VIDEO Iohannis: Fac apel către toate partidele să le arate românilor că-i respectă / Oamenii vor să vadă mai puțin scandal și mai multă cooperare

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 1 septembrie 2021, 17:45 Actualitate | Politic


Klaus Iohannis
Foto: Captura YouTube
Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la partidele din Coaliție să dea dovadă de responsabilitate, atrăgând atenția că guvernarea nu trebuie să fie afectată de perioada electorală din interiorul partidelor.

„Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul. Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru”, a spus șeful statului, miercuri, într-o declarație la Cotroceni.

Cu PNL și USR-PLUS în prag de congrese, Iohannis a comentat că competițiile din partide nu trebuie să afecteze guvernarea. „Dincolo de viziunile diferite, firești, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români”, a spus președintele.

„Îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație. Și când spun democrație, mă refer și la un mod democratic de funcționare în primul rând în propriile formațiuni politice. Alegerile interne din partide nu sunt despre a înlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competiție de proiecte, despre dezbateri care să conducă la modernizare, eficientizare și înnoire, în așa fel încât rezultatul final să fie atingerea unui nivel și mai bun de reprezentare a românilor”, a mai spus el.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

 • Ultimele luni au dat românilor și motive de optimism, pentru că începem să vedem că vaccinarea oferă protecție împotriva îmbolnăvirii și facilitează reîntoarcerea la normalitate. Au fost luni în care oamenii au călătorit mai ușor și au putut să își petreacă vacanțele în condiții aproape normale. Un procent cât mai ridicat de vaccinare a populației este esențial pentru a putea spera în continuare la o îmbunătățire a situației din punct de vedere epidemiologic.
 • Vedem cum varianta Delta, mult mai contagioasă, duce la o accelerare a ratei de infectare, inclusiv în țara noastră. Un context dificil, care însă poate fi și o bună oportunitate pentru clasa politică de a demonstra că are maturitatea, voința și responsabilitatea de a garanta siguranța și prosperitatea românilor.
 • Încrederea oamenilor în Legislativ nu este la cele mai înalte cote, o problemă cronică, acutizată de-a lungul anilor pe fondul discrepanței dintre promisiunile asumate de politicieni în campaniile electorale și rezultatele lor la final de mandat. Tocmai de aceea, reîntoarcerea la agenda cetățeanului va trebui să reprezinte linia directoare a activității parlamentare în sesiunea care a debutat astăzi.
 • Un Parlament cu un nivel scăzut de credibilitate afectează însăși construcția democratică a țării, în timp ce un Parlament mult mai activ, mai responsabil și mai orientat către actul legiferării ar fi cu totul altfel perceput de către cetățeni. În ciuda provocărilor legate de pandemia de COVID-19, anul acesta și anii următori sunt ani de construcție. De aceea este nevoie ca agenda legislativă să fie permanent adaptată nu doar programelor electorale, dar mai ales la nevoile reale ale cetățenilor.
 • Sunt, așadar, multe restanțe care își așteaptă rezolvarea, multe reforme legislative care încă nu au fost demarate. Parlamentarii au datoria de a pune în aplicare ce au promis. Atenție – nu le cer să vorbească despre asta, ci le cer rezultate. De vorbit este ușor, însă oamenii s-au săturat de discursuri sterile, de veșnicele promisiuni neonorate.
 • Vor să vadă mai puțin scandal și mai multă cooperare. Nu îi interesează cine strigă mai tare sau cine critică mai eficient.
 • Fac pe această cale un apel către toate partidele, atât cele din Coaliția de guvernare, cât și cele din opoziție, să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor. Simpla retorică nu își are rostul. În contextul pandemiei, sunt conștient că ritmul reformelor nu este mereu cel așteptat, dar sunt multe subiecte importante, fundamentale pentru viitorul României, al căror succes va fi foarte greu de atins fără dialog și cooperare.
 • Fie că vorbim de punerea în practică, printr-un nou cadru normativ, a Proiectului „România Educată”, de revizuirea îndelung așteptată a legilor justiției, de pregătirea viitorului buget, toate necesită implicare, dialog și coordonare. În domeniul justiției și al statului de drept, agenda publică a fost ocupată de câteva aspecte importante, precum desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și necesitatea unui cadru normativ care să așeze sistemul judiciar pe baze solide. Acestea sunt și rămân obiective foarte importante, a căror îndeplinire nu mai poate trena.
 • Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare exercitat cu responsabilitate atât față de cetățeni, cât și față de Constituție. Prin votul dat în anul 2020, cetățenii s-au exprimat fără echivoc pentru repunerea Parlamentului și a autorității acestuia pe o direcție clară, creând premisele unor reforme mult așteptate în diverse domenii cu impact asupra vieții cetățenilor.
 • Obiectivele ambițioase anunțate în campania electorală, precum și cele stabilite de Coaliție trebuie să rămână reperele activității Parlamentului și ale guvernării, iar realizarea acestora este supusă unei evaluări permanente din partea românilor.
 • În economie sunt semne promițătoare și, încă de anul trecut, au fost regândite mecanismele care să facă posibilă o creștere sănătoasă, ancorată în primul rând în investiții. Suntem în mod cert pe direcția corectă, dar nu este suficient să ne raportăm doar la cifre, la statistici. Este nevoie de mai multă empatie, de mai multă implicare și de rezultate concrete pentru oameni. Creșterea de prețuri există, este reală și afectează mulți români.
 • Pentru ei, trebuie pregătite soluții și aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniștrilor și a autorităților locale să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune și arată o direcție corectă.
 • Mai multe investiții, în special în sănătate și infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, absorbția de fonduri europene, protejarea veniturilor - acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze.
 • Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul. Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru.
 • Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid. Dincolo de viziunile diferite, firești, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români.
 • De aceea, îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație. Și când spun democrație, mă refer și la un mod democratic de funcționare în primul rând în propriile formațiuni politice.
 • Alegerile interne din partide nu sunt despre a înlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competiție de proiecte, despre dezbateri care să conducă la modernizare, eficientizare și înnoire, în așa fel încât rezultatul final să fie atingerea unui nivel și mai bun de reprezentare a românilor.
 • Știu că în coaliție există multă dorință de a guverna bine și multe intenții lăudabile. O parte dintre rezultate se văd deja. Însă mai sunt destule de învățat din ce nu a mers bine în ultimii ani. Inclusiv opoziția are multe de învățat și noi, cu toții, trebuie să fim mai implicați să livrăm rezultate și să ducem la capăt reformele pe care le-am promis. Parlamentul creează o punte între societate și legile țării, de aceea premisele actuale pot conduce la acele reforme profunde de care țara noastră are nevoie.
 • Domeniile justiției, educației, sănătății, administrației publice au nevoie să fie așezate pe baze solide. Cu puterea de care dispune prin Constituție, responsabilitatea Parlamentului este una pe măsură. De aceea, în speranța unei sesiuni parlamentare cu reușite notabile, solicit întregii clase politice, tuturor membrilor Parlamentului și ai Executivului cumpătare, echilibru și deschidere la dialog.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.8010 vizualizari

 • 0 (18 voturi)    
  urmeaza anticipatele : (Miercuri, 1 septembrie 2021, 17:48)

  un domn [utilizator]

  P$D - 4,8% - Nu pupa Piata Constitutiei
  • +12 (20 voturi)    
   Nici vorba. Urmeaza guvern USL (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:55)

   Adi_rus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   PNL si PSD sunt o gasca de securisti hoti si mafioti. Tot ce stiu sa faca ei e furt nu administratie si politici publice pt cetateni. Ei vor sa fure nu sa faca reforme.
 • +7 (25 voturi)    
  mumia articulata (Miercuri, 1 septembrie 2021, 17:55)

  revo [utilizator]

  va da tare in USRPLus
  • +7 (11 voturi)    
   Iohanis - Premierul de la Grivco (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:57)

   Adi_rus [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Ce asteptari sa avem de la premierul lui Dan Voiculescu Varanul? Din felul cum a numit procurorii sefi la parchete si cum impiedica desfiintarea SIIJ se vede ca agenda lui e sa le permita hotilor securisti din PNL si PSD sa fure din banul public.
   • +4 (6 voturi)    
    Sa trezit si premierul de la Grivco (Miercuri, 1 septembrie 2021, 21:58)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

    Se apropie sezonul de schi.
    Intre timp m.p. Cuie Matu la demis pe ministrul Stelian Ion.
    • +3 (3 voturi)    
     demiterea (Joi, 2 septembrie 2021, 10:26)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

     lui Stelian demonstrează cu prisosință că cîțu e înțeles foarte bine ce a zis dulapul de la Cotroceni. Discursul patrihoțic ținut de cîțu pentru anunțarea demiterii este, să juri, făcut de buborel tudor consiliat de ciordache.
 • +10 (28 voturi)    
  mda, ca de obicei (Miercuri, 1 septembrie 2021, 18:12)

  miculescu-rucar [utilizator]

  bla, bla, bla!
  • +9 (13 voturi)    
   O Putoare de Presedinte (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:59)

   Adi_rus [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Pute lenea dupa Iohanis. Pute in urma lui pe unde trece a lene. Dovada cu ce s-a intampla cu evacuarea colaboratorilor armatei in Afganistan. In timp ce Polonia si Ungaria care sunt tari ce se opun imigratiei au evacuat fiecare cateva sute de afgani, noi am evacuat vreo 3 pt ca lui Iohanis i-a fost prea lene sa convoace o sedinta a CSAT. Pute de Lene si de Aroganta Iohanis asta.
 • +5 (27 voturi)    
  Anticipatele e solutia! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 18:21)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Indiferent cum aceasta e calea.
  Intoarcerea la popor!

  Coalitia lui Peste Prajit nu functioneaza!
  Guvern iresponsabil.
  P. M. ticalos!
  Parlament de spagari!

  Alegeri!
  • +6 (8 voturi)    
   huh (Miercuri, 1 septembrie 2021, 20:01)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Sa sxapam de USL? DA, anticipatele e solutia.
   Romanii trebuie sa arate daca vor cu cinstea sau cu #hotii PSD, AUR, PNL, UDMR.

   Daca vor cu #penalii sa fie sanatosi si emigram in Congo. Nu sta nimeni dupa voi sa ne furati la infinit, uselistilor!
 • +3 (21 voturi)    
  da Domnule Presedinte! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 18:35)

  miculescu-rucar [utilizator]

  Va cred si sunt de acord cu Dumneavoastra cand spuneti ca "Ultimele luni au dat românilor și motive de optimism"!
  da, toti romani sar intr-un picior de bucurie si optimism cand le vin facturile la lumina si la gaze, cand vad preturile din magazine, de la pompele de carburanti etc. Mai ales cand au aflat de la Premierul Cîțu, Primul ministru al Guvernului Dumneavoastra, ca au salarii de 3000 de euro/luna. Nimeni Domnule Presedinte nu pune la indoiala sinceritatea celor spuse de Dl Prim ministru, Dlui fiind un om de o moralitate deosebita, caruia ii sunt straine minciuna si inselaciunea.
  Si da, aveti dreptate totala cand spuneti ca "O parte dintre rezultate se văd deja".
  PS: Daca voi primi minusuri la aceasta postare, inseamna ca ce scrise de mine sunt minciuni; daca voi primi plusuri, inseamna ca ..., stiti voi mai bine!
  • +5 (7 voturi)    
   Sunt Convins ca NU ai uitat faptul : (Miercuri, 1 septembrie 2021, 20:30)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   In 2017 P$D trebuia sa faca asta, dar a uitat , s a facut ca uita, din motive electorale, e vorba de liberalizarea pietei energiei. Tot crezi ca P$Dishtii sunt Mai Buni ?
  • 0 (0 voturi)    
   ai un plus (Joi, 2 septembrie 2021, 15:05)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Nu de alta, dar ai si destule minusuri, probabil de la fani dulapiori, dar treaba cu gazul si preturile ce se trag din energia produsa cu el, e ca vine din Asia. Indiferent cine era la conducerea tarii, cand shinezii au dat drumul la economia post-pandemica s-a lasat cu facturi umflate si tevi goale. Nu doar la noi, ci in mai toata Europa. Va trece. Iar liberalizarea era finalizata dupa cum a spus un cititor, doar ca pesedeii s-au facut ca ploua cand a tebuit sa anunte populatia si sa o informeze de consecinte. Asta pt. ca prezenta o oportunitate de santaj. "Va dam amnestii, ajutoare si ne votati", dar n-au mai apucat.
 • +10 (16 voturi)    
  l'am votat pe asta de 2 ori (Miercuri, 1 septembrie 2021, 18:37)

  sfarleaza [utilizator]

  Doar pentru ca n'aveam alta alternativa, nu pentru ca ar fi meritat !
 • +4 (20 voturi)    
  PNL si UDMR sunt cei care fura! Nu USR! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 18:43)

  emil bobu [utilizator]

  Un mesaj ticalos de la un presedinte ticalos, care spune "sunt toti la fel", minciuna cu care a castigat PSD in 2016. USR nu sunt hoti.
 • +5 (15 voturi)    
  Wow! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:09)

  atc [utilizator]

  "...să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune și arată o direcție corectă." Despre ce cifre" bune" si din ce "statistici" citeste Cititorul National de Promptere? Cumva din alea care arata o inflatie galopanta, cresteri aberante de preturi la gaze si electricitate, ca si la produsele de prima necesitate? Asta pe ce lume traieste?( Si lui ii achita sotia facturile de habar n-are de cum au crescut?) Sau despre cifrele cu inghetarea, in paralel, a pensiilor si a salariilor? Sau despre imprumuturile catastrofale pentru viitorul tarii? A vorbit cumva despre toate astea sau doar despre minunata coalitie de la guvernare- nasita, de altfel, de el, in marea sa intelepciune- si care se lupta vartos pe ciolan?
 • +12 (22 voturi)    
  USR PLUS face in sfarsit ce trebuie (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:13)

  mircea112 [utilizator]

  Iohannis ar trebui sa certe PSD-izarea PNL-ului.
  Si apucaturile PSD-iste.

  Nu sa bage pumnul in gura celorlalti ca PNL-ul sa-si plateasca acolitii!
  • +1 (5 voturi)    
   Se adevereste (Miercuri, 1 septembrie 2021, 20:57)

   Ibit [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Ca cine seamana vant culege furtuna .
   Se vedem de ce grad va fi furtuna....
 • +11 (13 voturi)    
  Politici publice (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:22)

  Rdu [utilizator]

  Inseamna bani pt lalele de 5000lei/buc, borduri de 20000lei/buc, gardulete....
 • +6 (10 voturi)    
  nu stiu ce referendum (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:50)

  faracatuse [utilizator]

  mai scoti din palarie la Anticipate, dar e groasa maestre...Ai calcat in ditamai balega, cu guvernul tau...
 • 0 (4 voturi)    
  Mai bine........ (Miercuri, 1 septembrie 2021, 21:35)

  Torquemada13 [utilizator]

  ...........o urecheala GUVERNULUI MEU pentru modul cum gestioneaza criza energetica. Adica, execrabil.............ca mai toate problemele !
 • +2 (4 voturi)    
  Sincer ! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 22:22)

  Timonierul [utilizator]

  Anticipate și mama alegerilor continua sa scurga banii pe….prostii
  Romanul e cu k … in mai multe bărci .
  Sincer regretați comunismul !
  Aia nu, nici aia. , nici alții …..
  Doamne câta mișelii populare
  A mai rămas sa votați cu Krakanel….
  In trei luni sau aproximativ, noi vrem miracole peste noapte…..

  Știu ca au plecat( de bine) milioane de oameni cu puțin cerebel…. Ce a rămas se vede…
 • +3 (3 voturi)    
  „... să le arate românilor că îi respectă ...” (Joi, 2 septembrie 2021, 5:51)

  ofCAER [utilizator]

  Pe bune, Herr Iohannis?! Dar cînd ai desemnat-o matale p.m. pe proasta României cât respect ai arătat românilor?! Iar cînd l-ai desemnat pe Cîțu - după parcursul școlar mai prost decît proasta României! - cît?!
  Scria cîndva undeva Sebastian Lăzăroiu că „îl sperie cinismul lui Iohannis”; se înșela, Iohannis nu este „cinic”, un cinic poate face fapte bune pentru ceilalți, Iohannis este „decît” (dar în cel mai înalt grad!) egoist iar un egoist nu face nimic pentru ceilalți, numai pentru sine.
 • +4 (4 voturi)    
  pndl-uri (Joi, 2 septembrie 2021, 7:31)

  Elfu [utilizator]

  Ati vazut cum arata 'proiectele' dezvoltate pe PNDL 1 si 2 ?
  Aveti idee unde exista informatii detaliate despre fiecare din ele ? ( nu exista ...)

  Cate sunt terminate ?

  Cate sunt functionale ?

  Ce calitate au lucrarile ?

  mergeti prin sate unde au fost 'derulate' proiecte prin PNDL si vedeti daca sunt in regula ...

  parca asta a fost problema principala din ultimile zile - bani fara control dati pe criterii pur politice .
  • +4 (4 voturi)    
   . (Joi, 2 septembrie 2021, 8:46)

   Elfu [utilizator] i-a raspuns lui Elfu

   Comentariul meu nu e legat de nici un partid anume
   in principiu banii ar trebui sa fie cheltuiti intr-un mod transparent si controlabil astfel incat sa se obtina ceva functional de pe urma lor ... sunt proiecte pe la sate din seria asta facute cu firme dubioase, dupa proiecte la fel de dubioase si care nu sunt functionale ... multi bani aruncati doar politic fara a imbunatati viata celor care locuiesc la sat... si asta e adevarata problema ... pare ca e o boala a tuturor partidelor politice asta cu impartirea banilor catre prieteni fara a conta finalitatea proiectelor ...
   guvernul ar trebui sa afiseze lsita tuturor proiectelor din PNDL1 si 2 cu toate informatiile necesare.

   Daca isi asuma responsabilitatea urmaririi si clarificarilor proiectelor deja incepute si eventual 'finalizate' de celelalte guvernari si afisarea in mod trasparent a tuturor informatiilor legate de ele ar fi o bila alba pentru guvernanti ... dar nu o fac pentru ca in in spatele denumirilor TUTUROR partidelor stau aceeasi oameni lacomi si avizi dupa putere si bani.
 • -3 (3 voturi)    
  .... (Joi, 2 septembrie 2021, 9:26)

  mahnit [utilizator]

  Micutzul ciolos e specialistul in scandaluri.Asa este si el bagat in seama!
 • +3 (3 voturi)    
  Lasa (Joi, 2 septembrie 2021, 9:43)

  sorance2000 [utilizator]

  gargara. Ai fost ales doar pentru ca alternativele erau mai proaste decat tine. Nu te-ai ridicat nicio clipa desupra interesului de grup.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by