Premierul Florin Cîţu afirmă, joi, că execuţia bugetară este sub ceea ce trebuia să fie la jumătatea anului, foarte puţine ministere cheltuind banii care le-au fost alocaţi. ”Când ai cerut bani și nu ai executat e ca și cum ți-ai bate joc de banii românilor”, a comentat el. Totuși, întrebat de jurnaliști dacă miniștrii care nu au cheltuit banii vor fi remaniați, Cîțu a spus: ”Au o bilă neagră, dar asta nu înseamnă neapărat altă decizie”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Sunt exagerate 38 de milioane de lei cumulate pe toate ministerele, asta înseamnă aproape 4% din PIB. Cred că trebuie să înţeleagă toată lumea că noi vrem să reducem deficitul bugetar, nu să îl creştem, dar din cele 38 de miliarde vom aloca bineînţeles acolo unde vor fi cheltuiţi banii. Rectificarea bugetară porneşte de la execuţie, execuţia bugetară cam pe toate ministerele este sub ceea ce trebuia să fie la jumătatea anului. De aici începem discuţia despre rectificarea bugetară”, a declarat șeful Executivului.

Premierul a explicat că va mai discuta la Ministerul Finanţelor apoi va prezenta o situaţie și va trimite la ministere propunerea Ministerului Finanțelor.

Întrebat care sunt ministerele care au cheltuit banii, Cîţu a declarat: ”Nu sunt foarte multe care au cheltuit banii”.

De asemenea, întrebat dacă va exista o remaniere a miniştrilor care nu au cheltuit banii, așa cum amenința în trecut, premierul a explicat: ”Au o bilă neagră, dar asta nu înseamnă neapărat altă decizie. Voi avea o discuţie cu ministerele, cu miniştri să văd exact ce s-a întâmplat, cum putem să îmbunătăţim situaţia, dacă este o problemă de personal, poate nu înţeleg cum se face execuţia bugetară. Vreau să înţeleg ce se întâmplă şi după aceea voi lua decizia”.

Contracandidatul său la congres, preşedintele PNL şi şeful Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a declarat joi că nu este de acord cu "nicio altă remaniere", menţionând că nimeni nu contestă atributul constituţional al premierului, însă consideră că este necesară o discuţie şi o evaluare obiectivă a activităţii miniştrilor.