Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a reacționat după atacul lui Rareș Bogdan, care a susținut că dacă ar fi fost Marcel Boloş ministru România avea deja semnat PNRR la Bruxelles. "Să te tot plângi pe subiect e ca în bancul cu impotentul care spune că măcar atârnă frumos", este replica lui Ghinea.

Cristian GhineaFoto: Agerpres

Într-un mesaj postat pe Facebook, Cristian Ghinea se declară "siderat de inocența mimată a lui Rareș Bogdan".

El susține că predecesorul său liberal Marcel Boloș a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de către Comisia Europeană: cu 9% verde și 4% digital (față de 37% și 20% cât prevede regulamentul).

 • "În general vorbind, te poți pretinde profesionist dacă citești regulamentele pe care trebuie să le aplici.
 • Faptul că sunt elegant cu partenerii de coaliție și mă abțin să comentez ce am preluat, văd că nu e nici înțeles, nici apreciat.
 • Și încă ceva: campania interna din PNL e una, dar ideea asta că PNL ne-a făcut vreo favoare lăsând niște ministere la USR PLUS e o fudulie profund jignitoare.
 • Domnule Rareș Bogdan: USR PLUS conduce ministere importante pentru că avem voturi reale în spate. Și o facem bine.
 • Să te tot plângi pe subiect e ca în bancul cu impotentul care spune că măcar atârnă frumos (...)
 • Cer responsabilitate în declarații - sunt multe voci care vor să nu reușim, dar adulții din cameră reușesc să livreze", a scris Ghinea.

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a criticat, sâmbătă, în conferinţa de alegeri a PNL Bihor, faptul că PNL nu deţine portofoliul Fondurilor Europene, el susținând că cel mai bun titular pentru funcţia de ministru ar fi fost Marcel Boloş, predecesorul lui Cristian Ghinea. "Dacă Marcel Boloş era ministrul Fondurilor Europene (...) vă asigur că eram în cele 14 state care semnau PNRR-ul şi încasam până la sfârşitul lui august banii! Aşa, îl semnăm prin septembrie”, a afirmat Bogdan.

 • "O să nasc un breaking news, dar nu am cum să nu-l nasc. M-aş fi bucurat să fie aici, alături de Lucian Bode, care observ că vorbeşte mai multe de Transporturi decât de Interne (...) alături de Raluca Turcan aş şi vrut să fie aici şi trebuia să fie aici, oameni buni! Dacă stăteam drepţi şi negociam drepţi aici trebuia să fie Marcel Boloş care ar fi fost cel mai bun ministru al Fondurilor Europene.
 • E o ruşine că nu este în Guvernul Cîţu! Este o ruşine pentru liberali şi pentru România!
 • Şi vă mai spun ceva: dacă Marcel Boloş era ministrul Fondurilor Europene, sau Investiţiilor, sau cu Dumnezeu, că îi tot schimbă numele, vă asigur că eram în cele 14 state care semnau PNRR-ul şi încasam până la sfârşitul lui august banii! Aşa, îl semnăm prin septembrie. Dar nu e Marcel Boloş. Din ce cauză? Poate vă răspunde unul dintre cei care vin după mine, să vorbească aici”, a afirmat Rareş Bogdan în faţa delegaţilor la conferinţa de alegeri a conducerii PNL Bihor, făcând referire la Ludovic Orban, pe care l-a criticat în mai multe rânduri pentru modul în care a negociat cu USR Plus și UDMR actuala formulă de guvernare.

Care este stadiul PNRR-urilor celor 27 de state membre și cum stă România

În 13 iulie, miniştrii economiei şi finanţelor din Uniunea Europeană au adoptat prima serie de decizii de punere în aplicare ale Consiliului UE lui privind aprobarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) pentru 12 state europene.

Este vorba despre Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburgul, Portugalia, Slovacia şi Spania, care au primit undă verde pentru folosirea fondurilor de redresare şi rezilienţă ale UE pentru stimularea economiilor afectate de pandemia de COVID-19.

Adoptarea deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor le oferă statelor membre posibilitatea de a semna acorduri de grant şi de împrumut care vor permite o prefinanţare de până la 13%, a transmis atunci Consiliul UE.

În 8 iulie, Comisia Europeană a prezentat stadiul #PNRR-urilor celor 27 de state membre:

 • 12 planuri au fost trimise conform termenului prevăzut inițial de regulament, 30 aprilie: Portugalia, Spania, Franța, Germania, Slovacia, Letonia, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Austria, Italia, Belgia.
 • 12 planuri au fost trimise după 30 aprilie – Ungaria, Cipru, Lituania, Irlanda, Cehia – sau au cerut prelungirea perioadei de evaluare – Polonia, Slovenia, Croația, Finlanda, Suedia, România, Estonia.
 • 3 planuri încă nu au fost trimise (n.r. Bulgaria, Malta, Olanda).

Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) ca pilon principal al instrumentului financiar #NextGenerationEU prin care Uniunea Europeană oferă sprijin statelor membre are alocată suma de 29,9 miliarde de euro pentru România.

Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, iar în acel moment ţara va primi prima tranşă de 13% din sumă, declara la începutul acestei luni Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), conform Agerpres.

De asemenea, premierul Florin Cîţu a anunţat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României va fi aprobat la toamnă, deoarece Comisia Europeană intră în vacanță.