Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a declarat, marți, că este nevoie de o strategie clară de dezvoltare și conservare pentru zona Roșia Montană pe care Guvernul României trebuie să o facă.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

"Nu se poate găsi o legătură directă din includerea patrimoniului Roșia Montană la UNESCO și minerit. La nivel guvernamental trebuie să existe o strategie de dezvoltare. Cu intrarea în UNESCO trebuie ca zona să permită o dezvoltare. Este necesar un plan de conservare a zonei, dar și de dezvoltare pentru locuitorii din zonă. Au nevoie de o activitate din care să trăiască decent. E o chestiune care trebuie să se rezolve la nivel guvernamental”, a declarat Ludovic Orban, la Parlament, la finalul ședinței Coaliției.

Peisajul minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Institutul Național al Patrimoniulu a anunțat marți că Roșia Montană a fost inclusă și pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol „recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție”.