Liderii USR-PLUS discută la această oră, în ședința Biroului Național, ieșirea de la guvernare. USR-PLUS nu mai dorește să rămână la guvernare alături de premier. Demisia lui Florin Cîțu sau depunerea unei moțiuni de cenzură este varianta conturată în interiorul partidului, susțin sursele HotNews.ro. "Florin Cîțu a pus interesul personal pentru o luptă internă de partid deasupra interesului național", susțin liderii USR-PLUS.

Dan Barna, vicepremier USR-PLUSFoto: Guvernul Romaniei

În spatele ușilor închise, liderii USR-PLUS au discutat ca la ședința Coaliției să ceară demisia premierului Florin Cîțu. Liderii USR-PLUS susțin că vor să rămână în Coaliție și la guvernare și vor cere liberalilor să-l retragă pe Florin Cîțu, în caz contrar, USR-PLUS va depune moțiune de cenzură pentru demiterea acestuia.

"Florin Vasile Cîțu a arătat că nu știe să conducă un guvern. A încălcat cu bună știință angajamentele luate. A pus interesul personal pentru o luptă internă de partid deasupra interesului național. Florin Vasile Cîțu trebuie să plece", este draftul unui posibil text pentru moțiunea de cenzură pe care liderii USR-PLUS l-au redactat în spatele ușilor închise.

Reamintim că încă din timpul zilei, liderii USR-PLUS au discutat în ședința partidului trei scenarii de repliere după mutarea lui Cîțu: demisia miniștrilor USR-PLUS, depunerea unei moțiuni de cenzură și negocierea unor condiții cu PNL în privința acordului pentru programul „Anghel Saligny”.

Ieșirea de la guvernare a USR-PLUS implică votul în Parlament pentru un nou Guvern. În cazul în care miniștrii USR-PLUS demisionează se schimbă configurația politică a Guvernului. Mai exact, vor trebui nominalizați alți miniștrii, fapt ce va impune un nou vot în Parlament pentru Guvernul lui Florin Cîțu. Fără voturile USR-PLUS (80 de mandate), Coaliția rămâne fără majoritate parlamentară iar PNL și UDMR vor fi nevoiți să caute sprijin politic la partidele din opoziție PSD sau AUR.

Potrivit surselor HotNews.ro liderii USR-PLUS nu doresc ca miniștrii partidului să demisioneze din Guvern pentru a nu-i permite premierului Florin Cîțu să treacă programul Anghel Saligny.

Cel de-al doilea scenariu presupune ca USR-PLUS să depună o moțiune de cenzură. Dar în acest scenariu USR-PLUS nu poate duce la buna sfârșit acest demers, având în vedere că pentru inițierea unei moțiuni de cenzură ai nevoie de o pătrime din numărul parlamentarilor, mai exact 117 semnături. USR-PLUS au împreună doar 80 de mandate.

PSD a anunțat deja că se pregătește să depună o moțiune de cenzură și, potrivit surselor social-democrate, nu ar semna un demers în acest sens al USR-PLUS. În schimb, social-democrații îi invita pe cei din USR-PLUS să se alăture demersului lor.