În politică orice este posibil, declară Dan Barna întrebat dacă s-ar putea rupe Coaliția din cauza UDMR care pune condiții pentru desființarea SIIJ.

Orban, Citu, Kelemen, BarnaFoto: AGERPRES

Uniunea condusă de Kelemen Hunor vrea ca infracțiunile din justiție să fie de competența Parchetului General, nu DNA. Amendamentul depus în acest sens de UDMR fiind considerat „de neacceptat” de liderul USR-PLUS.

„Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic (...) este de neacceptat şi atâta timp cât nu găsim o soluţie în coaliţie, o sesiune extraordinară este, din punctul nostru de vedere, prematură şi nefuncţională", a spus Barna.

El a adăugat că trebuie găsită în cadrul coaliţiei de guvernare o variantă prin care să fie puse în practică recomandările şi solicitările Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia de desfiinţare a SIIJ, în forma propusă de Guvern.

"Adică desfiinţare reală a SIIJ, cu competenţa şi dosarele distribuite apoi după competenţă către parchete, astfel încât şi magistraţii să fie trataţi ca orice cetăţean al acestui stat, respectiv cazurile de corupţie la DNA, cazurile de criminalitate la DIICOT, cazurile de infracţiune comună la Parchet. Aşa este normal să funcţioneze un sistem juridic fără discrepanţe şi fără secţii speciale destinate unor categorii profesionale", a afirmat Barna.

Vicepremierul a afirmat că discuţia pe acest subiect va fi reluată în şedinţa coaliţiei de luni.

Cîțu: Soluția trebuie găsită în Parlament

Primierul Florin Cîţu a declarat că soluţia trebuie găsită în Parlament.

"Aceste lucruri trebuie discutate acum şi soluţia trebuie găsită în Parlamentul României. Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care a desfiinţat SIIJ. Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment", a spus Cîţu.

Condiția pusă de UDMR

UDMR a susținut că nu se opune desființării SIIJ însă nu renunță la amendamentul propus. Problema este că în comisia juridică de la Senat actuala Coaliție are majoritate de unu, iar fără votul UDMR forma Guvernului nu poate trece. În ultimele discuții din coaliție, liderii Uniunii au cerut partenerilor de guvernare să impună în comisie forma guvernului, iar în aceste condiții va vota pentru în parlament. Altfel spus, să caute ajutor în altă parte.

„Eu nu văd niciun blocaj. (...) Avem un singur vot şi eu vorbesc despre un amendament care spune că magistraţii vor fi anchetaţi de o secţie existentă, nu se desfiinţează nimic, nu se înfiinţează nimic, este o secţie existentă în cadrul Parchetului General - secţia de urmărire penală şi criminalistică, propunerea noastră este să nu repetăm greşelile trecutului, să nu facem o altă greşeală, o altă secţie, magistraţii să fie anchetaţi de această secţie. (...) Sigur, în Comisia juridică se poate trece acest amendament sau nu. În cazul în care trece de Comisia juridică, se supune votului plenului Senatului. Dacă pică, noi vom susţine varianta Guvernului. Dacă trece, atunci se va face sigur o altă procedură, fiindcă vorbim de o problemă de bicameralism (...) În rest, nu există niciun blocaj, suntem pentru desfiinţarea SIIJ-ului şi am cerut să fie convocat Senatul cât mai repede. (...) Eu nu am nicio dispută, nici cu ministrul Justiţiei, nici cu altcineva, eu săptămâna viitoare aş vrea să desfiinţăm secţia”, a declarat Kelemen Hunor, miercurea trecută după ședința Coaliției.