Premierul Florin Cîțu și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spun că proiectul privind programul "Anghel Saligny” a fost trimis Ministerului Justiției, pentru avizare, din 25 august. Stelian Ion îi contrazice însă, spunând că ministerul nu a primit, până în acest moment, în original, proiectul privind programul PNDL 3, astfel că nu se află în situația de a aviza acest proiect: "Cseke Attila este "într-o eroare generată de angajaţii Ministerului Dezvoltării".

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul Florin Cîţu a susținut că USR-PLUS ''şantajează'' cu Secţia Specială, iar "politica nu se poate face pe condiţionări şi şantaj" şi că nu este timp de "jocuri politice", în contextul scandalului cu privire la Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

Premierul a susţinut că originalul proiectului "Anghel Saligny" a fost transmis încă din 25 august Ministerului Justiţiei și a subliniat că se aşteaptă ca miniştrii să nu obstrucţioneze activitatea guvernamentală.

  • "Acest proiect este în dezbatere publică de aproape o lună de zile. Era trecut în procedură de avizare.
  • Nu este un secret pentru nimeni că România este în urmă cu dezvoltarea localităţilor. Mai avem lucruri pe care trebuie să le facem. Suntem în urmă, de exemplu pe fonduri europene, cu avizarea sau cu ghidurile şi aşa mai departe. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem şi eu mă aştept de la miniştri să facă acest lucru, nu să obstrucţioneze activitatea guvernamentală. (...)
  • Nu a fost nicio înţelegere în coaliţie. Colegii de la USR ne-au spus că vor o prioritizare şi ne-au spus că întâi facem SIIJ şi apoi facem acest program de dezvoltare pentru români. Au fost colegii de la UDMR care au spus haideţi să facem mai întâi pensii speciale şi după aceea facem SIIJ şi 'Anghel Saligny'. (...) Nu avem timp de jocuri politice. Nu avem timp să stăm să condiţionăm", a susţinut premierul, citat de Agerpres.

Și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spune că a trimis proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului Anghel Saligny la Ministerul Justiţiei, în original, în data de 25 august.

Potrivit unui document obţinut de News.ro, documentul a ajuns în original în 25 aprilie la Ministerul Justiției, de la Ministerul Dezvoltării: "Vă retransmitem alăturat, în original, proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiiții Anghel Saligny, în vederea reavizării cu celeritate".

Ministerul Justiției: Până în acest moment, nu am primit în original proiectul privind programul PNDL 3

Ministerul Justiției îl contrazice pe premier și transmite că, până în acest moment, nu a primit în original proiectul privind programul PNDL 3 și nu se află, astfel, în situația de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurși toți pașii legali.

De asemenea, nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit” al Ministerului Justiției, a mai transmis instituția.

  • "Ministerul Justiției va analiza proiectul de act normativ pentru a formula un aviz, în termenul prevăzut, după ce proiectul va fi transmis în conformitate cu prevederile legale.
  • Potrivit HG 561/2009, art. 20 alin.7, „proiectele de acte normative se transmit Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești în original, împreună cu o copie, numai după obținerea tuturor avizelor autorităților publice interesate în aplicare. Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești avizează proiectele exclusiv din punctul de vedere al legalității, încheind operațiunile din etapa de avizare”.
  • Termenul de avizare este de 4 zile lucrătoare de la înregistrarea proiectului în original", subliniază Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că Cseke Attila este "într-o eroare generată de angajaţii Ministerului Dezvoltării".

  • "Nu a transmis Ministerului Justiției proiectul privind programul Anghel Saligny în original, ci o copie. În registrele Ministerului Justiției așa figurează acel dosar, este un document semnat doar de ministrul Cseke Attila, nu actul original, semnat de toți miniștrii avizatori, așa cum prevăd reglementările legale.
  • Nu-mi imaginez că a fost cu intenţie acea menţiune din scrisoarea de înaintare, că este „original”, deși era doar o copie. Probabil a fost o greșeală care poate fi remediată de Ministerul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.
  • În aceeaşi zi, s-au trimis acele documente şi către Ministerul Transporturilor, şi către Ministerul Justiţiei, adică nu avea cum să fie „originalul” împărţit la mai multe ministere.
  • Și la Consiliul Legislativ a fost transmis un original, ceea ce nu ar fi fost posibil dacă acesta s-ar fi aflat la Ministerul Justiției.
  • Ministerul Justiţiei, prin avizele pe care le dă, ajută Guvernul să nu se încalce legea. Rolul Ministerului Justiţie este, printre altele, să se asigure că legalitatea în cadrul procedurilor de adoptare a actelor normative este respectată.
  • Fără avizul Ministerului Justiției, indiferent dacă va fi negativ sau favorabil, acest act normativ nu poate fi aprobat de Guvern.
  • Premierul ar trebui să aibă în continuare încredere în angajaţii şi profesioniştii Ministerului Justiţiei, pentru că suntem acolo ca să tragem semnale de alarmă şi să ne asigurăm că legea şi Constituţia sunt respectate", a declarat Stelian Ion.