​Asociația Municipiilor din România (AMR) condusă de primarul Clujului, Emil Boc, cere ajutor Guvernului și partidelor parlamentare pentru susținerea unui proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe.

Emil Boc si Florin CituFoto: gov.ro

„Astăzi avem pe ordinea de zi, un proiect de rezoluție prin care vrem să ne adresăm Guvernului și partidelor parlamentare pentru a susține un proiect de lege în parlament pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a țării nu putem rămâne pe loc. (...) Acest proiect de rezoluție propune ca în cazul reunificării voluntare a unei UAT cu municipiul resedință de județ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilități administrative”, a declarat Boc.

Prezent la sedința AMR, premierul Florin Cîțu a încurajat inițiativa.

„Tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau investiții. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineînţeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislaţie (...) Atâta timp cât e voluntar nu prea am cum să mă opun”, a spus șeful Guvernului.

Recent, primarul Clujului a relansat ideea regionalizării României printr-o comasare a județelor în regiuni ar facilita atragerea de fonduri europene și, de asemenea, ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani.

Emil Boc a avut în acest sens o încercare eșuată a guvernului pe care îl conducea, în 2011.

La vremea respectivă, premierul a spus că ideea este „interesantă”. „Sunt mai mulți lideri în PNL care împărtășesc această opinie. Încă nu a fost ridicată la nivel de coaliție, dar mie mi se pare o idee interesantă. Arată progres”, a declarat Florin Cîțu în cadrul unei conferințe de presă.