Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, joi, o scrisoare şefilor Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi Frans Timmermans, în care solicită ca Executivul UE să ceară partidelor din Guvernul României să "oprească practicile nedemocratice curente".

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul PSD îi informează pe oficialii europeni despre deciziile Parlamentului privind Radioul şi televiziunea publice și despre faptul că acestea au fost respinse de către Curtea Constituţională. Ciolacu spune că partidele de la guvernare "au încălcat procedurile parlamentare în cadrul moţiunii simple împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin numărarea ilegală a voturilor" şi că aceleaşi partide "au decis să demită Avocatul Poporului fără a respecta procedurile legale în vigoare".

"Ca lider al opoziţiei din ţara mea, mă bucur să ştiu că românii se pot baza pe prieteni ca dumneavoastră, care pun drepturile şi securitatea poporului înainte de toate. De aceea, având în vedere recentele evenimente din România, mă simt obligat să vă informez că democraţia şi respectul pentru statul de drept sunt puse în pericol în mod serios de partidele de guvernământ din ţara noastră şi cer ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de la guvernare", scrie Ciolacu.

El susţine că opoziţia este la dispoziţia Comisiei "pentru identificarea unor soluţii adecvate, astfel încât să fie evitată situaţia în care România alunecă pe o cale nedemocratică". El adaugă că liderii partidelor din coaliţia de guvernare ar practica "un limbaj dublu, la nivel internaţional, care poate fi uşor demontat". "Una spun la Bruxelles şi pe de altă parte acţionează împotriva valorilor europene, în România", afirmă social-democratul.

Potrivit lui, aceştia "încearcă să elimine, încet-încet, orice formă de opoziţie, începând cu media şi continuând cu instituţiile independente rămase". Ciolacu susţine că scopurile politicienilor de la putere ar fi "să schimbe Curtea Constituţională şi practica electorală, pentru a influenţa viitoarele alegeri, în contextul în care au pierdut alegerile locale şi legislative".

"Credem că este momentul pentru Comisia Europeană să vorbească de problemele menţionate mai sus şi să ceară partidelor din guvernul României să oprească practicile nedemocratice curente. Comisia trebuie să continue să fie garantul valorilor europene, al democraţiei şi statului de drept în România şi contăm pe imparţialitatea dumneavoastră de a susţine rezolvarea acestor probleme", încheie preşedintele PSD, adăugând că este disponibil să îi întâlnească pe liderii UE, pentru a aborda temele menţionate în scrisoare. ​