Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, despre bătălia internă din PNL și acuzațiile făcute de Ludovic Orban și apropiații acestuia conform cărora există intervenții externe. Iohannis spune este competiție normală care îi face pe cei implicați să caute explicații senzaționale. Iohannis a dat asigurări că nu există semnale de intervenții externe în bătălia pentru șefia PNL.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Eu nu am astfel de semnale. Pot să vă spun că pun astfel de declarații pe seama ascuțirii luptei de tip campanie electorală. Vă dați seama că dacă aveam semnale că se întâmplă așa ceva aș fi intervenit demult. Nu, lupta este o luptă internă pentru voturi în PNL. O competiție politică întotdeauna îi face pe cei implicați să caute explicații senzaționale. Cam așa putem să interpretăm. Mai mult nu e”, a declarat Iohannis.

Întrebat de jurnaliști cum privește atacurile diure dintre contracandidați, președintele a spus "Este o campanie politică cu anumite accente mai stridente dar în esență așa se desfăsoară o campanie electorală. Cu acuzații la adresa competitorului(...) Trebuie să privim lucrurile relaxat, guvernarea nu a suferit din motive de campanie PNL. Se vede că țara merge bine înainte, economia crește, pandemia este sub control", a precizat președintele.

De asemenea, Iohannis a fost întrebat despre o a treia soluție pentru conducerea PNL. "Cum se desfășoară campania partidului este treaba partidului și chiar dacă aș avea o opinie nu aș spune-o public însă ca să privim fenomenul extern, din afara partidului ....În momentul în care apar mai mulți competitori apare competiția de tip campanie electorală. Daca vom avea unul. doi sau mai mulți competitori, vom vedea dar asta e clar treaba partidului cum gestionează campania internă, cum își gestionează congresul... O astfel de competiție nu se poate desfășura în spatele ușilor inchise pentru că astfel ne-am întreba domne ce se întâmplă acolo. Este o competiție în parametrii normali iar cu fisura partidului este o poveste veche. Și când am candidat eu a fost povestea că se rupe partidul, dimpotrivă am dus două partide împreună. Nu este un argument pentru a inhiba un alt competitor."

Președintele PNL Ludovic Orban a lansat în urmă cu cîteva zile acuzații potrivit cărora în campania internă din PNL există intervenții externe. Orban a folosit cuvinte ca „instrumente nedemocratice”, care „sucesc mâini la spate”, „se arată pisica”, „se umblă la schelete din dulap”.

De asemenea, un apropiat al acestuia, liderul senatorilor PNL, Virgil Guran a declarat într-un interviu la RFI că există temerea că în cursa internă se implică și "anumite organisme care nu au ce căuta în această competiție politică".

Întrebat de reporter dacă e vorba despre implicarea serviciilor de informații, el a răspuns: ”Este posibil la un moment dat și acest lucru, dar într-adevăr, acest lucru trebuie probat. Eu cred că mai mult, Ludovic a atras atenția că nu trebuie să se întâmple ceea ce trebuie să recunoaștem că în România s-a mai întâmplat în trecut și că nu este bine în momentul de față să se întâmple. Deocamdată nu am văzut să aibă probleme deosebite anumiți președinți de județe, dar se tot vehiculează această idee. Sper să rămână la statutul de discuții și nu ceva concret. Ar fi păcat pentru democrația României”.