După dezbaterile aprinse privind propunerea Germaniei și Franței de organizare a unui summit cu Vladimir Putin, propunere care a fost blocată de opoziția statelor est-europene, în special a Poloniei și a țărilor baltice, liderii europeni au transmis că așteaptă un angajament politic constructiv din partea Rusiei, precum și renunțarea la acțiunile ostile statelor membre ale Uniunii sau statelor terțe. Președintele Klaus Iohannis a precizat, printr-un comunicat de presă referitor la concluziile Consiliului European de la Bruxelles, că ”liderii europeni au evidențiat importanța unui răspuns ferm și coordonat al UE și statelor membre față de orice activitate malignă, ilegală și disruptivă din partea Rusiei”.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Mai mult, potrivit lui Iohannis, așa cum arată și concluziile adoptate la Consiliul European, sunt luate în calcul și noi sancțiuni economice.

”Cu referire la relațiile cu Federația Rusă, așa cum se arată în concluziile adoptate, șefii de stat și de guvern au reiterat angajamentul pentru o abordare unitară, strategică și pe termen lung pe baza celor cinci principii directoare în politica UE față de Rusia. În acest sens, liderii au invitat Consiliul, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant să continue implementarea deplină a acestora, cu o atenție deosebită acordată intereselor și valorilor Uniunii.

De asemenea, este exprimată așteptarea unui angajament politic constructiv din partea Rusiei, precum și renunțarea la acțiunile ostile statelor membre ale Uniunii sau statelor terțe.

Totodată, liderii europeni au solicitat Rusiei respectarea prevederilor Acordurilor de la Minsk, ca o condiție cheie pentru orice schimbare substanțială a atitudinii UE.

De asemenea, liderii europeni au evidențiat importanța unui răspuns ferm și coordonat al UE și statelor membre față de orice activitate malignă, ilegală și disruptivă din partea Rusiei, cu luarea în considerare a tuturor instrumentelor de care UE dispune și asigurarea coordonării cu partenerii. În acest scop, liderii europeni au invitat Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant să prezinte opțiuni privind măsuri restrictive adiționale, inclusiv sancțiuni de natură economică”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, prin concluziile adoptate, liderii europeni au subliniat necesitatea consolidării cooperării cu statele din Vecinătatea Estică, inclusiv la nivelul contactelor inter-umane, mai spune Iohannis.

În același timp, Consiliul European a reiterat deschiderea UE pentru o angajare selectivă cu Rusia în domeniile de interes pentru UE și a invitat Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant să elaboreze opțiuni concrete, inclusiv condiționalități și pârghii în acest sens, pe teme precum clima și mediul, sănătatea, unele dosare de politică externă și de securitate, respectiv aspecte multilaterale precum Acordul nuclear iranian, Siria și Libia.

Potrivit lui Iohannis, Consiliul European va explora formatele și condiționalitățile dialogului cu Rusia.

În ceea ce privește poziția Bucureștiului, președintele a arătat că, din perspectiva României, elementele cheie în ceea ce privește gestionarea relațiilor cu Federația Rusă sunt cele cinci principii agreate de Uniune, solidaritatea UE și cooperarea cu statele din afara Uniunii cu poziții similare, precum și continuarea și intensificarea sprijinului pentru țările partenere din Vecinătatea Estică.

Șeful statului a subliniat ”importanța urmăririi unor interese comune și obiective clare, la nivelul Uniunii, cu o abordare unitară și coordonată în relația cu Federația Rusă, precum și rolul comunicării strategice în ansamblul eforturilor UE”.