​Tensiunile continuă în Coaliție. Liderii USR și UDMR sunt în continuare nemulțumiți din cauza sumelor promise de premierul Florin Cîțu la rectificarea bugetară. La finalul ședinței Coaliției, Florin Cîţu a anunțat că suma care va fi alocată suplimentar Ministerului Transporturilor este de aproximativ 620 de milioane de lei, comparativ cu cele 4 miliarde cerute de ministrul Cătălin Drulă. Totodată, nemulțumiri sunt și din partea UDMR la bugetul Ministerului Dezvoltării, unde miza este foarte importantă și ține de direcționarea banilor pentru PNDL.

Lideri Coalitie PNL, USR-PLUS, UDMRFoto: AGERPRES

"La Transporturi, aşa cum v-am spus, au cerut pentru subvenţii şi pentru asistenţă socială şi acolo vom suplimenta puţin sumele. La asistenţă socială vom merge pe media ultimilor ani, deci cu 100 de milioane, şi la subvenţii cu 83 de milioane. Totalul este puţin mai mare, pentru că am suplimentat şi la CNAIR, acolo m-am uitat la execuţie şi execuţia este bună şi acolo am suplimentat cu 170 de milioane. 625 de milioane, cam aşa sunt", a precizat Cîţu, după şedinţa coaliţiei de guvernare în care s-a discutat despre rectificarea bugetară.

Banii pentru PNDL - cartoful fierbinte din Coaliție

De asemenea, la ședința Coaliției s-a discutat despre banii pentru bugetul Ministerului Dezvoltării. Mai exact, ministrul Cseke Attila i-a transmis premierului că are nevoie de cel puțin 4 miliarde de lei până la finalul anului pentru achitarea facturilor pentru PNDL 1 şi 2 şi pentru alte tipuri de lucrări începute. Conform surselor HotNews.ro, premierul i-ar fi transmis acestuia că poate să-i ofere doar 1,80 miliarde lei.

Discuțiile nu s-au tranșat în ședința Coaliției, urmând să se negocieze sumele pentru Ministerul Dezvoltării, dar și pentru Transporturi, susțin sursele HotNews.ro.

De altfel, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că au rămas în discuție fondurile alocate autorităţilor locale. Întrebat de jurnaliști pe ce criterii vor fi acordaţi banii către autorităţile locale, el a spus că discuţia continuă.

"A rămas să existe o discuţie şi pe tema asta. Cert este că suma prevăzută în total este de 3 miliarde, care se împarte pe mai multe categorii - fond de rezervă, suplimentarea bugetelor locale, fie prin formulă, fie prin alt mecanism. Deci, urmează să se clarifice în detaliu acest punct. În mod normal, trebuie să se ţină cont de asigurarea cheltuielilor, de funcţionarea de resurse, trebuie să se asigure pentru cofinanţare, în special pentru funcţionarea proiectelor care sunt finanţate din fonduri europene pentru localităţile care au probleme. (...) A rămas că o să mai existe o discuţie pentru detaliere şi cu ministrul Dezvoltării şi cu reprezentanţii asociaţiilor reprezentative ale autorităţilor locale - respectiv UNCJR, Asociaţia Municipiilor şi celelalte. Dar e o sumă generală, care este stabilită în cuantum, urmând să se stabilească cu precizie modul de alocare a banilor", a explicat liderul PNL.

Reamintim că subiectul direcționării banilor către programul PNDL (banii care merg către primariile care au accesat diverse proiecte) este unul extrem de sensbil pentru premierul Florin Cîțu, care are nevoie de sprijinul primarilor în competiția internă pentru șefia PNL.

De altfel, premierul Florin Cîţu speră să mai liniștească nemulțumirile edililor prin demararea programului PNDL 3, care va începe de anul viitor. După ce s-a discutat în ședința PNL, premierul i-a anunțat pe colegii din Coaliție că începând de anul viitor va aloca 50 miliarde de lei pentru ca autoritățile locale să-i poată accesa prin PNDL 4.

Cioloș: Rectificarea la Ministerul Sănătăţii să fie de peste 2 miliarde de lei

Un alt subiect discutat la ședința Coaliției a fost bugetul Sănătății. Potrivit surselor citate, ministerul va primi 2 miliarde de lei la rectificare, plus alte 1,5 miliarde de lei, bani care vor merge către CNAS.

Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a declarat, la finalul ședinței, că speră ca Ministerul Sănătăţii să primească suplimentar la rectificare peste 2 miliarde de lei, în plus faţă de banii care se duc la CNAS, ce ar trebui să fie suficienţi până la rectificarea din luna noiembrie.

"Eu sper ca, după ce punem cap la cap toate cifrele care au fost discutate astăzi, rectificarea la Ministerul Sănătăţii să fie de peste 2 miliarde de lei, în plus faţă de banii care se duc la Casă", a precizat Cioloş, după şedinţa de coaliţie, întrebat pe acest subiect.

Cioloș a precizat că aceşti bani vor fi suficienţi pentru nevoile ministerului.