​Platforma „Împreună” din USR-PLUS promovată a „a treia cale” din partid a fost lansată marți în Piața Victoriei din București, în prezența a aproximativ 20 de membri între care europarlamentarul Nicu Ștefănuță, parlamentarii Mihai Polițeanu și Cătălin Teniță sau primarul Brașovului, Allen Coliban. Ei susțin candidatura la șefia USR-PLUS a lui Ambrozie Irineu Darău. Evenimentul a durat aproximativ 20 de minute, cei prezenți neprimind nicio întrebare la final.

Platforma Impreuna USR-PLUSFoto: Captura video

„A treia cale este cerută și de partid, și de electorat”, a declarat Darău. Și ceilalți vorbitori au criticat direcția în care se îndreaptă partidul, precum și relația cu PNL și UDMR pe care Nicu Ștefănuță i-a acuzat că „întârzie deliberat reformele”.

De altfel, în documentul-program al Platformei „Împreună” se reclamă faptul că actuala relație cu partenerii de guvernare a fost uneori de „servitute”. De asemenea, se vorbește despre deficitul de democrație din partid și de pierderea identității partidului.

Mai mult, se propune „condiționarea participării USR PLUS la guvernare de implementarea reformelor curajoase cerute de electoratul nostru”

Radiografia politică pe care o fac susținătorii lui Ambrozie Irineu Darău:

trebuie să înfruntăm slăbiciuni structurale cărora e obligatoriu să nu le cădem pradă definitiv:

  • Pierdere accelerată a identității politice și discursive a partidului
  • Misiune, valori și obiective neclar asumate și identificate de societate
  • Deficit al democrației interne competitive și reprezentative
  • Îndepărtarea de societatea civilă, ca principal partener în elaborarea politicilor publice și ca busolă etică a partidului Lipsa de transparență și dialog în deciziile luate de Biroul Național; deconectarea membrilor de la deciziile politice importante și de la consultarea pe asumarea unor politici publice
  • Subreprezentarea femeilor în partid Ignorarea minorităților, nu doar etnice, sexuale, dar și politice din partid, prin înțelegerea limitativă că exclusiv votul este elementul central al democrației, nu și dialogul și incluziunea.

nu am reușit să abordăm probleme practice care trebuie rezolvate înaintea următorului ciclu electoral:

  • Lipsa de fermitate în relația cu partenerii de guvernare, ba uneori chiar o relație de servitute în raport cu PNL și UDMR;
  • Lipsa unei preocupări active pentru identificarea și formarea unor candidați de calitate pentru funcții publice, mai ales în comunele sau orașele mici ale țării; filialele sunt lăsate în contextul electoral să se descurce singure, cu puțin sprijin financiar sau logistic pentru a pregăti, promova și aduce în funcții publice pe cei mai buni candidați. Deconectarea de la agenda politică și programatică europeană, în ciuda unei reprezentări foarte solide a partidului la nivel european
  • Nu am reușit să înființăm și să operaționalizăm o fundație (think-tank) a partidului care să asigure puntea între societatea civilă și partid, să formeze politic membrii partidului și să contureze o identitate ideologică clară și idei robuste de politici publice
  • Nu avem o strategie de cercetări sociologice
  • Nu avem o strategie de resurse umane la nivelul partidului
  • Lipsa unor proceduri competitive și a unor norme de transparență în promovarea și numirea membrilor în funcții publice Comunicare internă adesea haotică și ad-hoc, lipsa de structurare a canalelor oficiale de comunicare internă pe baza unor obiective de comunicare internă.

CITEȘTE AICI INTEGRAL PROGRAMUL PLATFORMEI ÎMPREUNĂ din USR-PLUS