neo-fasciste, ultranaționaliste și antisemite.
  • Pe termen mediu, pericolul real al acestei cooperări este creșterea la putere a AUR prin utilizarea influenței USR PLUS și compromiterea demersurilor pentru promovarea egalității de gen, a diversității și a drepturilor minorităților, în special a drepturilor LGBTIQ în România. Nu există nicio îndoială că, după această alianță, AUR își va continua cu mai multă fervoare discursul xenofob, antisemit și homofob.
  • Consecințele acestei alianțe de neconceput între USR PLUS și un partid politic neofascist, xenofob, homofob și anti-european vor fi grave pentru climatul de toleranță, încredere și stabilitate din România, precum și din Europa, deoarece ar putea duce la alte astfel de asociații în viitor, cu consecințe de neimaginat pentru procesul politic din UE.
  • În final, am făcut apel către omologii mei să condamne public și să împiedice imediat – arătând astfel că nu că nu tolerează asocierile dintre forțele politice de masă și extrema dreaptă din statele membre ale UE – orice cooperare politică sau asociere între USR-PLUS și Alianța pentru Unirea Românilor, în orice etapă și în orice scop.