Premierul Florin Cîțu a stârnit marți un val de ironii și nemulțumiri pe pagina sa de Facebook unde a postat definiția din DEX a liberalismului cu ocazia Zilei Limbii Române. În timp ce unii i-au răspuns tot cu definiții din DEX pentru cuvinte precum 'cârpă', 'mitomanie', 'cleptocrație' sau 'corupție', alții îi reproșează creșterile mari de prețuri la energie și gaze ori îl întreabă ironic ce scrie în DEX la "alegeri în două tururi" și la "pensii speciale".

Postare Florin CituFoto: Hotnews

Ce a postat Florin Cîțu pe Facebook de Ziua Limbii Române

"LIBERALÍSM s. n. 1. Doctrină politică și economică bazată pe ideea dreptului individului la egalitate, proprietate, libertate de expresie și acțiune, care proclamă principiul neintervenției statului în economie, existența economiei de piață etc.

SURSA: dexonline.ro. La mulți ani celor care vorbesc limba română!", a scris premierul.

Postarea premierului a atras peste 400 de comentarii și peste 50 de distribuiri la ora redactării acestui articol, mulți utilizatori răspunzându-i ironic prin definiția altor cuvinte din DEX:

  • "CẤRPĂ, cârpe, s. f. Bucată de pânză sau de stofă (veche), folosită de obicei în gospodărie (la ștergerea prafului, a vaselor etc.), ca materie primă în industria hârtiei etc. ♦ Scutec. ♦ Fig. Om fără personalitate, care face întotdeauna orice i se spune. – Din bg. kărpa, sb. krpa.", scrie un utilizator.
  • "CLEPTOCRAȚÍE s. f. Tip de guvernare în care membrii săi caută, în primul rând, să obțină avantaje personale (materiale, sociale, politice etc.), pe seama celor în numele cărora guvernează. Din engl. kleptocracy, format din gr. klepto- (< kleptein = a fura) + gr. -kratia (< kratos = putere, forță). Tot din DEX.", scrie un altul.
  • "CORÚPȚIE s. f. 1. Abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. La mulți ani limba română!!!! Sursa: Parlamentul României", postează un alt utilizator.
  • "MITOMANÍE s. f. Boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează; p. gener. mania de a minți. – Din fr. mythomanie.

Alții însă și-au arătat nemulțumirea pentru creșterea prețurilor la energie și gaze ori lipsa implementării unor măsuri promise precum eliminarea pensiilor speciale:

  • "Șefu, vezi că în timp ce tu ca stat ești liberalist și neintervenționist, băieții destepți de la utilități (gaze, lumină, apă) sunt adepții socialismului și a economiei centralizate sub formă de monopol și înțelegeri anticoncurențiale. Dar e ok, o să primiți și voi factura la următoarele alegeri, pentru decontare.", scrie un utilizator.
  • "Cred că la iarnă factura energie electrică + factura gaze vor fi mai mari decât pensia mea de kkt de 1548 lei...Deci, eu trăiesc acum doar să plătesc facturi. Ce,un pensionar mai trebuie să se alimenteze,să aibă posibilitatea de a-și cumpăra medicamente, să călătorească, să își facă o bucurie?!", se plânge un altul.
  • "Nu este liberalism când unii beneficiază de pensii speciale, inventate de PSD, dar susținute în continuare de PNL și USR+Plus. Nu au contribuit cu nimic și nu au ajutat țara și nu merită a fi remunerați în plus, față de alți români.", scrie un alt utilizator.

Premierul Florin Cîțu a spus marți la începutul întâlnirii pe tema majorării facturilor la energie și gaze că Guvernul nu va interveni pentru plafonarea prețurilor, dar că se caută o soluție pe termen scurt pentru compensarea facturilor la iarnă. Cîțu a mai atenționat că dacă se dovedește că o parte din creșterea facturilor se datorează ineficienței companiilor de stat se vor lua cele mai dure măsuri.