Ședința de guvern, programată pentru ora 19.00, după ce fusese suspendată în urma scandalului privind programul „Anghel Saligny” pe care premierul Florin Cîțu încearcă să îl adopte în pofida opoziției USR-PLUS, a fost amânată. Miniștrii PNL și UDMR prezenți la Palatul Victoria s-au reunit în biroul lui Cîțu, iar în jurul orei 21.00 au mers în sala de ședințe pentru a declara închisă ședință de Guvern.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei
  • Florin Cîțu a anunțat că l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion.

Miniștrii PNL și UDMR au început să plece de la Palatul Victoria în jurul orei 21.00.

"S-a deschis ședința, s-a închis ședința și va fi programată la o dată ulterioară pe care o va stabili premierul", a declarat la Digi 24 ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că, cel mai probabil, ședința nu va avea loc joi.

Potrivit surselor HotNews, funcționarii în domeniul legislativ au avertizat că OUG că ar putea avea probleme, neavând avizul Ministerului Justiției, și nuo pot trimite la publicare.

Ședința de guvern a început miercuri la ora 11.00, iar premierul Florin Cîțu a încercat să forțeze introducerea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului de ordonanță de urgență privind programului „Anghel Saligny”, ceea ce a stârnit revolta miniștrilor USR-PLUS, care s-au opus acestui proiect. Ședința a fost suspendată apoi până la ora 19.00, însă cu aproximativ jumătate de oră înainte Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că cei 8 miniștri USR-PLUS nu vor mai participa la ședință.

Ulterior, Guvernul a anunțat că ședința va avea loc la ora programată, 19.00, cu miniștrii PNL și UDMR. Miniștrii PNL și UDMR prezenți la Palatul Victoria s-au reunit în biroul lui Cîțu, iar în jurul orei 21.00 au mers în sala de ședințe pentru a declara închisă ședință de Guvern.

USR-PLUS l-au acuzat pe Florin Cîțu că a amenințat secretarii de stat PNL din ministerele conduse de miniștrii USR-PLUS pentru a se prezenta la ședința de Guvern. "Reprezentarea unui minister, conform legii, este atributul ministrului și poate fi delegată doar de către acesta prin ordin scris. Facem apel la șeful executivului să nu pună oamenii în situația de a încălca legea prin uzurparea de calități oficiale".

Este a doua criză majoră în coaliție, după cea provocată de demiterea lui Vlad Voiculescu. Miercuri seară, de la ora 20.30, USR-PLUS s-a reunit în Biroul Naţional pentru a decide ce va face în continuare și care va fi mandatul cu care va merge joi la ședința coaliției.

"Mâine dimineață convocăm o ședință a coaliției pentru a decide cum vom proceda în continuare", a declarat Dan Barna. Întrebat dacă USR-PLUS va susţine moţiunea de cenzură a AUR: După cum am spus, toate opţiunile sunt pe masă.

La rândul său, Dacian Cioloș a incovat posibilitatea ieșirii de la guvernare a USR-PLUS.