​​Ludovic Orban propune în moțiunea cu care va candida la Congresul din septembrie o clarificare doctrinară a PNL în sensul adoptării unei linii conservatoare bazată pe drepturile și libertățile individuale, familie, credință creștină și națiune. Potrivit documentului intitulat „Forța Dreptei”, viziunea economică este construită în jurul „obiectivului național de a produce tot ceea ce se poate produce în România”. De asemenea, Ludovic Orban le promite primarilor mai multă susținere și bani, incluzând în manifestul său electoral PNRR și noul PNDL anunțat recent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totodată, actualul șef al PNL vrea să coboare la baza partidului, propunând „o platformă de comunicare internă pentru consultarea periodică a tuturor membrilor PNL (consultări de tip referendum) pe teme importante din viaţa publică”.

Doctrina liberală conservatoare pe care o propune Orban

La primul punct din moțiunea „Forța Dreptei”, Ludovic Orban susține că PNL „trebuie să-și asume rolul unei clarificări doctrinare în politică în următorii ani prin reafirmarea și promovarea valorilor fondatoare ale Partidului Național Liberal și ale națiunii române moderne: drepturile și libertățile individuale, familia, credința creștină și națiunea”.

„Partidul Național Liberal este și trebuie să rămână un partid național, prin apărarea valorilor care definesc poporul român, cu specificul nostru tradițional, religios creștin, multicultural, multietnic și, în același timp, un partid liberal, prin promovarea principiilor democratice liberale de dezvoltare economică care apără drepturile și libertățile individuale, democrația, separația puterilor în stat, egalitatea în fața legii și egalitatea de șanse”, precizează el în document.

Ludovic Orban tratează pe rând și în aceeași notă „națională” fiecare aspect menționat mai sus.

Bani mai repede și mai mulți pentru primari

În moțiunea cu care candidează pentru un nou mandat la șefia PNL, Ludovic Orban face un update al documentului cu care a câștigat alegerile interne precedente, insistând pe relația cu aleșii locali și pe faptul că aceștia vor avea mai repede acces la bani.

„Obligația conducerii Partidului Național Liberal și a Guvernului condus de PNL este aceea de a sprijini toate proiectele comunităților locale conduse de primari liberali și ale județelor conduse de președinții de Consilii Județene ai Partidului Național Liberal. În cadrul Secretariatului general va fi înfiinţat un departament special pentru relaţia cu reprezentanţii PNL în administraţia locală, care va avea rolul de suport al aleșilor locali în relația cu activitatea Guvernului și în relația cu parlamentarii pentru probleme de natură legislativă (va prelua şi va transmite grupurilor parlamentare propunerile de modificări legislative susţinute de primari), în susţinerea demersurilor pe lângă administraţia centrală, în diseminarea rapidă a informaţiilor utile, în demersurile de obţinere de finanţări pentru proiecte de investiţii locale, în acordarea de asistenţă de specialitate”, se arată în document.

Pe lângă PNRR, Orban vorbeste în moțiune și despre noul PNDL, abia propus public alături de Florin Cîțu.

„Autoritățile locale trebuie sprijinite în proiectele de dezvoltare ale comunităților printr-un nou Program național de investiții locale, cu un buget multianual pentru următorii ani de 50 miliarde lei, care să acopere nevoile locale de dezvoltare ce nu pot fi susținute din surse proprii sau din fonduri europene în ceea ce privește investițiile în infrastructura locală de transport, înființarea și extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și pentru realizarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare”, scrie în document.

În domeniul economic, în moțiunea cu care vrea să-l învingă pe Florin Cîțu la Congresul PNL, Ludovic Orban propune practic un program de guvernare, în care vorbește despre măsurile care trebuie luate în toate domeniile economice, energie la sănătate și educație. În acest ultim caz, actualul șef al PNL își asumă în continuare proiectul „România Educată” al președintelui Klaus Iohannis.

Ludovic Orban și-a depus astăzi moțiunea cu care va candida la șefia PNL la Congresul din septembrie. Contracandidatul său, Florin Cîțu, ește așteptat să facă același lucru în zilele următoare.

CITEȘTE AICI TEXTUL INTEGRAL AL MOȚIUNII „FORȚA DREPTEI” SEMNATĂ DE LUDOVIC ORBAN