Senatorii au respins, luni, ordonanta Gojdu, continind controversatul acord dintre guvernele roman si maghiar care prevedea infiintarea fundatiei publice romano-ungare "Gojdu". Acordul dintre Guvernul roman si maghiar a fost respins si de Camera Deputatilor pe motiv ca prevederile sale substituiau fondurile fundatiei legal infiintate la Sibiu, fundatie care a facut numeroase demersuri sa recupereze bunurile lasate mostenire statului roman de Emanoil Gojdu.

Ordonanta Gojdu contine acordul intre guvernul roman si maghiar care prevedea infiintarea unei fundatii publice romano-ungara cu numele “Gojdu” care urma sa beneficieze atat de fonduri din partea celor doua guverne, cat si de mostenirea lasata de Emanoil Gojdu. Totodata, fundatia nou infiintata isi marea patrimoniul cu imobilele din Curtile Gojdu din Budapesta si avea ca scop recuperearea cu bani de la bugetul celor doua guverne a bunurilor Gojdu si selectarea de bursieri atat romani, cat si maghiari.

Contestatarii acordului sustin ca ordonanta incalca dreptul la proprietate si la libertatea cultelor religioase. Acestia spun ca prin punerea in aplicare a acestui acord, Fundatia "Emanoil Gojdu" din Sibiu, infiintata in 1996, este discriminata si deposedata de bunuri. Mai mult, criticii acordului afirma ca prin adoptarea acestei ordonante Romania s-ar afla in situtia in care, practic, ar recunoaste nationalizarea ungara din 1952.

Ordonanata Gojdu a fost blocata in Parlament mai bine de doi ani, prin respingerea ei de catre Camera Deputatilor. Ajuns la Senat proiectul de hotararea privind adoptarea ordonantei Gojdu a mai stat blocat in comisii, iar luni senatorii au dat raport de respingere .

Senatul este camera decizionala, astfel acordul dintre cele doua Guverne a fost respins.