Cum și-a petrecut un ministru USR-PLUS „sfârșitul guvernului”. Ghinea: Dacă nu suntem complet idioți, PNRR va fi aprobat în septembrie

de N.O.     HotNews.ro
Vineri, 3 septembrie 2021, 22:05 Actualitate | Politic


Cristian Ghinea
Foto: Cristian Ghinea / Facebook
Între revocări, demisii, moțiuni de cenzură și, pe scurt, scandal în Coalițe, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, anunță că a finalizat PNRR și subliniază că ”dacă nu suntem complet idioți/nu redeschidem săptămâna viitoare, va fi aprobat în septembrie”.

Ghinea a povestit pe Facebook cum și-a petrecut ”sfârștirul guvernului” încercând să finalizeze PNRR.

Postarea integrală a lui Ghinea:

 • Cum mi-am petrecut sfârșitul guvernului
 • Poate e greu de crezut, dar săptămâna asta a fost perioada cheie pentru finalizarea PNRR. Acum, nu știu care dintre detaliile acestei crize politice se vor ține minte peste un an-doi, dar PNRR este programul de guvernare + bugetare + bani pentru următorii 6 ani, așa că vom tot vorbi despre el. În plină criză politică, am considerat că trebuie să finalizez.
 • Calendarul e cel anunțat în iunie: aprobare în septembrie în Comisie, în octombrie în Consiliu. Negocierile din iunie - iulie trebuiau în august să fie incluse în cele 15 componente ale PNRR. Am făcut asta până pe 23 august, de atunci încoace am lucrat cu Comisia la documentele legale.
 • Asta înseamnă că din miile de pagini în română fiecare componentă devine un rezumat în engleză (axat pe un <to do list>) + un tabel cu milestone și targets, împărțite pe fiecare șase luni până în 2026. Adică ce va face statul român - zeci de legi, sute de reforme și de investiții.
 • Aceste documente legale trebuiau terminate săptămâ­na asta pentru ca PNRR să intre în consultarea interservice necesară înainte de Colegiul Comisarilor care va aproba planul. Luni și marți am închis definitiv componentele Apă/Canalizare, Pădurile, Valul renovării, Social, Fondul UAT și, spre mirarea multora, Energia. 7 din 15. Era bine. A fost o bubă la baraje. Am stat pe telefoane cu Tánczos Barna să decidem dacă înaintăm sau nu cu o chestie sensibilă. Marți seara ne-a venit Digitalizarea. Componentă grea. Am decis să nu merg la ședința de guvern.
 • Luni mersesem la ședința de Coaliție, pregătit cu schimbările noastre la PNDL 3. S-a dovedit pierdere de vreme. PNL anunță prin presă că vine la Coaliție cu o soluție pentru desființarea SIIJ. Foarte bine, zic. Deci lucrăm pe SIIJ și PNDL 3 și le dregem. Dna Scântei mă șochează. Două ore ne-a povestit că ea are o soluție, dar nu ne-o spune. Poate cel mai absurd moment al acestei Coaliții. Serios - că să spună ministrul justiției, că el ar trebui să știe. Eram acolo prim-ministrul, 2 vice-premieri, președinții Senatului și Camerei și 6 miniștri. Trăncăneam pe lângă subiect, dna Scântei era vedetă la masă: nu vrea să ne spună soluția, dar o are. Că să o spună Stelian Ion. M-am întors la minister cu senzația de Mare Trăncăneală avută frecvent lunile astea, dar de data asta la puterea a patra.
 • Miercuri stăm pe tabelul de la digitalizare. Nu e nimic importat pe ședința de guvern, decid să trimit un secretar de stat în locul meu, ca să terminăm. Așteptăm cu stres componenta reforma administrației și justiție. Echipa lucrează la verificat tabele și cuvinte. Vine partea de Fiscal. Grea. Sună telefonul: hai că au băgat PNDL pe ordinea de zi. Fug. Ajung deja când era pauză. Atmosferă tensionată. Dan rupe pisica. Îi spune lui Florin Cîțu că dacă face asta fără să mai discutăm pe text, fără să țină cont de propuneri, vom iniția moțiune de cenzură.
 • Miscări haotice, toți vorbesc cu toți. Ies să îl sun pe Dacian și dau de Florin pe hol. Hai să vorbim! Îi propun să suspende ședința până vineri și să lucrăm în câte un om de la fiecare partid și miniștrii de resort paralel la SIIJ (soluție desființare acceptată de UDMR) si PNDL (încorporare schimbări cerute de USR PLUS). Nu ar fi elegant să redau dialogul. Ni s-au alăturat Barna și Bode la discuția de pe hol. A decis să suspende ședința doar până seara. Zic: păi hai să lucrăm acum imediat, că dacă ne vedem doar diseară e același lucru. Dan trimite tuturor imediat 2 pagini cu propunerile noastre pentru PNDL (cele apărute apoi în presă, care ar fi făcut din PNDL un program decent de investiții, pe modelul fondurilor europene) + OUG-ul rescris deja de noi cu încorporarea amendamentelor. Ne așteptam să lucrăm la SIIJ și PNDL, mai sunt câteva ore până la reluarea ședinței de guvern. Nu se întâmplă. Ședință la PNL, ieșit cu amenințări pe avize. Restul știți de la televizor.
 • Stelian este concediat. Nu înțeleg cum de nu vede Florin că nu ne lasă alternativă. Nici una. E kaput formula asta de guvern. Nu poți fi partid serios și accepta că te schimbă ceilalți pe rând, ca rațele pe baltă luate în cătare.
 • <Vorbește cu PM despre astea 3 chestii: X, Y, Z, trebuie ok de la el>, îmi scrie Septimiu. Nu îmi dau seama dacă a fost toată ziua cu nasul în tabele și nu știe de criză sau nu îi pasă sau pur și simplu nu crede că e important. Respir o clipă și realizez că ar fi iresponsabil din partea mea să fac orice altceva decât ce face Septimiu.
 • Ungaria are planul blocat - e aproape cert că anul ăsta nu e aprobat. Bulgaria încă nu l-a trimis oficial pentru că e din criză în criză. Am negociat tot calenda­rul, toți pașii, toate diferențele. Dacă ieșim din calendarul ăsta nu e clar când reintrăm. Nu suntem ultima țară fără plan cum sună calomnia, mai sunt încă opt în urma noastră. Dar nu avem de ce să nu terminăm.
 • Joi dimineață îi transmit lui Florin că îmi fac datoria și stau pe planul agreat. Îl informez detaliat cum stăm și unde mai sunt decizii de luat, ce pot rezolva cu miniștrii de linie și ce ar trebui să mai ajungă la el. Dacă ne ținem de acest calendar, planul poate fi aprobat pe XX septembrie (data nu este info publică), cum am negociat. Îmi răspunde că așa facem.
 • Discutăm de câteva ori la telefon joi. Îi scriu la fiecare pas. La TV e cu scandal. Telefoane la foc automat, discuții cu instituțiile, mutăm bani de la baraje la deșeuri? Milestone-ul pentru digitalizarea vămii, acceptăm ultima formă sau nu? La turism, Comisia tot întârzie să ne dea ultima formă, nu au vrut componenta asta, dar am insistat.
 • Mă sună Dan.
 • De cât timp mai ai nevoie?
 • Vineri seara e gata.
 • Ok, vineri seara.
 • Mă simt ca în filmele alea în care trebuie să meșterești la o bombă de pe șine și vine trenul. Fiul roșu/firul albastru. A venit calculul de la ministerul de Finanțe pe anvelopa de pensii speciale? Nimeni nu știa cât costă, apar în diverse bugete disparate. Le calculăm pentru PNRR. Un secretar de stat (PNL) de la Finanțe îmi scrie joi seară: suntem aici, lucrăm, ai totul mâine.
 • Moțiune, AUR, demisii. Citesc în presă că ministrul Ghinea nu vrea să plece din guvern. Băi, chiar vreau, dar după ce tai firul potrivit, după vineri. Dan îmi cumpără timp. E beștelit peste tot că ne agățăm de funcții.
 • Dacă nu îl închidem acum, toată munca e în pericol. Florin e on board cu ce am pus în plan, dar cine știe unde va fi Florin săptămâna viitoare și ce PM vine, care redeschide totul. Chiar cu bune intenții, cineva ar avea nevoie de 1 lună doar să înțeleagă ce e în dosar și cum am ajuns în punctul de echilibru al negocierilor pe sute de puncte. O să pierdem septembrie.
 • E ședința de guvern cu PNDL. Scrie presa că voi fi demis dacă nu merg. Dacă mă demite mai pot trimite Deșeurile, Cercetarea și Turismul? Cred că da, mai sunt ministru până semnează Președintele. Se termină ședința. Adoptă PNDL. Nu vor avea bani de el, nu ai de unde scoate acest spațiu bugetar, abia am făcut loc împrumuturilor din PNRR, dar asta e altă discuție. Florin iese la declarații, nu ne demite, dar ne zice cumva că suntem măgari că luăm salariul degeaba că nu mergem la muncă.
 • E 17.29, muncesc cu Csilla la tabelul de turism, ne omoară cu cererile de definire a rutelor tradiționale. Septimiu are confirmarea finală oficială: COM acceptă taggingul pe digital, avem pragul de digital. Îi spun lui Barny că îi las la rampe pentru deșeuri de grajd ce îi tăiasem de la baraje. Vestager mă întreabă dacă mai avem guvern, dacă suntem aici și dacă terminăm. Îi zic că da, sunt aici ca soldatul japonez. Râde.
 • Ora 20.10. Send. Documentele legale sunt trimise și agreate. Am tăiat firul potrivit.
 • Acum PNRR e închis. Dacă nu suntem complet idioți/nu redeschidem săptămâna viitoare, va fi aprobat în septembrie. As promised.
 • PS. Dan (acel Dan), Liana, Septimiu, Dragoș, Marius, Denisa, Nic, care au dirijat orchestrele. Alina care a organizat fondul UAT și Valul Renovării, Amalia care a muncit la Transporturi și apoi a lucrat la Energie, Ecaterina și Csilla (secretar de stat, UDMR) care a tras să avem Cultură și Turism, Monica cea veșnic morocănoasă și Corina (secretar de stat USR PLUS) care au făcut din PNRR un instrument de reformă a educației, cele două Carmen și George care au lucrat instrumentele financiare, Bogdana de la noi și Cătălin de la MCID care au făcut minunea cu cloud-ul guvernamental, Ioana de la social. Traian și dl Popescu care au făcut cele trei componente de mediu împreună cu M. Mediului. Toți oamenii ăștia și-au scos ficații de câteva luni muncind la un plan de țară. Lor le mulțumesc. Ca și oamenilor din celelalte instituții.
 • Dacă doar ce înseamnă PNRR s-ar face în România în următorii 6 ani, ar fi de ajuns ca a noastră clasă politică (me included) sa zică: am făcut ceva pentru România.
 • Dacă e cineva care a ținut cu România perioada asta e Margrethe Vestager. Femeia merită statuie în București.
 • Acum șase ani mi-am lăsat jobul ca să intru în serviciul public. A meritat măcar și pentru asta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7044 vizualizari

 • -15 (31 voturi)    
  Uraaa!!! S-a copt :) E gata putrezit... (Vineri, 3 septembrie 2021, 22:31)

  Amerlocu [utilizator]

  Era vorba că mărețul plan a fost predat oficial pe 31 mai 2021 la Înalta Poartă iar vizirii și pașalele de acolo au zis: „Ce făcuși musiu? Firmanu-i varză!”. După aia jupân Ghinea a zis: „Că stai nene că ăsta nu se pune. Ăsta e doar un draft. Sau un moft. Nu mai știu.” Și că dacă-i varză nu el e de vină ci toți ăilați miniștrii care l-au aburit. :)

  După aia a zis că până la sfârșitul lui august planul va fi gata livrat cu fundițe la împărăție. Suntem în septembrie și-i aproape gata. Acuma zice că dacă nu-i aprobat până la sfârșit de septembrie e complet idiot. Dacă nu-i aprobat până atuncea o să-și tatueze nea Ghinea pe frunte „Complet idiot”?! :)
  • +7 (15 voturi)    
   bravo (Vineri, 3 septembrie 2021, 23:30)

   om_normal [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   ai o rubla de la mine si o vodka de la ciolacu
 • +7 (17 voturi)    
  Mda, aștept un raport din ăsta pe scurt, (Vineri, 3 septembrie 2021, 22:46)

  vax_XXL [utilizator]

  săptămânal, din partea fiecărui ministru.
  Și dacă aș citi așa ceva în fiecare săptămână despre activitatea din fiecare minister aș ști că n-am nevoie să mă gândesc cu cine votez decât o dată la 4 ani, nicidecum zilnic.
  Și nici nu m-aș mai stresa că n-avem o țară ca afară - aș înțelege că o să o avem peste câțiva ani, dar de aceasta fără false speranțe.
  Eh, dar ce-am scris este doar ceea ce îmi doresc, dar nu primesc.
  • -5 (21 voturi)    
   Într-adevăr un raport model :) (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 3:01)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui vax_XXL

   În rezumat Ghinea prezintă în mod triumfal un eșec epic. S-a lăudat că România va avea cel mai beton PNRR de sub soare. Că lucrează la el o oaste de oameni competenți cum nu s-au mai pomenit.

   OK. „Planul beton” a fost depus la termen pe 31 mai. Problema era că primii de la CE care s-au uitat în el s-au luat cu mâinile de cap. Aceeași parametri aflați în tabele de pe pagini diferite aveau valori complet diferite și toate fără legătură cu realitatea. Cifre adunate pe coloanele tabelor nu dădeau suma afișată la rezultat. Adunarea procentelor dădea peste sau sub 100%. fraze fără sens și tone de barbologie politic corectă, Neoficial unul din auditori a zis că părea făcut la beție. :)

   „Strategia” planului a fost să se alcătuiască j-de pagini cu umplutură în speranța că nimeni nu le citește și vin baniii gârlă. Cam ca doctoratele pe stil nou :)

   Ghinea a dat vina pe toți ceilalalți miniștrii că l-au păcălit. Evident că el era singurul profesionist. La ăștia de la CE le-a spus că ăla de fapt nu era raportul final ci doar un draft ca să vadă ce părere au :) Și că ăla pe bune vine la sfârșit de august. Suntem în septembrie și se mai lucrează la el. :) Iar Ghinea vinde incompetența și lenea ca izbânzi nepereche

   16 din 27 de PNRR-uri naționale au fost deja aprobate de CE. primul, al Protugaliei a fost aprobat de pe 16 iunie și s-a trecut la investiții. Timpul e critic pentru că toate proiectele trebuie finalizate până în 2024, altfel banii se pierd și ce nu s-a finalizat se plătește din bugetele naționale. Al României nici măcar nu e depus oficial. Nu cred că mai e vreo altă țară a UE care să fi fost incapabilă până la momentul ăsta să-și depună măcar varianta finală a planului.

   Iar Ghinea are tuăeul să vină cu rașportări mărete care de fapt se traduc prin: „Am zbârcit-o, dar sunt tare mândru de mine!”
  • -5 (7 voturi)    
   stil USR (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 10:06)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui vax_XXL

   Vorbesc si scriu ministriii cand stiu ca nu o sa mai fie pentru ceva vreme...

   O greseala despre care nu vorbeste deloc Ghinea este legata de activitatea de legiferare despre care a vorbit Fiscusul.

   Banii nu vin doar dupa vorbele turnate pe pagini multe si in urma tabelor cu cifre - se va ajunge la o verificare preliminara in teren, la verificarea documentelor legale asumate sau macar la inventarierea documentelor legale depuse in Parlament cu plan de aprobare clar stabilit astfel incat banii sa fie inghititi fezabil.

   PNRR nu are legatura cu USR si nici cu cel care a coordonat activitatea de scriere a lui -

   PNRR are legatura cu RO ca un intreg - ceea ce inseamna Guv, sub orice forma ar fi acela, parlament, administratie si pana la urma cetateni si mai ales, partea care este cel mai putin vizibila la Bruxelles, mediul de afaceri.

   Cu cat il faci mai complicat in redactare cu atat mai complicata va fi implementarea lui care, asa cum bine a scris Ghinea, VA DURA ^6 ANI -

   Nimeni nu poate garanta ca vor exista aceeasi oameni in functiile publice si de aceea scrierea greioasa, bucuria Bruxellesului, va fi un bumerang impotriva RO.

   Cititi alte PNRR si o sa vedeti ca scriitura lor este simpla, clara ca aproape oricine o poate intelege desi nu locuieste acolo.
 • -4 (8 voturi)    
  Dupa ce s-a dus cu PNRR-ul gresit de 3 ori (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 4:07)

  FortApache [utilizator]

  Martalogul asta inca mai spera....:)))
 • -4 (8 voturi)    
  "dacă nu suntem complet idioți" (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 6:45)

  Incomod3 [utilizator]

  Sunteți...
 • +3 (9 voturi)    
  Bravo Ghinea (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 8:15)

  pehash [utilizator]

  Unii cu munca, altii cu gargara. Cine stie ce inseamna munca va aprecia randurile scrise de Cristian Ghinea.
  • -4 (6 voturi)    
   involuntar lui Ghinea i-au scapat (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 9:53)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Niste amanunte importante.

   O sa le detaliez mai jos
 • -4 (6 voturi)    
  hal de ministru (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 8:19)

  zot [utilizator]

  cum justifica un "ministru', cu detalii, ca sunt complet idioti.
 • -4 (8 voturi)    
  impostura cu staif (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 9:01)

  atc [utilizator]

  Isi mai aduce aminte cineva de cate ori acest impostor infatuat a predat PNRR-ul TARII la Bruxelles? De 5 ori, de 6 ori si inca NU e predat? As promised!?
 • -3 (7 voturi)    
  Impotriva minciunii (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 10:05)

  atc [utilizator]

  1. Ca sa-si ascunda incompetenta crasa, acest mitoman ne mai si minte cu nerusinare:
  - H.N.-03.09": Nu suntem ultima țară fără plan cum sună calomnia, mai sunt încă opt în urma noastră." Ia tu de-aici, de la Europa:
  "- Die Welt:28.07.2021 -Două state nu și-au predat PNRR-urile la Bruxelles datorită situației politice, Olanda și Bulgaria".( cica Ro. il predase pe-atunci, NU si azi!). I-auzi, mai calomniatule, cate tari sunt- nu in urma noastra- ci in "concurenta" cu noi!
  2 Altfel mai e si tare "smecher", amestecand, ca un smenar de colt de strada, etapele aprobarii PNRR.
  I-auzi mai "alba-neagra" cum era situatia acu' o luna:
  - "Euractive- 03 Aug 2021 - Comisia Europeană a făcut marți primele plăți către Luxemburg, Belgia și Portugalia, după aprobarea de către Consiliu a planurilor naționale de redresare și reziliență. Până acum, Comisia Europeană a aprobat 18 planuri naționale, iar Consiliul - 16."
  Tu chiar crezi ca vorbesti cu gugustiuci ca tine, capabili sa-nghita orice gogonata pe care-o spui?
 • -4 (6 voturi)    
  4 lucruri scapate de Ghinea (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 10:32)

  ..13 [utilizator]

  1. Cel care a generat criza si a amenintat a fost Barna - Ministrul Justitiei trebuia sa vina cavizul si nu a venit deci urma firesc demisia.

  2. FC a primit informatiile necesare de la Ghinea, pe care in mod firesc trebuia sa le primeasca, dar numai cupa ce Mr. GHINEA a strans din dinti - vezi paragraful in care spune ca Septimius i-a spus unde ii indica ca exista X, Y, Z unde are nevoie de aprobarea PM - grea colaborarea USR cu PNL si nu invers

  3. Scantei stie dar MJ nu stie -

  dupa aceasta faza Barna trebuia sa puna mana pe telefon si sa vorbeasca cu Presedintele _ NU A FACUT acest lucru - Barna un om politic slab si rpea nervos pentru un guvern asa de mare. Ficusul stia de probleme dar veghea cu atentie sa se scape de unii sau inca dormea. Ramane de clarificat care este rolul Ficusului in acest joc.Oricum nu ii face cinste - fie caa dormitfie ca s-a facut ca nu vede, nu aude, nu stie...

  4 domnule Ghinea poti matale sa tai firul tau dar firul RO si romanilor care traiesc aici NU POATE SA FIE TAIAT de NIMENI - pentru ca simplu viata merge mai inainte dar fiecare dintre noi ne dorim sa avem o viata mai buna si daca unii ne mananca viata si speranta atunci nu merita sa fie politicieni si nici Presedinte de tara.

  si daca politicienii si presedintele se joaca de a guvernarea si conducerea aia fraieri NU UITA si mai vedem daca o sa IERTE!

  Concluzie
  Politicieni si Presedinte nepregatiti, imaturi, orgoliosi pana la loc comanda.
  • +2 (6 voturi)    
   WTF???? (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 12:05)

   gavrone [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Catu il demite pe ministrul justitiei pe baza de minciuni si tu il scoti vinovat pe Barna? Catu vrea sa decida singur cui imparte banii nostri si tu te agati de Barna?

   Al dracu Barna asta cum nu-i lasa pe astia sa fure!
 • -4 (6 voturi)    
  Ungaria are planul blocat de Ciolos (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 11:38)

  eucomentez [utilizator]

  Ungaria si Polonia are planul PNNR blocat de Dacian Ciolos, USR-PLUS - Renew Europe, mari succese ale USR-PLUS la PNNR.

  Scandal pentru p*lime, semanarea de conflicte.
 • +4 (6 voturi)    
  Bravo Ghinea! (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 12:06)

  gavrone [utilizator]

  Acest efort trebuia cunoscut mai bine pentru a combate minciunile grosolane din spatiul public. Felicitari tuturor celor care au contribuit!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by