Noul ministru al justitiei, Catalin Predoiu, si-a preluat luni oficial mandatul de la Teodor Melescanu, care a asigurat interimatul ministerului. Catalin Predoiu a subliniat ca este un ministru independent politic si, din aceasta pozitie, va acorda o atentie deosebita garantarii independentei actului de justitie si apararea acestuia de orice ingerinte politice neconstitutionale.

Desi momentan nu este membru al niciunui partid politic, Catalin Predoiu a semnat o adeziune la PNL - Aripa Tanara in 1991, iar din 1992 s-a dedicat exclusiv avocaturii si activitatii academice. Totusi, Predoiu a afirmat ca este adeptul ideilor liberale.

Totodata noul ministru al justitiei a anuntat ca a cerut suspendarea sa din avocatura si ca a renuntat la mandatul de membru in Consiliul de administratie al CEC, precum si la afaceri.

Predoiu a cerut partidelor politice sa sprijine continuarea si accelerarea reformelor in justitie si pentru combaterea coruptiei, prin discutarea si convenirea acelor solutii care sa permita trecerea prin Parlament a legilor reformei.

„Voi sprijini continuarea si accelerarea luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. Ca ministru independent politic, voi acorda o atentie speciala garantarii independentei actului de justitie si apararea acestuia de orice ingerinte politice neconstitutionale. Solicit public tuturor partidelor politice sa sprijine continuarea si accelerarea reformelor in justitie prin discutarea si convenirea acelor solutii care sa permita trecerea prin parlament a legilor reformei.

"Voi aplica principiul potrivit caruia pentru a te bucura de drepturile care ti se cuvin, trebuie sa onorezi in prealabil obligatiile asumate", a mai declarat ministrul Justitiei.

Catalin Marian Predoiu este, de vineri, noul ministru al Justitiei. Propunerea facuta in ultimul moment de premierul Calin Popescu-Tariceanu, dupa expirarea interimatului lui Teodor Melescanu, a fost acceptata si de presedintele Traian Basescu, fiind convenita de cei doi in timpul unei consultari la Cotroceni.

Seful statului a semnat decretul la mai putin de doua ore dupa oficializarea propunerii si l-a invitat pe Predoiu sa depuna si juramantul, tot vineri seara.