Deputatul USR PLUS Mihai Polițeanu spune că ieșirea de la guvernare nu trebuie să mai fie un motiv de paralizie în acțiunea politică, ci o opțiune, chiar dacă ultima, în promovarea și susținerea de reforme curajoase. El constată că, la 3 ani de la momentul 10 august, nu s-a schimbat nimic, deși, între timp, el și colegi de ai săi din societatea civilă au ajuns în Parlament, în consiliile locale și județene sau în ministere: "Nicio reformă fundamentală pentru care am fost atunci în stradă, dar și în toți anii de după Colectiv și OUG 13, nu a fost dusă la capăt"

Dan Barna, Mihai Politeanu si Dacian Ciolos in Piata UniversitatiiFoto: Facebook / Dan Barna
  • "Ce s-a schimbat în mod fundamental în funcționarea statului român după 10 august 2018? NIMIC.
  • Nicio reformă fundamentală pentru care am fost atunci în stradă, dar și în toți anii de după Colectiv și OUG 13, nu a fost dusă la capăt. Mai mult, reprimarea violentă a demonstrației nu a fost investigată, iar vinovații nu au fost pedepsiți. Statul român a arătat încă o dată că poate încălca drepturile fundamentale ale românilor și se poate întoarce împotriva propriilor cetățeni cu impunitate.
  • Între timp, eu și alți colegi din societatea civilă am ajuns în Parlament, în consiliile locale și județene sau în ministere. Și nimic din ce ne dorim nu a devenit realitate: reforma legilor Justiției, desființarea Secției speciale, repornirea luptei anticorupție, reforma legilor electorale, reforma legii adunărilor publice, depolitizarea educației, eliminarea pensiilor speciale etc", a scris pe Facebook deputatul USR PLUS.

El mai spune că oamenii încep să reproșeze toate aceste lucruri, și pe bună dreptate.

  • "Da, există și explicații: aproape toate aceste proiecte majore de reformă au fost blocate de refuzul UDMR și/sau PNL de a le accepta. În aceeași măsura, cred că există și o lipsă de fermitate a noastră, a USR PLUS, în relația cu partenerii de guvernare, generată, poate, de frica de a nu pierde locul la masa guvernării.
  • Or românii nu ne-au trimis doar să ocupăm un scaun la Guvern, ci să reformăm România. Ieșirea de la guvernare nu trebuie să mai fie un motiv de paralizie în acțiunea noastră politică, ci o opțiune, chiar dacă ultima, în promovarea și susținerea de reforme curajoase", adaugă deputatul USR PLUS, care postează și imagini de la intervenția brutală a jandarmilor la mitingul din 10 august 2018.

Reamintim că desființarea Secției speciale și legile justiției, asumate drept priorități de către actuala coaliție de guvernare, sunt blocate în Parlament.