Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că nu a votat şi nu susţine proiectul de lege al USR PLUS prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin primită. Împotriva inițiativei legislative au votat 30 de deputați - 29 de la AUR și un liberal.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Nu am votat şi nu am susţinut acest proiect. (...) A fost o dezbatere în grup, când s-a luat decizia de a susţine, eu nu am fost prezent la dezbatere, am avut Birouri permanente reunite şi nu am mai vrut să întorc decizia grupului parlamentar.
  • Oricum ar fi trecut, pentru că toate celelalte grupuri parlamentare au votat în favoarea acestui proiect. Cred că mai sunt şi alţi colegi de-ai mei care nu l-au votat", a spus președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, citat de Agerpres.

El a spus că procentul de vaccinare este foarte mic în special în orașele mici și în comune: "Acolo, prefecţii pot să colaboreze cu primarii, cu cadrele didactice, cu personalul medical, chiar şi cu preoţii, astfel încât să se crească procentul de vaccinare. Să se facă cât mai multe caravane care să se ducă în localităţi din rural şi din urbanul mic, cu o popularizare anterioară foarte bună".

Luna trecută, Ludovic Orban spunea că PNL nu are nicio obligație să susțină proiectul de lege al USR PLUS: ”Nu s-a discutat la nivelul coaliţiei, nu face parte din strategia de vaccinare care este una stabilită la nivel guvernamental”.

Proiectul de lege al USR PLUS a fost respins de Senat, dar Camera Deputaților a fost for decizional pe acest proiect. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Ce prevede proiectul de act normativ:

  • Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 urmează să beneficieze, la cerere, de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, respectiv de o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în cazul elevilor şi studenţilor.
  • Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, conform propunerii legislative.
  • Drepturile persoanelor reglementante de acest articol sunt acordate pe baza adeverinţei de vaccinare eliberată conform legii.
  • Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.
  • Dispoziţiile de mai sus nu sunt aplicate în cazul în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.
  • Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia.