Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că Secția specială trebuie desfiinţată deoarece, "intenţionat sau nu", nu s-a lucrat la dosare de corupţie în rândul magistraţilor și critică din nou UDMR, despre care afirmă că "are o problemă cu DNA". Stelian Ion spune că ştia de "lupta pe care UDMR a dus-o cu PSD împotriva justiţiei", dar nu știa că, odată ajunsă la guvernare, nu își va schimba discursul cu privire la justiţie.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Comisia de la Veneţia şi-a exprimat un punct de vedere favorabil proiectului Guvernului, deci am pornit cu dreptul, însă ne-am blocat pe parcurs, în Parlament.
  • UDMR a dorit altceva, adăugând la programul de guvernare, punând alte condiţii care nu existau în programul de guvernare şi aici suntem acum. Doresc ca dosarele să nu ajungă la DNA, UDMR se pare că are o problemă cu DNA.
  • Ştiam ce s-a întâmplat în anii trecuţi, ştiam de discursul lor şi ştiam de lupta pe care au dus-o cu PSD împotriva justiţiei. Nu ştiam că odată păşind în această guvernare şi agreând acest program de guvernare nu îşi vor schimba discursul cu privire la justiţie”, a declarat Stelian Ion, la B1 Tv, marţi seara, conform News.ro.

Ministrul Justiţiei a mai spus că a fost optimist când s-a negociat programul de guvernare, care prevede clar desființarea Secției speciale, însă cei de la UDMR sunt împotriva acestui program.

  • "Nu putem să rămânem blocaţi în asta, vom negocia până găsim posibilitatea de a debloca acest sistem. Pentru că din Legile justiţiei am plecat cu acest prim pas, desfiinţarea acestei Secţii (...)
  • Intenţionat sau nu, pe partea de corupţie în rândul magistraţilor nu s-a mişcat nimic şi aceasta este secţia care, potrivit legii, ar fi trebuit să facă ordine. Trebuie să ne uităm la cifre şi la realitate. Sunt foarte multe dosare la Secţia Specială, erau aproape 6.000 de dosare de curând, care nu sunt soluţionate.
  • Deci e total ineficientă această secţie. Ideea desfiinţării SIIJ nu a fost să slăbim lupta împotriva corupţiei, dimpotrivă, trebuie să mergem mai departe cu lupta împotriva corupţiei, să refacem competenţa DNA”, a mai afirmat Stelian Ion.

Întrebat de ce se teme UDMR de DNA în instrumentarea acestor dosare, Stelian Ion a spus că discursul UDMR este de anii 2017-2018.

  • "Cred că sunt suficient de experimentaţi să îşi exprime singuri opiniile. Discursul a fost în legătură cu DNA, să nu ne mai întoarcem unde am fost, în vremea aşa-ziselor abuzuri ale DNA când se întâmpla, nu ştiu ce se întâmpla. Se întâmpla că se făceau nişte anchete care conduceau la nişte trimiteri în judecată şi care nu conveneau unora. Asta se întâmpla.
  • Discursul acesta este de anii 2017 - 2018. Suntem în 2021, vrem să ridicăm MCV, vrem să facem paşi, să facem reforme. Am spus, modul în care se va rezolva această problemă a Secţiei Speciale va fi un semnal foarte clar pentru modalitatea în care se va face toată reforma pe justiţie pentru că vin celelalte legi. Dacă la Secţia Specială întâmpinăm astfel de probleme şi au trecut multe luni, să vedem cum ne vom descurca cu celelalte legi”, a adăugat ministrul Justiției.