La Congresul USR PLUS din 2 octombrie vor participa numai persoane vaccinate anti-COVID, a declarat marți ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Decizia fusese anunțată însă din iulie de către Dan Barna, însă Dacian Cioloș a încercat luni să forțeze un vot în Biroul Național al partidului astfel încât să poată participa la congres și cei care nu sunt vaccinați.

Dacian Ciolos si Dan BarnaFoto: Agerpres
  • "Decizia Biroului Naţional este că doar persoanele vaccinate participă, pentru că USR PLUS susţine vaccinarea şi am vrut să dăm un semnal politic în această direcţie", a afirmat Ghinea, marţi, la Parlament, conform Agerpres.

Congresul USR PLUS va avea loc pe 2 octombrie, iar Dan Barna a anunțat însă de la finalul lunii iulie că Biroul Politic Național a decis ca să participe doar membrii de partid vaccinați anti-COVID, iar cei care nu s-au vaccinat să fie înlocuiţi de supleanţi, neputând să voteze nici online.

Luni, însă, Dacian Cioloș a încercat să forțeze un vot în Biroul Național al partidului astfel încât să poată participa la congres și cei care nu sunt vaccinați, iar ședința a fost una tensionată, conform unor surse citate de Digi 24. Deși cei din PLUS au susținut la vot solicitarea lui Cioloș, aceasta nu a întrunit suficiente voturi încât să fie adoptată, iar decizia finala a rămas ca la congresul la care va fi aleasă noua conducere a partidului să participe doar cei care fac dovada vaccinării.

Dacian Cioloș a precizat că excepția ar fi prevăzut "doar cazuri fără echivoc”, iar persoanele ar fi adus dovadă de la medic: "Am cerut BN, la cererea unor colegi delegați care au sesizat că din cauza unor condiții medicale au primit contraindicație de vaccinare de la medici, să aducem un amendament la regulile de participare la congres.Excepția ar fi prevăzut doar cazuri fără echivoc unde persoanele puteau aduce dovadă că au contraindicație pentru vaccinare iar ei ar fi trebuit să prezinte la intrare certificatul european Covid-19 acceptat în toate statele europene în cazuri de adunări publice. Amendamentul nu a fost acceptat".