​Premierul Florin Cîţu a anunţat că România nu va participa la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii, întrucât nu are nimic de câştigat.

Florin CituFoto: Agerpres

„Sunt total neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru şi dat de avizare spre Guvern. Nu ştiu cine l-a convins – şi ar trebui să facem o investigaţie în acest sens - că e un lucru bun pentru România. Ieri am văzut memorandumul. Sunt total surprins neplăcut de acest eveniment, având în vedere opinia mea, a statului român”, a mai declarat Cîţu.

Întrebat dacă va trimite corpul de control la Ministerul de Finanţe, premierul a apreciat: ”Sunt mai multe lucruri la care ne uităm. Vom începe să ne uităm cine a decis că e bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a ruşilor”.

Banca Internațională de Investiții (BII), al cărei sediu este la Moscova, este o instituţie multilaterală de dezvoltare care promovează dezvoltarea socială şi economică între statele sale membre. Banca a fost înfiinţată la data de 10 iulie 1970 şi înregistrată la Secretariatul Naţiunilor Unite cu numărul de înregistrare 11.417, având sediul la Moscova, Federaţia Rusă.

România a ratificat aderarea la BII în data de 28 ianuarie 1971. România (cu 6,89% din acțiuni) este în prezent al cincilea mare acționar al acestei bănci, după Rusia (46,03%), Bulgaria (12,95%), Ungaria (12,27%) și Cehia (11,47%), ceilalți acționari fiind Slovacia (6,59%), Cuba (1,64%), Republica Socialistă Vietnam (1,13%) și Mongolia (1,04%).